27.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaGaya HidupFinland negara contoh terbaik dalam sistem pendidikan

Finland negara contoh terbaik dalam sistem pendidikan

Sebuah negara di Eropah yang tiada peperiksaan di sekolah, tiada statistik, tiada GPA dan kerja rumah hampir sifar. Para pelajar tidak mengira berapa jam untuk kerja sekolah di rumah dan selalunya tidak begitu banyak kerja sekolah.

Kanak-kanak di sini pergi ke sekolah selama 5 jam setiap hari, dengan cuti sekolah paling lama, dan negara yang dimaksudkan ialah Finland.

Finland adalah contoh negara yang mengubah sistem pendidikan ke arah yang lebih sihat. Tanpa berniat untuk mengungguli carta pencapaian pelajar, mereka berjaya mencapainya dengan sistem pendidikan yang lebih holistik.

Facebook

10 sebab mengapa sistem pendidikan Finland dilihat sebagai antara yang terbaik di dunia:

1. Tiada ujian seragam

Di kebanyakan negara, pelajar akan belajar untuk mengejar kelulusan ujian dan guru akan mengajar dengan tujuan agar pelajar lulus ujian. Tujuan pembelajaran sebenar yang tidak pasti dapat dicapai atau tidak.

Finland tidak mempunyai ujian seragam melainkan National Matriculation Exam, iaitu ujian sukarela untuk pelajar di peringkat sekolah menengah atas. Semua kanak-kanak di Finland digredkan secara individu dan sistem penggredan ditetapkan oleh guru mereka. Namun begitu, Kementerian Pendidikan tetap menyemak perkembangan keseluruhan dengan cara menguji sebilangan pelajar daripada pelbagai jenis sekolah.

Facebook

2. Tiada sistem pemarkahan guru yang ketat

Menyalahkan guru apabila berlaku sesuatu dan kadangkala ianya wajar di kebanyakan negara di dunia. Tetapi di Finland, disebabkan standard yang tinggi untuk menjadi seorang guru yang lebih penting daripada menjadi doktor atau peguam, tiada keperluan untuk mengadakan sistem pemarkahan guru yang ketat.

Semua guru dikehendaki memiliki ijazah sarjana sebelum memasuki kerjaya tersebut. Jurusan perguruan merupakan jurusan paling ketat dan terpilih di seluruh negara. Sekiranya seorang guru tidak berfungsi dengan baik, pengetua yang bertanggungjawab wajib melakukan sesuatu mengenainya. Ini bermakna pengawasan guru bukanlah atas pemeriksaan birokrasi dan ujian seragam. Ia ditangani secara individu.

3. Setiap sekolah mementingkan kerjasama, bukan persaingan

Sistem pendidikan Finland tidak seperti di negara lain yang mementingkan persaingan. Tiada senarai sekolah atau guru yang berprestasi tinggi. Ia bukan persekitaran untuk persaingan, sebaliknya menggalakkan kerjasama.

Bahkan mereka juga tidak berniat untuk berada di kemuncak perbandingan antara pendidikan negara-negara maju. Ironinya, sikap tidak mempedulikan status ini telah meletakkan mereka teratas di peringkat antarabangsa.

4. Mengutamakan perkara asas

Tumpuan sistem pendidikan kepada markah ujian dan kefahaman dalam matematik dan sains selalu membuatkan banyak negara terlupa apa yang membentuk suasana pembelajaran dan pelajar yang bahagia, harmoni dan sihat.

Di Finland, pelajar bukan sahaja belajar menguasai matematik, sains dan tatabahasa, tetapi mereka juga mengikuti kelas memasak, muzik, pertukangan kayu, malahan belajar puisi.

Program yang dijalankan di Finland memberi tumpuan kepada yang asas. Ia bukan tentang menguasai pelajaran dan mendapat markah tinggi. Sebaliknya, mereka mahu membentuk persekitaran sekolah menjadi tempat yang menggalakkan kesaksamaan.

Sejak reformasi pendidikan pada tahun 1980-an, pendidik di Finland telah memberi tumpuan untuk menjadikan asas-asas berikut sebagai keutamaan:

  • Pendidikan harus menjadi instrumen untuk mengimbangkan ketidaksamaan sosial.
  • Semua pelajar menerima makanan sekolah percuma.
  • Kemudahan akses kepada penjagaan kesihatan.
  • Kaunseling psikologi.
  • Panduan diberikan berdasarkan individu.

Perkara ini mungkin kedengaran remeh tetapi memberikan kanak-kanak permulaan yang saksama bererti Finland dapat menangani segala masalah sosio-ekonomi (pengangguran, keciciran daripada sekolah, jenayah dan salah laku sosial) yang lahir dengan ketidaksamaan sosial. Setiap anak, baik yang miskin mahupun kaya bersekolah dan bersosial dalam persekitaran yang sama, tiada sekolah swasta untuk anak orang kaya dan sekolah kerajaan yang daif untuk anak orang miskin.

Pendidikan adalah percuma dan yuran sekolah atau pusat tuisyen di Finland adalah satu larangan, kerana ia menyalahi undang-undang.

Facebook

5. Memulakan sekolah pada usia lebih besar

Pelajar bermula bersekolah pada usia tujuh tahun. Bukan enam, atau lima. Meskipun tadika untuk kanak-kanak 6 tahun disediakan, kehadiran bukanlah wajib. Mereka diberikan kebebasan sewaktu zaman perkembangan kanak-kanak untuk tidak dipaksa melalui pendidikan wajib. Mereka membiarkan kanak-kanak bersikap seperti kanak-kanak.

Terdapat hanya 9 tahun persekolahan yang wajib dihadiri kanak-kanak Finland. Pendidikan setelah kelas kesembilan atau pada usia 16 adalah atas pilihan.

Jika dilihat dari sudut psikologi sahaja, ini adalah kebebasan yang ideal. Para pelajar tidak berasa seperti mereka tersekat dalam penjara. Finland membebaskan mereka daripada tempoh persekolahan yang dipaksakan dan sebaliknya memilih untuk menyediakan pelajar untuk dunia sebenar.

6. Menyediakan pilihan profesional selain ijazah universiti biasa

Bagi kebanyakan negara, aliran pendidikan tradisional kebiasaannya melibatkan persekolahan dan kemudian melanjutkan pelajaran ke kolej atau universiti. Sama ada kita mahu mengakuinya ataupun tidak, sebenarnya tidak semua orang perlu memasuki kolej atau universiti. Ramai pelajar yang melanjutkan pelajaran dengan mengambil ijazah dalam jurusan yang tidak bermakna buat mereka dan terpaksa menanggung hutang yang melampau.

Finland menyelesaikan masalah ini dengan menawarkan pilihan yang masih menguntungkan pelajar yang mahu meneruskan pendidikan mereka. Universiti dan politeknik merupakan dua pilihan bagi pelajar. Kedua-duanya diiktiraf tinggi secara profesional dan mereka secara sama rata layak bersaing dalam kerjaya.

Bagi kebanyakan negara, bersekolah sekadar di peringkat menengah merupakan satu kelemahan sedangkan di negara-negara Scandinavia, bersekolah sehingga peringkat menengah dan memasuki politeknik tidak dipandang rendah dalam masyarakat kerana ia sudah menjadi kebiasaan.

7. Pelajar tidak perlu bangun awal untuk bersekolah

Terkejar-kejar bersarapan, menunggu bas atau mengayuh basikal pada awal pagi, di samping waktu untuk perhimpunan pagi dan program kokurikulum yang kesemuanya mengambil masa pelajar yang banyak. Hasilnya, pelajar akan mengantuk dan letih untuk mendapat pendidikan.

Pelajar di Finland biasanya memulakan waktu persekolahan sekitar jam 9:00 hingga 9:45 pagi. Kajian menunjukkan waktu persekolahan terlalu awal boleh menjejaskan kesejahteraan, kesihatan, dan kematangan pelajar. Sekolah-sekolah di Finland bermula agak lambat dan kebiasaannya berakhir pada jam 2:00 hingga 2:45 petang. Mereka mempunyai tempoh kelas yang lebih lama dan waktu rehat yang lebih panjang di antaranya, untuk memastikan para pelajar dapat fokus dan gembira dalam pembelajaran mereka.

8. Pembelajaran dan arahan yang konsisten daripada guru yang sama

Bilangan guru dan pelajar dalam kelas di Finland agak sedikit berbanding negara lain. Pelajar di Finland kebiasaannya mempunyai guru yang sama sepanjang enam tahun pendidikan mereka. Pada masa ini, guru mengambil peranan seperti seorang mentor atau ahli keluarga. Selama bertahun-tahun, kepercayaan dan ikatan dibina supaya kedua-dua pihak mengenali dan menghormati satu sama lain.

Keperluan dan gaya pembelajaran berbeza mengikut individu. Guru-guru Finland mengenal pasti keperluan pelajar mereka. Setiap guru juga lebih banyak menggunakan permainan dalam pembelajaran berbanding menggunakan buku kerana pelajar dapat belajar dengan lebih baik dengan kaedah itu.

Guru yang sama boleh mencatat dengan tepat dan mengawasi perkembangan pelajar serta membantu mereka mencapai matlamat. Tiada istilah lepas tangan kepada guru yang lain.

Facebook

9. Suasana yang lebih santai

Kurang tekanan, kurang jadual, sebaliknya lebih panduan. Pelajar biasanya hanya belajar beberapa subjek dalam sehari. Mereka mempunyai masa beberapa kali untuk makan, menikmati aktiviti rekreasi dan berehat. Terdapat waktu rehat 15 hingga 20 minit beberapa kali dalam sehari.

Persekitaran sebegini juga diperlukan guru. Bilik guru yang disediakan juga membolehkan mereka berehat dan bersantai, bersedia untuk pelajaran atau untuk bersosial. Guru juga manusia dan memerlukan istirehat supaya dapat bekerja dengan baik.

10. Kurang kerja rumah dan tugasan luar

Menurut OECD, pelajar di Finland mempunyai jumlah kerja rumah dan tugasan luar yang paling sedikit berbanding pelajar lain di dunia. Mereka hanya menghabiskan masa setengah jam untuk kerja rumah.

Pelajar Finland juga tidak menghadiri tuisyen. Namun, mereka mengalahkan budaya pendidikan di negara yang mementingkan kelas tambahan dan kerja rumah untuk menjadi terunggul dalam sistem pendidikan. Di Finland, mereka sentiasa mengutamakan untuk mengelakkan tekanan perasaan kepada pelajar.

Facebook

Pelajar Finland mendapat semua yang mereka perlukan di sekolah tanpa tekanan tambahan untuk berlumba mendapat markah cemerlang dalam sesuatu subjek. Tanpa perlu risau tentang gred dan kerja rumah, mereka dapat memberi tumpuan kepada tugas sebenar mereka – belajar dan berkembang sebagai manusia.

Sistem pendidikan di Finland berjaya. Sebanyak 99 peratus kanak-kanak di Finland tahu membaca dan menulis, dan mereka juga adalah pelajar cemerlang di dunia dalam bidang matematik dan sains. Lebih 70 peratus pelajar mengakui yang mereka gembira berada di sekolah dan setiap hari.

Facebook

Negara Finland bermula dengan memahami kanak-kanak itu adalah orang dewasa kecil, yang perlu belajar sedikit demi sedikit, langkah demi langkah untuk berfikir menjadi manusia, dan akhirnya dapat mencari kebahagiaan dalam hidup.

Tonton video di sini.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI