32.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaBerita UtamaDeraian air mata membasahi wajah pelajar tingkatan enam dan guru pada hari...

Deraian air mata membasahi wajah pelajar tingkatan enam dan guru pada hari terakhir persekolahan bukti akrabnya hubungan mereka

Setiap pertemuan pasti akan ada perpisahan. Perpisahan itu bukan untuk memutuskan hubungan tetapi demi meneruskan kehidupan masing-masing yang ada destinasinya yang tersendiri. Antara perpisahan yang memberi kesan dalam diri ialah perpisahan antara pelajar dan guru. Deraian air mata membasahi wajah pelajar tingkatan enam dan guru pada hari terakhir persekolahan bukti akrabnya hubungan mereka.

Baru-baru ini tular di TikTok, sebuah video mengenai perpisahan pelajar tingkatan enam dan guru di sebuah sekolah yang sangat menyentuh hati. Guru tersebut dikenali sebagai Cikgu Chandra.

Kesedihan yang terpancar pada wajah cikgu berbangsa India ini jelas menunjukkan bahawa dia turut berasa berat hati dengan perpisahan tersebut. Apatah lagi bagi pelajar-pelajar yang telah melalui pelbagai pengalaman sepanjang sesi pembelajaran dengan guru tersebut.

Menerusi video itu, kelihatan ada pelajar yang menahan sebak di atas perpisahan tersebut.

Pelukan erat yang dilihat daripada rakaman video tersebut menunjukkan betapa eratnya hubungan antara guru dan pelajar itu.

Dikatakan, peribadi guru tersebut yang begitu tulus mengajar persis seorang ibu membuatkan dia disenangi ramai pelajar.

Tinjauan di ruangan komen mendapati ramai yang turut mengalirkan air mata kerana tersentuh hati melihat keakraban guru dan pelajar tersebut.

Rupa-rupanya ada juga netizen yang mengenali Cikgu Chandra ini.

Menurut salah seorang netizen, Cikgu Chandra merupakan pensyarah di Matrikulasi Johor sekitar tahun 2010/2011. Dia merupakan pensyarah yang sangat baik, dan cara pengajarannya amat mudah difahami oleh pelajar.

Ada netizen yang menasihati pelajar-pelajar tersebut agar tidak melupakan jasa Cikgu Chandra.

Ada juga yang mengingatkan pelajar agar datang menziarahi Cikgu Chandra apabila masing-masing sudah melangkah ke alam pekerjaan. Pasti cikgu tersebut akan berasa bangga dengan bekas pelajarnya.

Biarpun berlainan agama dan bangsa, guru adalah seseorang yang perlu dihormati dan dimuliakan. Tanpa guru, siapalah kita. Terima kasih, guru!

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI