31.2 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 9, 2023
UtamaGaya HidupRezeki tajur mengena baung ‘Serigala Merah’, penduduk terpegun melihat mak cik bawa...

Rezeki tajur mengena baung ‘Serigala Merah’, penduduk terpegun melihat mak cik bawa motosikal berbonceng ikan besar 

Video yang tular pada bulan lalu menunjukkan seorang mak cik menunggang motosikal dengan membawa seekor ikan yang bersaiz besar di belakangnya.

Ikan besar tersebut merupakan ikan baung merah yang telah ditangkap di sungai berdekatan oleh suami mak cik berkenaan, Roslan Yatim Mustapa berusia 58 tahun, lapor Harian Metro.

YouTube

Menurut Roslan, ikan baung itu adalah yang terbesar pernah diperolehinya dalam tempoh 30 tahun sejak dia menjadi nelayan darat.

Katanya, ketika video yang tular itu dirakam, isterinya Noraini Adnan, 55 tahun pada ketika itu dalam perjalanan menuju ke tempat peraih ikan di Kampung Kuala Slim, Perak dan video tersebut dirakam oleh seorang penduduk yang terserempak dengannya.

YouTube

Roslan memasang tajur di Sungai Bernam dan menggunakan ikan keli sebagai umpan. Dia bagaimanapun terkejut besar apabila berjaya menaikkan seekor ikan baung merah seberat 27 kilogram.

Penduduk di kawasan itu memanggil ikan baung merah sebagai ‘Serigala Merah’ dan kata Roslan ia dijual pada harga RM400 yang boleh dijadikan sumber pendapatan tambahan buat keluarganya.

YouTube

Kewujudan ikan baung merah di Sungai Bernam mulai disedari sejak beberapa bulan lalu apabila setiap minggu akan terdapat lebih kurang 10 ekor ikan berkenaan yang berjaya ditangkap.

Ikan baung merah berasal dari Sungai Mekong, Vietnam dan dikategorikan oleh Jabatan Perikanan sebagai ikan pemangsa dan merupakan antara 32 spesies ikan yang tidak dibenarkan untuk dilepaskan ke dalam sungai, empangan, tasik dan lombong di negara ini, lapor Berita Harian.

Kewujudannya di sungai selain Sungai Mekong akan memberi ancaman kepada ekosistem perairan yang berkenaan sekiranya ia membiak kerana sifat agresifnya yang memakan pelbagai hidupan asal dalam air termasuk anak ikan tempatan dan spesies udang.

YouTube

Walaupun ikan baung merah mendapat pasaran baik, Jabatan Perikanan negeri tidak menggalakkan para penternak ikan air tawar menternak ikan baung merah secara komersial dan sekiranya terdapat penternak yang berbuat demikian, pihak mereka akan membuat pemantauan supaya ikan tersebut hanya berada di dalam sangkar dan tidak melepaskannya ke dalam sungai.

Bagaimana ikan baung merah boleh berada banyak di Sungai Bernam dan sudah terlepas dari sangkar adalah tidak diketahui, mungkin akibat pada musim banjir yang lalu.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI