29.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, March 21, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaKali pertama mandi selepas enam dekad tidak mandi, 'lelaki paling kotor di...

Kali pertama mandi selepas enam dekad tidak mandi, ‘lelaki paling kotor di dunia’ meninggal dunia

Seorang petapa Iran yang digelar sebagai ‘lelaki paling kotor di dunia’ kerana tidak mandi selama lebih 60 tahun telah meninggal dunia pada usia 94 tahun. Agensi berita IRNA melaporkan lelaki yang dikenali sebagai Amou Haji itu (nama panggilan untuk orang tua) meninggal dunia pada Ahad, 23 Oktober lalu di kampung Dejgah yang terletak di wilayah selatan Fars.

THE GUARDIAN

Seperti yang dilaporkan oleh media tempatan, Haji yang dilitupi dengan jelaga tinggal di teratak blok sinder. Teratak tersebut dibina oleh mereka yang kasihan dengan nasib Haji.

Selain teratak tersebut, Haji juga tinggal di dalam lubang seluas kubur. Di situlah dia mengasingkan diri dan menikmati alam yang terbentang luas.

Pada tahun 2009, Hindustan Times melaporkan bahawa Kailash “Kalau” Singh, dari sebuah kampung di luar bandar suci Varanasi tidak mandi selama lebih 30 tahun. Dia bertindak sedemikian sebagai usaha untuk membantu menamatkan ‘semua masalah yang dihadapi oleh negara’.

Kisah tersebut tidak dapat menandingi rekod Haji yang tidak mandi dengan air atau sabun dalam tempoh lebih 60 tahun. Penduduk kampung berkata, Haji pernah mengalami ‘kegagalan emosi pada usia muda’ yang menyebabkan dia enggan mandi semenjak itu.

Pada tahun 2014, Tehran Times melaporkan bahawa Haji hanya makan bangkai haiwan (yang mati akibat dilanggar oleh kenderaan di jalanan). Dikatakan juga, makanan kegemarannya ialah bangkai landak dan apabila disuruh makan makanan dan minum minuman yang bersih, Haji menjadi marah.

Haji juga menyedut paip yang berisi najis haiwan dan bukannya tembakau.

Selain itu, Haji percaya bahawa sekiranya dia membersihkan dirinya, dia akan jatuh sakit. Disebabkan itu, dia pernah menolak pertolongan beberapa orang pemuda yang mahu memandikannya.

Beberapa tahun lepas, sekumpulan penduduk kampung pernah membawanya ke sungai berhampiran untuk dimandikan.

Namun, semasa dalam perjalanan, Haji mencampakkan dirinya keluar daripada kereta dan melarikan diri. Kerana hormat dengan pendirian Haji yang mengatakan dirinya akan jatuh sakit jika mandi, penduduk kampung membiarkan dan tidak memaksa Haji untuk mandi lagi.

Akhirnya beberapa bulan lalu, penduduk kampung telah berjaya memujuknya untuk mandi buat pertama kali. Namun siapa sangka, selepas 60 tahun itulah kali pertama dan terakhir Haji mandi kerana selepas itu dia meninggal dunia.

Dia telah dikebumikan pada Selasa, 25 Oktober lepas di bandar berdekatan Farashband. Difahamkan, Haji tidak pernah berkahwin.

Jika difikir-fikirkan, kehidupan Haji memang menyayat hati, namun dalam ketidaksempurnaan hidup itu, sebenarnya ada banyak perkara yang tidak perlu dia risaukan. Contohnya dia tidak perlu memikirkan tentang bil elektrik, bil air, sewa rumah dan lain-lain.

Dia tidak memerlukan bantal, selimut dan tilam empuk kerana sudah cukup baginya tidur bertilamkan tanah dan berbantalkan batu-batuan sambil melihat kerlipan bintang di langit malam.

Baginya, minum lima liter air setiap hari merupakan tabiat hidup yang menyihatkan berbanding manusia normal lain yang minum minuman manis daripada gelas kristal mewah.

Selamat jalan Amou Haji. Semoga kehidupan anda lebih bahagia di negeri abadi.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI