27.7 C
Kuala Lumpur
Sunday, June 16, 2024
UtamaGaya HidupKemahiran hidup: biak sendiri salad/selada dapat kurangkan perbelanjaan dapur

Kemahiran hidup: biak sendiri salad/selada dapat kurangkan perbelanjaan dapur

Kata orang, kita mungkin tidak mampu mengubah dunia, tetapi kita mampu mengubah cara hidup kita ke arah yang lebih baik dan positif. Begitulah juga dengan hal yang berlaku sekarang di mana harga keperluan asas yang meningkat dengan mendadak sekali telah memberi kesan kepada kehidupan seharian kita. Kita mungkin tidak dapat mengubah harga barangan tersebut tetapi kita masih boleh lakukan sesuatu untuk mengurangkan perbelanjaan dapur khasnya. Bagaimana? Dengan melakukan teknik tanam atau biak semula sayuran yang anda beli.

Tahukah anda, salad/selada yang anda beli itu boleh ditanam atau dibiakkan semula? Mungkin ramai yang tidak cakna bahawa salad/selada yang anda beli itu boleh ditanam atau dibiakkan semula. Caranya tidak susah pun. Malah, masa untuk mendapatkan hasilnya juga tidak terlalu lama.

Seorang pengguna TikTok, Crystal Santos telah berkongsi cara membiakkan semula salad/selada ini. Dia memotong lebih kurang satu hingga dua inci daripada batangnya.

Kemudian, dia memasukkan keratan batang salad/selada ke dalam mangkuk dan mengisi air paip di dalamnya.

Menurut Crystal Santos setelah itu, dia meletakkan salad/selada di tepi tingkap rumahnya agar tumbuhan tersebut mendapat nutrien daripada cahaya matahari dengan secukupnya. Dalam masa beberapa hari, kelihatan daun baharu mula tumbuh.

Selepas seminggu, daun salad/selada semakin membesar dengan sihatnya.

Kata Crystal Santos, dia memetik salad/selada selepas dua minggu lima hari. Untuk mendapatkan nutrien lain, dia nenanam pokok salad/selada tersebut di dalam tanah.

Mudah bukan cara untuk menanam atau membiakkan semula salad/selada ini? Tidak sampai lima minit pun masa yang diperuntukkan untuk menguruskannya tetapi hasilnya cukup lumayan!

Selain salad/selada, sayuran lain yang boleh ditanam atau dibiakkan semula ialah kangkung, lobak merah, daun bawang, daun ketumbar, pakchoy dan daun sup. Apabila anda tanam semula sayuran-sayuran ini, anda bukan sahaja dapat menjimatkan perbelanjaan dapur, tetapi dapat menjimatkan masa keluar berbelanja. Selamat bercucuk tanam!

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI