33.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, March 30, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupElak penggunaan minyak masak lebih 3 kali demi kesihatan diri

Elak penggunaan minyak masak lebih 3 kali demi kesihatan diri

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) memberi jaminan bekalan minyak masak peket bersubsidi dijangka pulih dalam masa terdekat. Hal ini berlaku ekoran pembelian panik yang dilakukan oleh pengguna lantaran pemansuhan subsidi minyak masak tulen botol dua hingga lima kilogram sejak 1 Julai lalu. Susulan peningkatan harga minyak masak yang terlalu tinggi ketika ini (hampir RM43 bagi 5kg minyak masak), Public Health Malaysia menerusi hantaran diFacebook rasmi mereka mengingatkan para peniaga agar tidak akan menggunakan minyak masak berulang kali sebagai langkah penjimatan.

Menurut Public Health Malaysia, semasa menggoreng minyak masak melepaskan sisa toksik yang dipanggil aldehydes yang mana sisa toksik ini akan tertinggal di dalam minyak. Makanan yang digoreng dengan menggunakan minyak yang diguna semula ini pula akan menyerap sisa toksik tersebut. Inilah bahan bahaya yang menyebabkan kanser!

Facebook

Selain itu, radikal bebas yang dihasilkan akan menyebabkan radang dalam tubuh. Akibatnya, seseorang itu boleh mendapat penyakit seperti masalah kegemukan, kencing manis, strok dan jantung.

Jika diperhatikan semula, tekak akan berasa perit dan pedih selepas makan makanan bergoreng yang menggunakan minyak masak berulang. Ini adalah disebabkan keadaan berasid minyak masak terpakai. Oleh itu, sila elakkan penggunaan minyak masak lebih 3 kali. Minyak terpakai itu boleh dijual atau diproses untuk menjadi lilin, sabun atau bahan-bahan lain.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI