30.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, February 24, 2024
UtamaBerita UtamaMurid Tahun 2 trauma, patah jari kiri selepas ditimpa kipas siling uzur...

Murid Tahun 2 trauma, patah jari kiri selepas ditimpa kipas siling uzur dalam bilik darjah yang terjatuh

Seorang murid perempuan Tahun 2 dari sebuah sekolah rendah di Selama, Perak patah jari tangan kiri selepas ditimpa kipas uzur yang terjatuh dari siling bilik darjah dalam satu kejadian pada 18 Oktober.

Insiden difahamkan berlaku pada kira-kira jam 10 pagi yang turut mengakibatkan tiga murid perempuan yang lain berusia 8 tahun mengalami kecederaan ringan.

Bapa kepada pelajar berkenaan yang hanya mahu dikenali sebagai Mohd, 32 tahun berkata, selain patah jari, anaknya turut mengalami kecederaan lain di bahagian dada akibat terkena kipas terbabit.

Gambar ihsan keluarga mangsa

“Disebabkan kebetulan meja anak betul-betul di bawah kipas, kecederaan dialaminya agak serius berbanding rakan lain,” katanya.

“Apabila dibawa mendapatkan rawatan ke hospital, doktor memaklumkan tulang jari kiri tangan anak saya telah patah dan terpaksa disimen,” katanya kepada Harian Metro.

Keadaan kipas siling terbabit didapati sudah uzur, berkarat dan tidak selamat digunakan sehingga terjatuh dan mencederakan empat murid Tahun 2 sekolah berkenaan. 

Mohd berkata dia dan isterinya agak terkilan apabila pihak sekolah tidak menyegerakan rawatan anaknya dan mangsa lain, sebaliknya menunggu kesemua ibu bapa terbabit hadir untuk membawa sendiri anak mereka ke hospital.

“Ketika isteri tiba di sekolah keadaan tangan anak ketika itu sudah bertukar warna. Ini kes kecemasan, tetapi pengurusan sekolah memberi alasan mereka perlu mengikut peraturan yang ditetapkan Jabatan Pendidikan seperti mengisi buku log kebenaran keluar sekolah dan sebagainya,” kata Mohd.

“Saya dan isteri menerima takdir anak ditimpa kemalangan kerana ia bukan disengajakan, cuma kami terkilan dengan tindakan pihak sekolah yang melambatkan proses rawatan ke atas anak saya dan mangsa lain,” tambahnya yang agak kecewa.

Penjawat awam itu berkata, anaknya telah diberikan cuti sakit selama 14 hari dan kini masih trauma dengan kejadian yang berlaku.

Gambar ihsan keluarga mangsa

Ketika diminta mengulas lebih lanjut mengenai insiden kipas terjatuh itu, Mohd berkata penggunaan peralatan dan kemudahan yang uzur seumpama itu tidak sepatutnya berlaku kerana ia melibatkan isu keselamatan murid-murid dan guru di sekolah.

“Sekiranya perkara ini tidak mendapat perhatian pihak berwajib yang sewajarnya, tidak mustahil kejadian sama boleh berlaku lagi,” katanya.

Susulan kejadian, Mohd telah membuat satu laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Selama pada 18 Oktober.

Ketua Polis Daerah Selama, Superintendan Mohd Sabri Saad ketika dihubungi telah mengesahkan menerima laporan berkenaan.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI