25.7 C
Kuala Lumpur
Wednesday, April 24, 2024
UtamaGaya HidupRumah keluarga ini habis retak dan hampir musnah, dakwa jiran sebelah ubah...

Rumah keluarga ini habis retak dan hampir musnah, dakwa jiran sebelah ubah suai rumah ada unsur rasuah

Ubah suai rumah teres tidak salah jika tuan rumah itu bertimbang rasa dan tidak mengganggu jirannya dengan membuat ubah suai yang tidak mendapat kelulusan pihak majlis perbandaran.

Hati siapa yang tidak sakit apabila rumah yang dibeli dengan hasil kerja keras semakin musnah angkara pihak tidak bertanggungjawab dengan sesuka hati membuat pengubahsuaian yang mengganggu struktur rumah jiran.

Twitter

Telah banyak kita mendengar baru-baru ini apabila terdapat jiran yang membuat ubah suai rumah dengan mementingkan diri sendiri tanpa menghiraukan keselamatan dan sensitiviti jiran sebelah-menyebelah.

Lebih menyedihkan apabila ubah suai yang dilakukan itu telah menyebabkan kerosakan yang teruk kepada rumah jiran sebelah sehingga mengubah status rumah itu kepada tidak selamat untuk diduduki.

Twitter

Seperti yang berlaku kepada sebuah keluarga yang mendiami rumah teres di Taman Klang Jaya, Klang ini yang mendakwa mereka menanggung derita selepas ubah suai yang dilakukan oleh jirannya telah menyebabkan keseluruhan rumahnya retak dan hampir musnah.

Menerusi video berdurasi 7 minit di TikTok yang tular di Facebook dan Twitter daripada seorang pengguna @rakeshbathumalai, kelihatan pemilik rumah itu menunjukkan rumah teres satu tingkat jirannya yang diubah suai menjadi dua tingkat dengan mendapat kelulusan Majlis Perbandaran Klang (MPK).

Twitter

Rakaman video itu dengan tajuknya ‘MPK Rasuah, hancurkan rumah saya’ kemudian memaparkan seorang lelaki menunjukkan rumahnya mengalami kerosakan yang teruk akibat pengubahsuaian rumah jirannya itu.

Sambil berjalan dengan perasaan marah dan kecewa, video itu menunjukkan rumahnya yang berusia hampir 40 tahun mengalami keretakan teruk, lelaki ini mendakwa terdapat unsur rasuah ketika memberi kelulusan dalam pengubahsuaian rumah jirannya itu. 

Twitter

Katanya, dia mahukan tindakan segera diambil pihak MPK atau pihak berwajib lain bagi menyelesaikan perkara itu yang telah lama berlarutan, walaupun dakwanya sudah tiga kali membuat laporan dengan tiada apa-apa hasil tindakan segera diambil.

Sementara itu Bernama melaporkan, Pengarah Komunikasi Korporat MPK Norfiza Mahfiz berkata susulan dakwaan rasuah tersebut yang kini menjadi tular, pihaknya mengalu-alukan individu berkenaan membuat laporan kepada pihak berkuasa untuk siasatan lanjut ke atas mana-mana kakitangan disyaki.

Twitter

“MPK tidak akan berkompromi dalam isu yang melibatkan rasuah dan salah guna kuasa,” tegasnya.

Mengulas lanjut dengan dakwaan itu, Norfiza berkata permit ubah suai dan pelan lulus didapati telah dikeluarkan oleh perunding pada 2012 dan ubah suai tersebut telah mendapat persetujuan jiran.

Twitter

Katanya aduan yang dikemukakan oleh pengadu selepas kelulusan diberi juga telah diambil tindakan oleh pihak MPK.

“Sebelum ini perunding juga telah dilantik bagi mengenal pasti punca keretakan dan perakuan kekukuhan struktur tambahan rumah tersebut,” katanya.

Twitter

Disamping Norfiza menambah, MPK tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang ke atas individu yang mengeluarkan kenyataan berbaur fitnah terhadap pengurusan tertinggi dan pegawai serta kakitangan terutama tuduhan yang dikaitkan dengan rasuah atau salah laku moral orang lain.

Tonton video di bawah:

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI