29 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 15, 2024
UtamaGlobalLiz Truss secara rasmi dilantik Perdana Menteri UK yang baharu

Liz Truss secara rasmi dilantik Perdana Menteri UK yang baharu

Liz Truss secara rasmi dilantik menjadi Perdana Menteri United Kingdom yang baharu selepas mengadakan pertemuan dengan Ratu Elizabeth II di Istana Balmoral di Scotland pada 6 September 2022.

Beliau menjadi Perdana Menteri wanita ketiga United Kingdom, dan Perdana Menteri ke-15 dalam tempoh 70 tahun Ratu Elizabeth II berada di atas takhta.

Dalam satu kenyataan, Istana Buckingham berkata, “Baginda Ratu menerima kunjungan rasmi Ahli Parlimen Yang Amat Berhormat Elizabeth Truss hari ini dan memintanya membentuk pentadbiran baharu. Cik Truss menerima tawaran Baginda dan mencium tangan atas pelantikannya sebagai Perdana Menteri dan Tuan Terutama Perbendaharaan.”

Ratu Elizabeth II mengadakan pertemuan rasmi dengan Perdana Menteri United Kingdom yang baharu dilantik Liz Truss di Istana Balmoral, Scotland pada 6 September 2022. (Gambar oleh Jane Barlow/PA Wire/Getty Images)

Terdahulu, bekas PM Boris Johnson turut mengadakan pertemuan dengan baginda Ratu untuk mengemukakan peletakan jawatannya.

Johnson dan Truss terpaksa berangkat ke Balmoral dan bukannya Istana Buckingham di London untuk mengadakan pertemuan diraja, yang kali ini berbeza menurut tradisi, ekoran baginda Ratu telah lama mengalami masalah mobiliti kerana usianya.

Berhadapan cabaran

Liz Truss, yang berkhidmat sebagai setiausaha luar ketika pentadbiran Boris Johnson, menjadi ketua Parti Konservatif pada 5 September, selepas mengalahkan pesaingnya, bekas Canselor Rishi Sunak dalam kempen kepemimpinan yang sengit.

Sejurus pelantikan rasmi sebagai Perdana Menteri, beliau kembali ke London dan mengadakan perutusan rasmi kepada negara dari Downing Street pada sebelah petang.

Perdana Menteri baharu sedang berhadapan cabaran yang semakin meningkat, dengan peningkatan bil tenaga, mogok kereta api, dan kedua-dua krisis musim sejuk di hospital dan kemelesetan ekonomi yang semakin meruncing, di samping konflik yang berterusan di Ukraine.

Keutamaan dasar utama pertamanya ialah menyampaikan pakej sokongan untuk isi rumah yang bergelut dengan bil tenaga yang dijangka melonjak lebih tinggi pada bulan hadapan.

‘Sokongan penuh bersungguh-sungguh’

Terdahulu, Boris Johnson menggunakan ucapan perpisahan di Downing Street dengan menyeru Parti Konservatif untuk bersatu memberi sokongan di belakang penggantinya.

Johnson berkata beliau akan menawarkan pentadbiran Truss “tiada apa-apa selain sokongan yang penuh bersungguh-sungguh.”

“Apa yang saya katakan kepada rakan-rakan Konservatif saya ialah sudah tiba masanya untuk politik berakhir, kawan-kawan. Sudah tiba masanya untuk kita semua berada di belakang Liz Truss dan pasukannya serta programnya untuk dapat menyampaikannya kepada rakyat negara ini,” seru Johnson.

Bekas Perdana Menteri UK Boris Johnson ketika mengadakan ucapan perpisahan di 10 Downing Street, London pada 6 September 2022. (Gambar oleh Stefan Rousseau/PA Media)

Beliau menambah jika anjing keluarganya Dilyn dan kucing Downing Street Larry “boleh mengatasi kesukaran mereka sekali-sekala, maka begitu juga Parti Konservatif.”

Johnson menyatakan keyakinannya terhadap keupayaan kerajaan baharu untuk menangani cabaran, terutamanya krisis kos sara hidup, sambil berkata UK mempunyai “kekuatan ekonomi untuk memberi rakyat wang tunai yang mereka perlukan.”

“Saya tahu Liz Truss dan kerajaan Konservatif yang penuh belas kasihan akan melakukan segala yang kami mampu untuk membawa rakyat melalui krisis dan negara ini akan bertahan dan kita akan menang,” katanya.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI