28.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaGaya HidupRemaja lelaki mengamuk musnahkan isi rumah sendiri gara-gara ibunya merampas telefon pintar

Remaja lelaki mengamuk musnahkan isi rumah sendiri gara-gara ibunya merampas telefon pintar

Satu rakaman video yang tular di media sosial menunjukkan betapa seorang remaja lelaki ketagihan menggunakan telefon pintar sehingga tergamak membuat kekacauan di dalam rumah ibunya sendiri.

Hari ini, semakin ramai orang yang ketagihan menggunakan telefon pintar tanpa mengira usia. Terutamanya selepas telefon pintar dan internet tersedia untuk semua yang mana jika seseorang terlalu asyik, masa boleh terbuang begitu sahaja selama berjam-jam lamanya.

Sekadar Gambar Hiasan / Pixabay

Terdapat beberapa manfaat menggunakan telefon pintar. Namun begitu, pada masa sama terdapat beberapa kelemahan, kerana ia bukan sahaja menjejaskan aktiviti harian, malahan memberi kesan negatif kepada kesihatan fizikal dan mental. 

Terutama kepada kanak-kanak dan remaja, masalah menjadi cepat marah adalah tinggi. Antara sebab mengapa kanak-kanak tidak boleh dibiarkan membiasakan diri dengan bermain telefon pintar tanpa had.

Twitter

Satu video yang tular menunjukkan sebuah rumah hampir musnah seperti baru dilanda gempa bumi apabila seorang remaja berusia 15 tahun mengamuk selepas ibunya mengambil telefon pintar daripada tangannya.

Dia tidak teragak-agak tanpa fikir telah membuat kekacauan di dalam rumahnya sendiri. Nampaknya semua harta benda yang dibeli ibunya di dalam rumah itu telah musnah sama sekali.

Twitter

Dapat dilihat dalam video itu semua barang berselerak di dalam dapur. Remaja berusia 15 tahun itu bukan sahaja memecahkan perabot malah turut memecahkan cermin dan almari di bilik tidur. Selain itu, dia juga mencipta huru-hara dengan memecahkan tingkap kaca di ruang tamu, merosakkan televisyen dan semua bilik air dipecahkannya. 

Jika seseorang tidak mengetahui cerita sebenar, mereka mungkin mengandaikan sedang melihat video pasca kejadian gempa bumi.

Twitter

Namun, realitinya remaja kurang matang ini telah menyebabkan kerugian beribu-ribu dolar di pihak ibunya yang telah merampas telefon pintarnya.

Jika anda menonton video secara keseluruhan dan reaksi sedih ibu ini, anda akan memahami tahap ketagihan menggunakan telefon pintar yang mampu dicapai oleh kanak-kanak dan remaja, sehingga menjadi membahayakan.

Twitter

Dari dapur, ruang tamu sehingga ke bilik air dan bilik tidur, semuanya telah dimusnahkan. Menunjukkan betapa dahsyatnya ketagihan telefon pintar melanda anak muda.

Perkara tidak mengejutkan jika ia juga boleh berlaku kepada orang dewasa tanpa disedari. Ini merupakan satu penyakit.

Twitter

Adegan kemusnahan ini jelas menunjukkan betapa pentingnya ibu bapa mendidik generasi hari ini untuk belajar mengawal emosi dan tindakan mereka untuk melarikan diri dari ketagihan telefon pintar.

Vandalisme di dalam rumah sendiri boleh berlaku hanya berpunca daripada seorang remaja lelaki berusia 15 tahun berasa tidak puas hati lalu marah dan mengamuk kerana ibunya mengambil telefon pintar.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI