30.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, February 24, 2024
UtamaBisnes & EkonomiRinggit menjunam ke paras terendah berbanding dolar AS dan Singapura, cecah RM4.70...

Ringgit menjunam ke paras terendah berbanding dolar AS dan Singapura, cecah RM4.70 dan RM3.30 pada Jumaat

Ringgit Malaysia menyaksikan trend yang membimbangkan baru-baru ini, di mana ia terus menyusut berbanding dolar Amerika Syarikat (USD) serta dolar Singapura (SGD).

Ringgit ditutup rendah berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) pada Jumaat lalu berikutan mata wang AS itu kekal kukuh dengan kebimbangan berterusan mengenai kenaikan kadar faedah oleh Rizab Persekutuan (Fed) dalam tempoh beberapa bulan akan datang, kata penganalisis.

Pada jam 6 petang Jumaat, ringgit merosot kepada 4.7025/7065 berbanding dolar AS daripada 4.6910/6940 pada Khamis.

MSN

Ketua Penyelidikan dan Penasihat Kekayaan UOB Kay Hian Wealth Advisors Sdn Bhd, Mohd Sedek Jantan, berkata Fed dijangka tidak membuat pusingan dalam masa terdekat selepas data inflasi AS baru-baru ini menunjukkan angka yang lebih kukuh daripada jangkaan pada September, memusnahkan harapan untuk kenaikan kadar faedah yang perlahan.

“Walaupun sebarang perbezaan daripada konsensus boleh menyebabkan dolar merosot buat sementara waktu, kami tidak fikir ia akan mengubah hakikat bahawa pasaran kini mengambil kira hampir 100 peratus peluang bahawa Fed akan menaikkan kadar sebanyak 75 mata asas pada November dan mana-mana penurunan dolar adalah untuk jangka pendek,” katanya kepada Bernama.

Menurut Biro Statistik Buruh AS, Indeks Harga Pengguna (IHP) AS meningkat 0.4 peratus daripada Ogos.

Bagaimanapun, Mohd Sedek berkata satu perkara yang boleh menjadi kebimbangan pasaran ialah walaupun pendirian Fed untuk menaikkan kadar faedah menyebabkan hasil perbendaharaan dan dolar turun naik yang berlebihan daripada kadar pertukaran nominal, ia akan turut meningkatkan risiko kewangan dan kemelesetan jika Fed terus menaikkan kadar.

Sekadar Gambar Hiasan / Bloomberg

“Jika kemelesetan berlaku pada 2023, kami menjangka Fed akan membuat pusingan 180 darjah dan mengurangkan kadar dasar kepada hampir sifar,” katanya.

Sementara itu, ringgit diniagakan kebanyakannya rendah berbanding sekumpulan mata wang utama kecuali yen Jepun.

Unit tempatan merosot berbanding pound kepada 5.2870/2915 daripada 5.2291/2324 pada Khamis, berkurangan berbanding euro kepada 4.5741/5780 daripada 4.5625/5654.

Pada Jumaat, ringgit juga merosot kepada prestasi terburuk berbanding dolar Singapura kepada 3.3009/3042 daripada 3.2726/2757.

MSN

Ringgit telah pun mencatatkan penyusutan pada paras terendah sejak Ogos lalu berbanding dolar Singapura kepada RM3.23 dan susut nilai selanjutnya yang dicatatkan pada Jumaat lalu.

Bagaimanapun, ringgit mengukuh berbanding yen Jepun kepada 3.1836/1867 daripada 3.1957/1980 pada Khamis.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI