26.8 C
Kuala Lumpur
Friday, February 23, 2024
UtamaKesihatanSeorang lelaki disahkan menghidap kanser selepas pendandan rambutnya menyedari terdapat tahi lalat...

Seorang lelaki disahkan menghidap kanser selepas pendandan rambutnya menyedari terdapat tahi lalat tidak normal di leher

Apabila pendandan rambut Nicholas Smithson memberitahu melihat tahi lalat yang kelihatan berbahaya pada lehernya, ia sudah terlambat kerana kini lelaki berusia 38 tahun itu hanya tinggal enam bulan sahaja untuk hidup.

Pembuat dandang dari Rockhampton, Queensland, Australia itu berkata pendandan rambutnya menggesa untuk dia memeriksa tahi lalat itu.

Tetapi apabila dia berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan nasihat mengenai tahi lalat itu, mereka memberitahunya ‘tiada apa yang perlu dibimbangkan’.

Gambar oleh Daily Mail

Nicholas memberitahu The Courier Mail yang dia berjumpa dua orang doktor dalam masa 11 hari selepas menyedari pertumbuhan tahi lalat itu meningkat dua kali ganda – hanya untuk dinafikan yang ia tidak berbahaya.

Nicholas kemudian memutuskan untuk pergi berjumpa pakar kulit yang akan mengambil biopsi dengan segera.

Keputusan menunjukkan pertumbuhan itu adalah nodular melanoma dan ia telah merebak melepasi tahi lalat hitam ke nodus limfanya.

Lelaki ini berkata doktor menjelaskan ‘senario kes terburuk’ selepas menemui kanser itu, yang membuatnya terkejut.

“Saya masih ingat saya melihat pasangan saya dan berkata, ‘Saya akan mati, ini akan membunuh saya’,” kata Nicholas.

“Kami pulang ke rumah dan hanya merenung dinding kosong dan saya mula menangis,” katanya.

Nicholas kemudian segera ke Brisbane untuk menjalani pembedahan leher dua hala, yang memakan masa selama 10 jam untuk mengeluarkan nodus limfa di lehernya.

Gambar oleh Daily Mail

Sebelas hari kemudian Nicholas melihat pertumbuhan lain di belakang telinganya.

Imbasan PET menunjukkan dia mula diserang kanser dan tidak lagi boleh mengharapkan rawatan yang membawa kepada penawar dan penyembuhan.

Pada bulan Ogos, doktor memberitahu berita sedih yang Nicholas Smithson hanya mempunyai masa enam bulan untuk hidup.

“Ia seperti dalam filem apabila seorang dimaklumkan berita buruk, mereka hanya pegun bagai tidak percaya,” katanya.

Dia mengakui telah menelefon rakan-rakan secara rawak dengan harapan mendapatkan ketenangan, malahan bertanya kepada pengarah pengebumian tempatan jika ada bukti kehidupan akhirat.

Nicholas sentiasa mahu melancong jadi rakan-rakannya telah memulakan GoFundMe untuk membantunya ‘menjalani kehidupan bermakna’ sebelum dia meninggal dunia.

Mereka telah mengumpul AUD$17,000 (RM51,000) selepas menetapkan matlamat AUD$5000 (RM15,000) untuk membantu pembuat dandang itu menandakan beberapa hajat dalam ‘bucket list’ nya.

Nodular Melanoma boleh merebak ke organ utama dalam masa tiga bulan, menurut Healthline.

Gambar oleh Daily Mail

Apakah tanda-tanda nodular melanoma?

Berjumpa dan dapatkan nasihat doktor dengan segera jika anda mempunyai benjolan kulit, pertumbuhan, tahi lalat atau lesi yang:

  • Lebih besar daripada kebanyakan tahi lalat atau bintik-bintik biasa pada badan anda.
  • Dulu rata tetapi kini ia tinggi atau lebih tebal daripada dahulu.
  • Berbentuk kubah atau mempunyai ketulan yang keras sama ada satu warna (hitam, coklat, merah, merah jambu atau berwarna daging) atau campuran warna (seperti biru-hitam, coklat-merah).
  • Mempunyai sama ada permukaan licin atau kasar, berkerak telah berubah dalam penampilan yang gatal atau berasa seperti sengatan.
Gambar oleh Daily Mail

Nodular melanoma adalah bentuk kanser kulit yang berkembang pesat dan agresif. Ia biasanya muncul sebagai benjolan atau luka pada kulit yang tegang dan mungkin berwarna atau tidak. Ia mungkin tidak didiagnosis sehingga ia berada di peringkat lanjut kerana kelajuan ia boleh berkembang. Oleh itu, pemeriksaan kulit di rumah adalah alat penting dalam mendiagnosis dan merawat kanser kulit seperti nodular melanoma lebih awal.

Jika anda melakukan pemeriksaan kulit dan mendapati sesuatu yang mencurigakan, atau jika anda mengalami sebarang gejala luar biasa, seperti keletihan, loya, sakit kepala, demam atau penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan, jangan teragak-agak untuk membuat temu janji dengan profesional penjagaan kesihatan untuk peperiksaan. Doktor yang pakar boleh membantu anda untuk menentukan sama ada ujian atau rawatan lanjut diperlukan.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI