26.8 C
Kuala Lumpur
Friday, February 23, 2024
UtamaGaya HidupTidak tahu cara isi angin tayar dengan betul? Jom belajar langkah-langkah yang...

Tidak tahu cara isi angin tayar dengan betul? Jom belajar langkah-langkah yang perlu dilakukan

Antara perkara yang penting sebelum memulakan pemanduan ialah untuk memastikan keadaan kereta dalam keadaan baik. Ada antara kita yang hanya memeriksa enjing kereta, atau mungkin hanya memastikan minyak cukup untuk ke destinasi tetapi ada yang lupa bahawa angin kereta adalah antara hal yang sangat penting sebelum memandu.

Sebenarnya tidak kira destinasi- dekat atau jauh semua pemandu harus memastikan angin kereta mereka mencukupi supaya kenderaan selamat untuk digunakan. Tidak hanya itu, angin tayar yang mencukupi penting supaya kereta selesa dipandu di samping dapat menjimatkan wang apabila penggunaan minyak juga dapat dikurangkan.

Sekarang kita sudah tahu betapa pentingnya angin tayar kereta, tetapi hakikatnya masih ramai pengguna tidak tahu cara yang betul untuk mengisi angin tayar. Ya, ramai yang tahu untuk mengepam tayar tetapi ramai yang tidak tentang kandungan angin yang sesuai untuk kereta masing-masing. Bunyinya seperti pelik, tetapi itulah yang terjadi.

Buat anda yang masih tidak tahu cara mengisi angin tayar kereta dengan betul, jangan risau lagi kerana anda boleh ikuti panduan yang dikongsikan oleh seorang pengguna TikTok, @aiyootan. Dia telah berkongsi bagaimana cara mengisi angin tayar dengan betul di laman sosial itu.

Berikut adalah langkah-langkah yang betul untuk mengisi angin tayar kereta:

Apa yang penting ialah anda disarankan untuk memastikan tekanan angin tayar kereta berada dalam keadaan yang sesuai supaya pemanduan lebih lancar dan selamat.

  • Lihat isipadu angin yang sesuai pada tayar anda di bahagian pintu sebelah pemandu.
  • Pastikan ikut bacaan yang tertera pada “Tire-Loading Information” untuk tayar hadapan dan belakang.
  • Set pam angin dengan jumlah yang sesuai untuk tayar kereta anda.
  • Isi angin sehingga mesin pam angin mengeluarkan bunyi “pip pip”

Mudaha sahaja bukan? Kereta setiap pemandu memang berbeza tetapi jangan risau kerana panduan jumlah angin ada disediakan pada kereta masing-masing. Apa yang perlu dilakukan hanya rujuk pada panduan tersebut.

Semoga perkongsian ini dapat membantu anda mengetahui tekanan angin yang diperlukan tayar kereta anda. Selamat mencuba!

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI