30 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 3, 2023
UtamaBerita UtamaSukatan pelajaran sekolah rendah akan dinilai semula selepas tamat kitaran tahun ini...

Sukatan pelajaran sekolah rendah akan dinilai semula selepas tamat kitaran tahun ini – Radzi Jidin

Sukatan pelajaran sekolah rendah dan sekolah menengah di negara ini telah digunakan sejak tahun 2017. Menurut Menteri Pendidikan Datuk Radzi Jidin, sukatan pelajaran tersebut adalah hasil kajian dan cadangan beberapa pihak termasuk guru-guru yang mempunyai kepakaran dalam bidang masing-masing. Walau bagaimanapun, sukatan pelajaran sekolah rendah akan dinilai semula selepas tamat kitaran tahun ini.

ASTRO AWANI

Menurut Radzi, Kementerian Pendidikan (KPM) sedang melakukan penilaian semula sukatan pelajaran sekolah rendah memandangkan tempoh pusingan penggunaannya hampir tamat.

Kata Radzi lagi, perkara tersebut bukanlah sesuatu yang baharu. Ini kerana apabila suatu sukatan pelajaran itu diperkenalkan, ia akan melalui satu pusingan. Sukatan pelajaran semasa yang digunakan adalah dari tahun 2017 hingga tahun 2022.

Untuk makluman orang ramai, KPM juga bersikap terbuka dengan segala pandangan dan idea daripada semua pihak termasuk guru dan ibu bapa dalam menentukan sukatan pelajaran yang akan digunakan kelak.

Radzi turut menasihatkan agar isu membabitkan sukatan pelajaran sekolah tidak dipolitikan oleh mana-mana pihak. Ini kerana ia membabitkan pendidikan pelajar di negara ini.

Jelas Radzi lagi, terdapat pihak tertentu yang cuba menjadikan sukatan pelajaran sebagai isu politik dalam mendepani Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) yang akan diadakan pada 19 November depan.

Oleh itu, sekiranya ada di antara anda yang mempunyai cadangan atau idea mengenai sukatan pelajaran anak-anak, bolehlah mengemukakannya di saluran yang betul.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI