25.8 C
Kuala Lumpur
Friday, September 22, 2023
UtamaInspirasiPemuda pencinta haiwan ini lakukan dua kerja, separuh gaji digunakan untuk beli...

Pemuda pencinta haiwan ini lakukan dua kerja, separuh gaji digunakan untuk beli makanan buat kucing dan anjing terbiar

Seorang pemuda berkata pada setiap hari dia mesti akan datang memberi makan kepada kucing dan anjing jalanan, tidak kira walaupun ketika dirinya tidak sihat. Jika tidak, dia akan terasa lebih sakit kerana rasa bersalah apabila mengetahui haiwan-haiwan terbiar itu tidak dapat makan.

Ini adalah contoh sikap seorang pemuda yang berhati mulia.

Dia adalah seorang pencinta haiwan, dan pemberi makan haiwan liar bernama Anfalazie Anuar. Bagi sesiapa yang berada di Bukit Mertajam, Pulau Pinang mungkin sudah biasa terserempak dengan pemuda ini yang berada di lorong-lorong kedai atau bawah jambatan yang memberi makan kepada kucing dan anjing terbiar.

Facebook

Kisah ini menjadi tular lebih tiga tahun lalu apabila seorang netizen berkongsi betapa dedikasinya seorang pemuda yang lebih mesra dikenali sebagai Ann mengambil tanggungjawab menjaga haiwan terbiar di kawasannya.

“Ini insan berhati mulia,” kata pengguna Facebook Azman Ali II dalam kapsyennya bersama beberapa gambar Ann memberi makan kepada kucing dan anjing terbiar.

Netizen itu mendedahkan dia sering melihat lelaki ini memberi makan kepada haiwan terbiar pada setiap hari dalam perjalanan ke tempat kerja, tidak kira hari hujan apatah lagi ketika cuaca baik.

“Bukan hanya untuk sehari atau dua, tetapi bertahun-tahun lamanya,” tulisnya dalam hantaran itu.

Walau bagaimanapun, rutin harian selama bertahun-tahun itu membuat Ann mengeluarkan banyak belanja.

Facebook

Ann yang bekerja sebagai penjaga tempat letak kereta dan tukang cuci di Bukit Mertajam biasa membelanjakan separuh daripada gajinya untuk membeli makanan buat kucing dan anjing yang terbiar.

“Saya mengambil masa beberapa bulan untuk bercakap dengannya kerana dia agak pemalu, tetapi akhirnya memberitahu yang dia memberi mereka makan sebanyak dua kali sehari – sekali pada waktu pagi dan sekali pada waktu petang di lokasi yang berbeza,” kata netizen itu.

Ann mendedahkan kepada mStar yang dia memperoleh gaji bulanan RM850 daripada kerja pembersihan dan RM30 sehari sebagai penjaga parkir kereta.

Memandangkan dia memerlukan RM50 sehari untuk memberi makan kepada haiwan itu dengan potongan ikan dan ayam, Ann membelanjakan RM30 daripada pekerjaan kedua dan RM20 sehari daripada pekerjaan pertamanya untuk membeli bekalan.

Walaupun begitu, pemuda berhati mulia in amat berpuas hati dan gembira dapat membantu haiwan-haiwan terbiar.

“Saya tidak perlukan makanan mewah, saya senang dengan nasi, telur goreng dan kicap,” katanya.

“Saya cukup bersyukur dengan nikmat yang ada. Cukuplah dengan dapat bernafas, makan dan minum, bersama keluarga, juga dapat memberi makan kepada kucing dan anjing terbiar itu,” jelasnya ikhlas tidak kisah.

Facebook

“Saya sangat menyayangi haiwan. Ibu saya mengajar saya sejak kecil lagi untuk menyayangi semua haiwan dan jangan sekali-kali menganiaya mereka,” kata lelaki berusia 30 tahun itu.

Katanya, semua kucing dan anjing jalanan yang dia beri makan akan setia menunggu makanan walaupun ketika hari hujan dan mereka basah kuyup, dan Ann juga berperasaan begitu tidak sampai hati untuk meninggalkan mereka, walaupun ketika dia sedang tidak sihat.

“Setiap hari saya datang dan memberi makan kepada haiwan terbiar ini, walaupun saya sakit. Jika tidak, saya akan berasa lebih sakit kerana rasa bersalah apabila mengetahui mereka tidak dapat makan,” kata pemuda baik hati ini.

Semoga sentiasa murah rezekinya dan dipermudahkan segala urusan, tidak kira sudah berapa lama kisah ini berlalu.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI