28.8 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaInspirasiPenghantar makanan terpaksa gendong anak naik motosikal ketika sedang gigih cari rezeki

Penghantar makanan terpaksa gendong anak naik motosikal ketika sedang gigih cari rezeki

Menjadi seorang bapa yang baik adalah dengan berusaha memenuhi segala keperluan anak-anak, bersama rasa penuh tanggungjawab termasuk sanggup berkorban apa sahaja.

Kisah rider Grab mencari rezeki sambil menggendong anak dalam cuaca panas menjadi tular beberapa bulan lalu setelah dikongsikan oleh seorang pengguna TikTok @abamskhai.

Ketika itu Khairul Fazki@abamkhai sedang dalam perjalanan ke destinasinya apabila terlihat seorang penunggang motosikal menggendong anaknya yang baru berusia setahun, dan bapa ini gigih mencari rezeki dengan Grab Food.

TikTok

Berasa prihatin dengan nasibnya, Khairul telah menghampiri lelaki tersebut untuk bertanyakan keadaannya dan apa yang membuatkan dia terpaksa membawa anak kecil ketika sedang bekerja, dalam keadaan cuaca panas terik.

“Masa tu saya naik motor. Daripada jauh nampak dia dan kelihatan ada kaki kecil yang terjuntai. Jadi saya potong motor dia untuk melihat lebih dekat.

“Saya dapati penunggang itu adalah seorang lelaki, sebelah tangan pegang handle motor, sebelah tangan lagi menutup kepala seorang anak kecil daripada terkena panas matahari.

“Waktu tu dalam pukul 1.30 tengah hari. Saya panggil ke tepi untuk temuramah sebentar. Jadi saya turut buat video, dan kongsi ke TikTok untuk tunjukkan kehebatan seorang bapa.

TikTok

“Saya cuma hendak sampaikan mesej tidak semua orang boleh buat macam dia. Saya kongsikan video itu sebagai motivasi,” kata Khairul.

Bapa ini memaklumkan dia mempunyai tiga orang cahaya mata dan menetap di Jinjang, Kuala Lumpur. Katanya, sudah sebulan dia bekerja sebagai rider dengan membawa anak kecil selepas isterinya mula bekerja.

“Isteri keluar pukul sembilan, lepas tu saya mula bekerja. Kadang-kadang sampai petang, kalau tidak hujan lambat sikit la,” jelas penghantar makanan yang bernama Amirul itu.

Jelas Amirul, anak kecilnya itu akan diberi makan nasi ketika bekerja dan hanya meminum susu setelah mereka pulang ke rumah.

TikTok

“Kalau dekat rumah sahaja minum susu. Isteri baru bekerja. Dulu dia tidak kerja. Dekat sebulan sudah bawa anak bekerja. Anak ada tiga orang, seorang mak jaga, yang satu lagi sekolah,” tambahnya.

“Orang lain sanggup bersusah payah mencari rezeki, kenapa kita tidak mahu berusaha lebih sedikit?” komen seorang netizen.

Sambil ramai memberi komen bahawa mereka berasa terharu dan bersimpati dengan kesukaran yang dihadapi bapa penyayang bernama Amirul ini, serta ingin menghulurkan bantuan sekiranya keluarga ini memerlukan.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI