26.6 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 21, 2024
UtamaGlobalTikTok adalah 'segala-galanya yang anda tidak mahu dalam demokrasi moden': Pakar Teknologi

TikTok adalah ‘segala-galanya yang anda tidak mahu dalam demokrasi moden’: Pakar Teknologi

Gergasi media sosial TikTok dan hubungannya yang samar-samar dengan Parti Komunis China (PKC) menimbulkan ancaman kepada keselamatan negara Amerika Syarikat, menurut seorang pakar.

Geoffrey Cain, seorang wartawan penyiasat bebas dan pengarang buku mengenai usaha PKC untuk membina keadaan pengawasan totalitarian, percaya bahawa kemunculan TikTok yang bermasalah, struktur korporat dalam bayangan dan sambungan kepada undang-undang data China menjadikannya ancaman unik kepada Amerika Syarikat.

“Masalah TikTok adalah ia merupakan ancaman keselamatan negara kepada Amerika Syarikat dan negara di luar China,” kata Cain semasa wawancara 29 September dengan American Thought Leaders terbitan NTD.

“Ia adalah bencana sedang menunggu untuk berlaku, kerana TikTok, walaupun syarikat itu menafikannya, secara asasnya bertanggungjawab untuk mematuhi undang-undang China, undang-undang yang dicipta oleh Parti Komunis China.”

Geoffrey Cain (Bao Qiu / The Epoch Times)

Perpindahan TikTok ke Amerika Syarikat diselubungi misteri

Cain menekankan TikTok bukan sahaja dimiliki oleh syarikat China, ByteDance, tetapi juga dicipta oleh salah seorang pemimpin syarikat dalam kecerdasan buatan (AI) menggunakan pembiayaan daripada Sequoia Capital yang berpangkalan di Amerika Syarikat.

Selain itu, Cain berkata langkah TikTok ke pasaran dunia berlaku dalam keadaan yang meragukan, kerana syarikat itu hanya mencapai khalayak global selepas ia dipasangkan dengan pejabat Santa Monica Music.ly, sebuah lagi syarikat media sosial milik China.

TikTok tidak memaklumkan pegawai Amerika Syarikat tentang penggabungan itu walaupun kedua-dua syarikat mempunyai hubungan dengan China, kata Cain.

“Terdapat banyak bendera merah, tetapi bendera merah terbesar mengenai pengambilalihan ini ialah TikTok tidak memberitahu kerajaan Amerika Syarikat tentang pengambilalihan itu,” kata Cain.

“Itu sepatutnya membunyikan loceng penggera. Mengapa TikTok memutuskan untuk tidak melakukan semakan itu? Seolah-olah mereka menyelinap ke pasaran dan meletakkan perisian mereka di tangan generasi akan datang.”

Berikutan pendedahan itu, pentadbiran Trump cuba mengharamkan TikTok atau sebaliknya dijual kepada syarikat induk Amerika Syarikat, dan kes itu telah disemak oleh Jawatankuasa Pelaburan Asing di Amerika Syarikat (CFIUS) sejak itu.

Cain baru-baru ini memberi keterangan di hadapan Senat A.S. mengenai isu itu. Dalam keterangannya (pdf) beliau membincangkan hubungan yang didokumenkan antara ByteDance, TikTok, dan PKC, termasuk mesyuarat dalaman di syarikat di mana pekerja didakwa memuji PKC.

Kini, Cain berkata beliau percaya PKC menggunakan TikTok untuk menyebarkan pengawasan dan penapisan ke seluruh dunia.

“Para eksekutif TikTok telah mengakui pada masa lalu bahawa algoritma yang digunakan oleh TikTok telah digunakan untuk menyekat berita buruk yang keluar dari China,” kata Cain.

Cain merujuk kepada keterangan bersumpah seorang eksekutif TikTok yang memberi keterangan di hadapan Parlimen Britain pada 2020 bahawa TikTok menapis atau sebaliknya menyekat maklumat tentang pembunuhan beramai-ramai etnik Uighur di wilayah Xinjiang, China atas permintaan pihak berkuasa PKC.

Cain juga menunjukkan garis panduan moderasi yang dibocorkan pada tahun 2019 yang menunjukkan TikTok dan ByteDance mengarahkan moderator global, termasuk di Amerika Syarikat, untuk menyekat mana-mana video yang menunjukkan kemiskinan, kawasan setinggan atau orang hodoh di China, dan untuk menapis komen kritikal tentang tindakan China di Tibet dan Dataran Tiananmen.

TikTok telah mengatakan dasar ini tidak lagi berkuat kuasa.

PKC boleh mengakses semuanya

Di tengah-tengah kebimbangan Cain tentang risiko TikTok adalah persimpangan undang-undang data CCP dan hubungan antara syarikat dan pemiliknya yang berpangkalan di China.

Undang-undang Perisikan Kebangsaan dan Undang-undang Keselamatan Negara PKC, sebagai contoh, menghendaki semua syarikat yang beroperasi di tanah besar China atau dengan majoriti kepentingan China untuk menyerahkan semua data kepada PKC atas permintaan.

Ini bermakna mana-mana eksekutif di TikTok atau ByteDance, jika berpangkalan di China, boleh dipaksa secara sah oleh PKC untuk menyerahkan data syarikat, termasuk maklumat tentang pengecaman muka pengguna, aktiviti melayari internet dan kata laluan yang dikunci.

Oleh itu, beberapa pakar keselamatan berkata TikTok ialah aplikasi “bersenjata” yang memberi manfaat kepada kempen ketenteraan dan pengintipan PKC.

“Di sinilah sambungan TikTok dan ByteDance menjadi sangat bermasalah,” kata Cain.

“Tidak akan ada garis yang berasingan antara [TikTok dan ByteDance], Parti Komunis China akan melihat TikTok pada asasnya sebagai syarikat China dan yang perlu melaporkan kepada Parti Komunis China.” katanya.

TikTok sebelum ini berkata semua data pengguna Amerika disimpan di dalam Amerika Syarikat.

TikTok sejak itu mengakui perkara ini tidak benar, bagaimanapun, dalam pendengaran kongres pada September, eksekutif TikTok enggan komited untuk menghentikan aliran data Amerika ke China.

Cain bimbang data sedemikian boleh digunakan dengan mudah oleh PKC untuk memburu dan menutup mulut musuh politiknya.

“Ini boleh jadi penentang Hong Kong, ini boleh jadi komander tentera Amerika, ini boleh jadi sesiapa sahaja yang mungkin menarik minat Parti Komunis China,” kata Cain.

“Para eksekutif itu dikehendaki oleh undang-undang China untuk menyerahkan data.”

Gambar Hiasan / Pixabay

Ancaman kepada aliran maklumat yang bebas dan terbuka

Dengan itu, Cain berkata apabila membenarkan TikTok terus beroperasi di Amerika Syarikat semasa ia masih dimiliki oleh ByteDance merupakan ancaman langsung kepada keselamatan negara Amerika Syarikat.

Lebih-lebih lagi, katanya, ia tidak sesuai dengan kebebasan bersuara yang dihargai oleh negara demokrasi.

“Apakah yang membezakan TikTok dan ByteDance yang beroperasi di seluruh dunia daripada apa yang berlaku di Xinjiang?” tanya Cain.

“[TikTok] mungkin tidak benar-benar mengendalikan kem tahanan, tetapi mereka telah terlibat dalam menyekat dan menapis berita tentang kekejaman ini. Mereka secara asasnya menggunakan teknologi yang sama seperti yang digunakan oleh kerajaan China untuk memantau dan mengawasi rakyatnya.”

Pada akhir wawancara, Cain berkata satu-satunya cara berkesan menyebabkan ancaman yang ditimbulkan kepada warga Amerika Syarikat oleh aplikasi lengai ini adalah untuk memastikan hubungannya dengan ByteDance dan China, ditamatkan.

Hanya dengan memindahkan pemilikan syarikat itu daripada PKC dan kepada syarikat domestik, kata Cain, ancaman itu boleh dikurangkan.

“TikTok hendaklah sekurang-kurangnya dijual kepada syarikat Amerika,” kata Cain. “Kita tidak boleh mempunyai syarikat besar yang berkaitan dengan Parti Komunis China yang menjalankan platform media sosial besar-besaran di Amerika Syarikat.”

“Ia kuda Trojan. Ia adalah musuh dalam selimut. Ia adalah segala-galanya yang anda tidak mahu dalam demokrasi moden,” kata Geoffrey Cain.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI