31.2 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 9, 2023
UtamaGaya HidupTunggu lori sampah setiap hari, kanak-kanak ini mahu jadi pengutip sampah apabila...

Tunggu lori sampah setiap hari, kanak-kanak ini mahu jadi pengutip sampah apabila dewasa

Masih ingat dengan cita-cita anda ketika kecil dahulu? Jika ditanya tentang cita-cita pasti majoritinya mahukan kerjaya yang besar dan gah. Ada yang mahu jadi ahli perniagaan berjaya, ada yang mahu menjadi pakar bedah, ada yang mahu menjadi guru, tentera dan sebagainya.

Rasanya sukar untuk mendengar anak-anak kecil mahu menjadi pengutip sampah, sebuah pekerjaan biasa yang hanya dipandang sebelah mata oleh segelintir orang.

Namun, berbeza dengan anak kecil ini apabila dia punya cita-cita yang sangat mulia iaitu untuk menjadi seorang pengutip sampah apabila dewasa kelak. Sangat mengagumkan bukan?

Hal ini diceritakan sendiri oleh ibu kepada kanak-kanak ini, Khadijah binti Abdul Rahim yang juga dikenali sebagai Eyja Rahim melalui sebuah video yang dimuat naik ke laman sosial TikTok. Video tersebut memperlihatkan seorang anak kecilnya yang sangat teruja untuk bergambar dengan seorang pengutip sampah.

Dalam klip video berkenaa si ibu memberitahu bahawa setiap kali anak kecilnya mendengar lori sampah, dia akan meminta ibu bapanya pergi mencari pemungut sampah yang bekerja ketika itu.

“Dia berkata, apabila dia besar, dia mahu menjadi pemungut sampah.”

Setelah sekian lama menunggu, akhirnya anak kecil itu dapat juga bertemu dengan ‘hero’nya malah sangat teruja untuk bergambar bersama-sama. Lihat sahaja gayanya di dalam video tersebut, jelas sekali dia sangat gembira bertemu dengan pekerja kebersihan tersebut.

Menurut si ibu, anak kecilnya itu sangat minat terhadap terhadap lori sampah bermula sejak dia berusia tiga tahun lagi.

“Pada mulanya dia mahu menjadi polis, bomba, askar, tetapi apabila dia berumur tiga tahun, dia menunjukkan minat terhadap lori sampah itu.”

“Kami tinggal bersama ibu bapa kami di sebuah rumah teres dan trak itu akan lalu setiap pagi. Sejak itu, dia mempunyai minat yang tidak berbelah bahagi mengenainya.”

Selain itu, ibu bapa itu memberitahu bahawa mereka tidak pernah menghalang budak lelaki berusia lima tahun itu daripada menyukai lori sampah.

“Fikirannya masih berkembang dan kami hanya memberi input positif kepadanya. Kadang-kadang kita memarahinya apabila dia terlalu taksub sehingga menangis.”

Setiap kali bapanya ada, dia akan membawa anaknya itu melihat trak yang lalu.

Dalam video lain, si kecil itu memberitahu bahawa tugas seorang pemungut sampah adalah sukar dan dia mahu membantu mereka. Tidak hanya itu, dia juga mahu memberi makanan kepada mereka.

Melihat apa yang dilakukan membuatkan ramai netizen kagum dengan mereka sekeluarga. Ramai yang memuji Eyja dan suaminya kerana telah membesarkan anak mereka dengan baik.

Selain itu, ada juga yang turut menitipkan doa buat si kecil itu supaya kelak membesar menjadi anak yang baik dan soleh. Ada juga yang terharu kerana si kecil itu sangat menghargai usaha yang selama ini dilakukan oleh mereka yang bekerja sebagai pengutip sampah.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI