34.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 13, 2024
UtamaInspirasiBapa angsa pikul tanggungjawab 'besarkan 7 anak sendirian' selepas ibu angsa jatuh...

Bapa angsa pikul tanggungjawab ‘besarkan 7 anak sendirian’ selepas ibu angsa jatuh sakit dan pergi buat selama-lamanya

Ramai yang berkunjung ke Charles River Esplanade di Boston, Amerika Syarikat untuk melihat pemandangan alam semula jadi yang indah dan kehadiran angsa-angsa yang cantik.

Beberapa ekor angsa yang bertandang juga nampaknya memutuskan lagun di taman itu adalah habitat yang sesuai untuk memulakan keluarga. 

Charles River Esplanade/Twitter

Ia tidak mengambil masa yang lama untuk kakitangan Esplanade di taman itu untuk menemui seekor ibu angsa yang sedang bertelur.

Angsa yang cantik bertelur di sarang yang dibina bersama pasangannya si bapa angsa di tepi tasik, dan si ibu berjaya menetaskan 7 ekor anak angsa yang comel.

Charles River Esplanade/Twitter

Ramai pencinta burung dan hidupan liar datang ke taman itu untuk memerhatikan perkembangan anak angsa kecil, tetapi malangnya, pada suatu hari, kakitangan Esplanade mendapati ibu angsa berterusan menggeleng-gelengkan kepalanya dan tidak dapat berdiri, dan dia nampaknya sedang jatuh sakit.

Apabila mereka memaklumkan kepada petugas perlindungan haiwan Boston Animal Control dan mereka telah datang untuk membantu merawatnya, semuanya telah terlambat dan ibu angsa itu telah pergi buat selama-lamanya.

Owed To Nature / Facebook

Angsa adalah haiwan yang sangat berdedikasi, dan spesis burung yang sangat setia kerana hanya mempunyai satu pasangan dalam hidupnya. Oleh itu, selepas ibu angsa meninggal dunia, bapa angsa pasti mengalami pelbagai penderitaan, tetapi dia tetap cekal memilih untuk tinggal di habitat asalnya dan menjaga tujuh ekor anak-anaknya sendirian.

Charles River Esplanade/Twitter

Ini tidak kira bagaimana keadaannya, dan ia adalah satu tanggungjawab buat si bapa selepas si ibu meninggalkan mereka secara tiba-tiba.

Charles River Esplanade/Twitter

Sungguh membanggakan apabila bapa tunggal ini menjaga anak-anak angsa yang masih kecil dengan sepenuh hatinya.

Ramai yang tersentuh hati apabila melihat bapa angsa berenang bersama anak-anaknya yang comel itu di tasik, dan sesekali bertindak sebagai perahu untuk si kecil duduk di belakangnya. 

Charles River Esplanade/Twitter

Kasih sayang bapa angsa ini sungguh menghangatkan hati anda sehingga tidak perasan air mata boleh mengalir melalui pipi.

Di bawah perlindungan berhati-hati si bapa angsa, tujuh ekor angsa kecil telah beransur-ansur membesar dengan baik, untuk menjadi kuat dan tabah tanpa kehadiran belaian ibu tempat bermanja.

Charles River Esplanade/Twitter

Melihat bapa angsa dengan penuh kasih sayang dan cinta sejati kepada pasangannya, juga amat bertanggungjawab membesarkan anak-anak seorang diri, ia benar-benar spontan boleh membuat seseorang menjadi sebak, hiba dan mengesat air mata.

Kasih sayang bapa yang benar-benar hebat dan amat menyentuh hati!

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI