28.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaGlobalPesuruhjaya Tinggi Hak Asasi Manusia PBB dapati China melakukan ‘pelanggaran hak asasi...

Pesuruhjaya Tinggi Hak Asasi Manusia PBB dapati China melakukan ‘pelanggaran hak asasi manusia yang serius’ di Xinjiang

Pesuruhjaya Tinggi Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengeluarkan laporan 11 minit sebelum meninggalkan pejabat pada 31 Ogos 2022, dengan kenyataan bahawa Parti Komunis China (PKC) telah melaksanakan langkah-langkah ‘pelanggaran hak asasi manusia yang serius’ terhadap etnik Muslim Uighur di Xinjiang dan mungkin merupakan jenayah terhadap kemanusiaan.

Pesuruhjaya Hak Asasi Manusia PBB Michelle Bachelet berkata di pejabat Pesuruhjaya Tinggi Hak Asasi Manusia Bangsa-Bangsa Bersatu (OHCHR),  “dakwaan corak penyeksaan, atau layanan buruk, termasuk rawatan perubatan paksa dan keadaan penahanan yang buruk, adalah boleh dipercayai, begitu juga dakwaan individu dengan insiden keganasan seksual dan berasaskan jantina.”

Michelle Bachelet melawat China pada bulan Mei, yang merupakan lawatan pertama pegawai kanan hak asasi manusia PBB dalam tempoh 17 tahun. Sebelum, semasa dan selepas lawatan itu, terdapat tekanan antarabangsa terhadap OHCHR untuk mengeluarkan laporan yang telah lama disiapkan mengenai isu pelanggaran hak asasi manusia di Xinjiang.

Pesuruhjaya Tinggi Hak Asasi Manusia Bangsa-Bangsa Bersatu Michelle Bachelet semasa mengadakan lawatan ke Urumqi, Xinjiang di China pada Mei lalu.

Beberapa media melaporkan pada 31 Ogos, laporan yang perlu dikeluarkan itu terpaksa ditangguhkan daripada jadual asalnya kerana Beijing cuba menyekat penerbitannya pada saat-saat akhir, dengan meminta nama dan gambar individu yang terpapar dalam laporan itu dikabur atau digelapkan atas alasan privasi dan keselamatan.

Pesuruhjaya Tinggi Hak Asasi Manusia PBB mendapati China mungkin melakukan jenayah antarabangsa di Xinjiang

Menurut kenyataan media yang dikeluarkan pada 31 Ogos, OHCHR mengadakan semakan teliti ke atas dokumen berkaitan isu hak asasi manusia di Xinjiang dan menilai kredibiliti mereka berdasarkan metodologi hak asasi manusia standard. 

Pihak mereka turut memberi perhatian khusus kepada undang-undang, dasar, data dan kenyataan yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa China itu sendiri. OHCHR juga meminta maklumat dan mengadakan dialog serta pertukaran teknikal dengan China sepanjang proses itu.

“Maklumat itu dinilai mengikut undang-undang hak asasi manusia antarabangsa yang terpakai dan berdasarkan gerak kerja beberapa mekanisme hak asasi manusia PBB,” kata kenyataan media itu.

Laporan setebal 45 muka surat itu, yang dikeluarkan oleh OHCHR, menyimpulkan: “Sejauh mana penahanan sewenang-wenangnya dan diskriminasi ke atas etnik Uighur dan kumpulan minoriti lain yang kebanyakannya Islam boleh membentuk jenayah antarabangsa, khususnya jenayah terhadap kemanusiaan.”

Twitter

PKC menentang laporan yang baru dikeluarkan mengenai hak asasi manusia di Xinjiang, dan dalam respons rasmi, China mengulangi retorik masa lampau, dengan menyatakan laporan itu “berdasarkan maklumat palsu dan pembohongan yang direka oleh pasukan anti-China” dan campur tangan dalam hal ehwal dalaman China.

Omar Kanat, pengarah eksekutif Projek Hak Asasi Manusia Uighur, berkata laporan Pesuruhjaya Bachelet adalah perubahan berbangkit dalam tindak balas antarabangsa terhadap krisis Uighur.

“Walaupun penafian keras kerajaan China, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu kini secara rasmi mengakui bahawa jenayah ngeri sedang berlaku di Xinjiang,” kata Omar Kanat.

Dua pertiga daripada responden berkata mereka diseksa di ‘bangku harimau’

Dua pertiga daripada 26 bekas banduan yang ditemu bual oleh penyiasat PBB “melaporkan layanan yang serupa dengan penyeksaan dan/atau bentuk layanan buruk yang lain”.

Ini termasuk dipukul dengan belantan elektrik sambil diikat pada “bangku harimau” iaitu tempat duduk dengan tangan dan kaki diikat, kurungan bersendirian yang berpanjangan, dan seksaan waterboarding.

Laporan PBB, walaupun tidak menggunakan perkataan pembunuhan beramai-ramai, berkata dakwaan penyeksaan, termasuk prosedur perubatan paksa dan keganasan seksual, adalah “boleh dipercayai”.

Sejak lima tahun lalu, lebih sejuta warga Uighur dan etnik minoriti lain dipercayai telah ditahan di tempat apa yang dikenali sebagai “pusat latihan VETC” atau pusat pendidikan semula di kem tahanan. Beberapa kem tahanan telah ditutup, tetapi ratusan ribu orang masih dipenjarakan.

Mempunyai ramai bayi juga merupakan indikasi ‘ekstremisme’

Laporan itu juga menyatakan bahawa pihak berkuasa China percaya sekiranya keluarga Uighur mempunyai lebih daripada tiga anak, ia juga merupakan penunjuk disyaki “ekstremisme” dan mereka boleh ditahan.

Beberapa wanita Uighur yang ditemu bual oleh OHCHR menyebut pensterilan paksa yang mereka alami, khususnya melalui IUD dan pensterilan paksa. Responden menyifatkan ia hukuman berat kerana melanggar dasar perancangan keluarga, termasuk “penahanan” atau “penjara”, menurut laporan itu.

Di China, purata kadar pensterilan bagi setiap 100,000 orang hanya lebih kurang 32, dan di Xinjiang, angkanya ialah 243, kata Bachelet dalam laporan itu.

“Pelanggaran hak asasi manusia yang teruk telah berlaku di Xinjiang dalam konteks strategi memerangi keganasan dan memerangi ‘ekstremisme’ ke atas kerajaan,” kata laporan itu. “Langkah dan corak sekatan seperti ini adalah bentuk diskriminasi kerana ia secara langsung atau tidak langsung mempengaruhi dan memberi kesan ke atas kumpulan etnik Uighur dan golongan minoriti lain yang kebanyakannya masyarakat Islam.”

Laporan itu menyeru pihak berkuasa China untuk “mengambil langkah segera dan pantas bagi membebaskan kesemua mereka yang sewenang-wenangnya dirampas kebebasan untuk hidup di Xinjiang” dan “membebaskan segera saudara-mara terdekat di lokasi yang sedang dicari oleh ahli keluarga yang hilang itu”.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI