29 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 1, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaInspirasiTunggu anak ‘bank in’ RM30 boleh isi minyak hitam motosikal bocor, sebak...

Tunggu anak ‘bank in’ RM30 boleh isi minyak hitam motosikal bocor, sebak rasa bila pak cik ini bertabah dengan dugaan menimpa

Kadang-kadang kita merasakan masalah yang sedang dihadapi amat besar, sedangkan terdapat orang lain melalui kesukaran dan dugaan dalam kehidupan yang jauh lebih besar berbanding kita.

Seorang pengguna TikTok dikenali Zulfitri Basir baru-baru ini berkongsi video dan kisah sedih disebaliknya yang membuatkan rata-rata netizen berubah sebak.

Zulfitri menceritakan bagaimana dia membantu seorang pak cik yang juga warga emas di sebuah stesen minyak pada waktu Maghrib.

TikTok

Dalam video TikTok itu, pak cik yang tangannya berbalut dengan sedikit membongkok bertanya kepada Zulfitri bila tibanya waktu azan kerana dia ingin menunaikan solat Maghrib.

Sementara menunggu waktu Maghrib, mereka sempat berbual-bual. Difahamkan warga emas itu bertanyakan di mana mesin ATM berhampiran yang boleh mengeluarkan wang RM30 kerana dia ingin membeli minyak hitam motosikal.

TikTok

“Tiba-tiba seorang pak cik dalam keadaan bongkok sambil tangan berbalut seperti patah menyapa saya. ‘Maghrib masuk pukul berapa?’ Saya menjawab, ‘7.01 minit pak cik. Lagi 6 minit masuklah. Bolehlah kita berjemaah sekali pak cik..’ Kemudian pak cik itu duduk bawa kerusi dekat dengan saf saya.”

“Pak cik ini tiba-tiba tanya, selain dari dekat sini, mana ada mesin ATM. Dekat Petronas itu ada tetapi tidak boleh keluar RM30. Saya pun beritahu dekat pak cik itu. Dekat depan sana ada, tetapi tidak pasti boleh keluar duit RM30 ke tidak..”

Rupa-rupanya, pak cik itu sudah menunggu anaknya yang sedang belajar di universiti sejak pukul 5.00 petang lagi untuk memasukkan sedikit wang yang dipinjam dari rakannya kerana anaknya juga turut tidak mempunyai wang.

Tersentak mendengar kisah warga emas ini, Zulfitri kemudian menawarkan diri untuk membantu pak cik berkenaan.

TikTok

“Kemudian pak cik itu cakap, tadi sudah telefon anak. Dia dekat universiti. Dia bagi RM30 sahaja untuk balik rumah. Tadi telefon dia sebab hendak suruh masukkan sedikit lagi duit.”

“Hendak beli minyak hitam. Sebab motor bocor pula. Anak kata tiada duit sekarang, kena pinjam duit kawan. Jadi sebab yang itu pak cik tengah tunggu ini dari pukul 5.”

“Kalau kawan dia bagi pinjam bolehlah beli minyak hitam dengan isi minyak balik Kajang. Kemudian saya pun cakap, ‘Tak apa pak cik, kita solat dulu, kejap lagi minyak hitam pak cik itu saya belikan. Jangan risau, pak cik dalam rumah Allah. Allah akan bantu pak cik’.”

TikTok

Pak cik itu turut memberitahu yang dia merupakan veteran Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang baru pulang daripada melawat isterinya yang menghidap kanser tahap tiga di Hospital Tentera Tuanku Mizan di Wangsa Maju, Kuala Lumpur.

Katanya, mereka suami isteri dikurniakan empat orang cahaya mata dan tiga daripadanya sedang belajar di universiti tempatan manakala seorang lagi masih bersekolah.

Lebih menyedihkan, pak cik ini baru terlibat dalam kemalangan dan tangannya patah sehingga menyebabkan ia tidak berapa kuat untuk memegang.

TikTok

“Tangan dia patah, hari ini dia buka simen. Jadi tangan dia masih tidak berapa kuat. Dia kata dulu bekerja dekat stesen minyak. Sebab PKP, dia kena berhenti sebab kontrak. Jadi sekarang dia tidak bekerja.”

“Saya pergi dekat motosikal dia. Tengok motor itu ada minyak hitam tumpah sikit-sikit. Dia cakap hendak bawa balik Kajang je. Lepas itu, nanti ada duit dia hendak baiki perlahan-lahan. Takut kalau kering minyak hitam, makin teruk motor tu..”

Apabila ditanya sama ada sudah makan atau tidak, pak cik itu berkata dia belum makan sejak pagi tadi.

“Jadi saya cakap ambillah apa-apa hendak makan. Dia ambil sandwic dan air susu pisang. Kemudian saya tanya dia hendak apa-apa lagi, cakap sudah cukup. Ini pun sudah bersyukur.”

TikTok

Sebelum beredar, Zulfitri sempat menghulurkan sedikit sumbangan meskipun pada awalnya ia telah ditolak oleh pak cik tersebut. Kata pak cik itu, dia sudah cuba meminta pertolongan keluarga dan anak-anak.

“Selepas itu saya meminta diri. Saya pun hulurkan sedikit sumbangan. Pak cik bawa motor elok-elok. Dia pada mulanya tolak duit saya. Saya cakap, pak cik doakan yang elok-elok untuk saya. Saya tidak tahu apa dosa saya. Tetapi Allah hantar pak cik hari ini sebab hendak bersihkan dosa saya. Doakan saya dan keluarga,” tulis Zulfitri.

Kisah yang mengundang rasa simpati dan sebak melihat kepayahan serta ketabahan pak cik yang sudah berusia ini melalui liku-liku kehidupan penuh cabaran.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI