27.2 C
Kuala Lumpur
Sunday, June 16, 2024
UtamaGaya HidupSebuah ‘bilik comel’ tersembunyi bawah gerai bergerak, anak kecil patuh menemani ibu...

Sebuah ‘bilik comel’ tersembunyi bawah gerai bergerak, anak kecil patuh menemani ibu bapanya mencari rezeki

Alkisah di Taiwan seperti mana juga di Malaysia, ramai yang mengeluh bukan mudah untuk mencari wang demi menyara keluarga, terutamanya buat ibu bapa yang sibuk membuka gerai dengan bekerja sendiri, menjadi peniaga kecil setiap hari.

Jika yang berpendapatan kecil, mereka tidak mampu membayar pengasuh atau menempatkan anak-anak di pusat jagaan kanak-kanak, jadi ibu bapa ini tiada pilihan melainkan membawa anak-anak bersama semasa bekerja. 

Seperti yang dipaparkan dalam gambar yang tular di Facebook ini, seorang peniaga jalanan terpaksa menyediakan satu ruang penyimpanan di bawah gerai bergerak, dengan meletakkan tilam nipis, kusyen dan selimut di bahagian bawah, sebagai ganti menjadi ‘bilik comel’ buat anak kecilnya.

Facebook

Kanak-kanak itu dikatakan berusia 3 tahun, dilihat sedang berbaring di dalam bilik kecil bawah gerai yang comel, dan selepas gambar ini didedahkan, ia telah mendapat perhatian ramai warganet di Taiwan.

Muat naik dua gambar telah dikongsikan di laman kumpulan Facebook, yang memaparkan seorang dewasa sedang sibuk berniaga dan melayan pelanggannya di gerai menjual makanan ringan, sementara bahagian bawah amat mengejutkan apabila terlihat seorang kanak-kanak kecil sedang tidur dibawahnya. 

Warganet yang memuat naik gambar itu amat terkejut melihat seorang kanak-kanak kecil, dengan baik dan tidak banyak kerenah diam berbaring di dalam kabinet di bawah gerai bergerak, menghisap puting, kadang-kadang terpinga-pinga tidak memahami pekerjaan ibu bapanya yang sedang sibuk.

Terlihat juga dia duduk dengan senyap dan bermain sendiri, tidak menangis atau meragam, diam memerhati dan menemani ibu bapanya berniaga di gerai jalanan. Amat senang menjaganya kerana dia anak yang baik.

Dalam dunia kecil yang eksklusif untuk kanak-kanak ini, ibu bapanya sangat bertimbang rasa ketika meletakkan tilam nipis dan empuk bersama selimut di bawah kabinet keras, dan juga menambah kusyen dengan corak bintang kecil di sisi untuk mengelakkan kanak-kanak itu daripada terhantuk papan yang keras ketika bergerak tanpa sedar semasa sedang tidur. Kapsyen gambar itu, “Bersama ibu bapanya, ini adalah rumah..”

Facebook

Gambar itu telah menarik perhatian warganet di Taiwan dengan komen mereka:

“Pemandangan indah, erti kerja keras..” 

“Ramai peniaga jalanan yang menjaga anak-anak mereka seperti ini. Saya fikir sekurang-kurangnya ibu bapa ini bertanggungjawab, dan kebanyakan kanak-kanak juga dapat bermain dengan selamat di bawah perhatian ibu bapa, tiada kanak-kanak yang menderita dan boleh merasai serta memahami kerja keras ibu bapa, yang mana satu perkara yang baik.”

Sambil ramai warganet yang memberi komen pernah merasai pengalaman membesar dengan cara didikan ibu bapa yang sama:

“Apabila melihat gambar ini, saya teringat keluarga saya pernah berniaga, dan saya juga tidur di bawah gerai jalanan..”

“Semasa kecil, ibu bapa saya berniaga di pasar, dan saya menjadikan tapak gerai sebagai tempat bermain, keluarkan kotak kadbod dan permainan lalu berseronoklah! Hidup sederhana yang biasa-biasa itu adalah kebahagiaan.”

Apakan daya, ibu bapa kita tidak mampu mengupah pengasuh. Sekurang-kurangnya kita tahu dan sentiasa ingat di dalam hati sehingga dewasa yang mereka amat bertanggungjawab untuk menjaga kita dengan baik.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI