25 C
Kuala Lumpur
Friday, December 8, 2023
UtamaBerita UtamaTips elak daripada penipu yang mencuri duit dalam bank

Tips elak daripada penipu yang mencuri duit dalam bank

Kejadian duit hilang dalam bank semakin menjadi-jadi kebelakangan ini. Ada yang kehilangan duit ratusan ringgit malah ada juga yang kehilangan duit hingga ribuan ringgit. Sakit hati, kecewa, panik semuanya bercampur baur tambahan pula duit yang hilang itu tidak akan diperoleh atau diganti semula oleh pihak bank. Berikut adalah beberapa tips untuk mengelak daripada penipu yang mencuri duit dalam bank.

PEXELS

Tips pertama ini dikongsikan oleh Fariz Hazwan melalui catatannya di Facebook. Dia melihat ramai orang yang mempertikaikan bagaimana transaksi duit ke akaun penipu boleh berlaku walaupun tanpa kod kebenaran transaksi (TAC). Menurut Fariz, kejadian tersebut berlaku mungkin disebabkan akaun pemilik sudah terhubung dengan telefon penipu tersebut. Bagaimana ini terjadi?

Ini disebabkan kehadiran peranti yang tidak dikenali yang membolehkan mereka mengakses akaun bank pemilik tanpa disedari oleh pemilik.

Selain berharap bank-bank contohnya dalam perkongsian ini CIMB menaik taraf sistem keselamatan mereka, pemilik akaun CIMB khususnya boleh mencuba tips ini.

1. Log masuk aplikasi CIMB dan luncur ke kanan untuk pergi ke bahagian Setting.

Fariz Hazwan

2. Klik Setting.

3. Sekiranya ada peranti lain selain telefon anda, sila hapuskan dengan cara luncurkan ke kiri dan hapus.

Dengan cara ini, sedikit sebanyak dapat mengelakkan penipu daripada mengakses masuk akaun bank pemilik sesuka hati mereka.

Selain tips yang dikongsikan oleh Fariz itu, anda juga boleh mencuba tips yang dikongsikan oleh YouTuber masakan terkenal, Che Nom.

Menurut Che Nom, penipu akan mengiklankan perkhidmatan pembantu rumah dan lain-lain iklan di Facebook dan media sosial lain. Daripada situ, mereka akan menghantar pautan untuk muat turun aplikasi android yang akan sentiasa mencuri sms TAC anda.

Selain itu, penipu juga akan menghantar pautan laman sesawang yang seakan-akan pautan bank walhal jika disemak pautan tersebut bukanlah pautan bank sebenar. Apabila anda memasukkan nama pengguna, kata laluan & TAC, penipu boleh melakukan transaksi duit anda tanpa halangan.

Oleh itu, lakukan tips ini untuk mengelak daripada ditipu:

1. Jangan muat turun apa-apa aplikasi selain daripada Google Play Store.
2. Pastikan URL bank adalah betul, contohnya ‘https://www.maybank2u.com.my‘.
3. Pastikan frasa dan gambar anda adalah betul ketika anda masukkan nama pengguna, sebelum anda masukkan kata laluan. Contohnya seperti ini.

Che Nom

Sebagai langkah peringatan, jika anda terjumpa mana-mana akaun atau iklan yang mencurigakan di media sosial, anda boleh terus klik ‘laporkan iklan atau profile sebagai penipuan’. Dan yang paling penting sekali, jangan sesekali berikan nombor TAC anda kepada sesiapa pun kerana mungkin penipu bersembunyi di sebalik orang tersebut. Mungkin penipu tidak menipu anda secara langsung tetapi menggunakan orang ketiga. Oleh itu, berhati-hatilah!

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI