32.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaBerita UtamaWarga maya China memperingati ulang tahun ke-33 peristiwa 4 Jun

Warga maya China memperingati ulang tahun ke-33 peristiwa 4 Jun

Pada 4 Jun 2022 menandakan ulang tahun ke-33 “Insiden Tiananmen 4 Jun”, dan warga maya di China memperingatinya di celah-celah saluran internet yang ditapis hebat.

Perkataan “Tugas saya” (ini kewajipan saya) yang dikatakan oleh pelajar yang memakai tali lilit kepala dengan kain merah dan menunggang basikal ketika itu menjadi slogan kenang-kenangan, dan ada kalangan warga maya menggunakan basikal untuk menyatakannya dalam hantaran mereka.

Antara yang paling hebat adalah di Twitter luar negara, di mana terdapat banyak laporan media dan perbincangan di kalangan warga maya mengenai peringatan 4 Jun, serta ciptaan berseni dan artistik yang berkaitan. Tetapi di Weibo, “4 Jun” dan “itu tugas saya” kedua-duanya adalah kata kunci carian yang disekat.

Twitter

Tiga puluh tiga tahun lalu, seorang pelajar yang tidak dinamakan menyertai protes itu, memakai ikat kain merah di kepalanya dan menunggang basikal ke tapak protes, ditanya oleh jurugambar mengapa dia berbuat demikian. Dia melambai tangan dengan teruja dan menjawab dalam Bahasa Inggeris: “It’s my duty” (Ini tugas saya).

Adegan ini muncul dalam dokumentari 4 Jun yang dihasilkan oleh BBC pada tahun 2019. Imej pelajar menunggang basikal dan frasa itu juga menjadi simbol 4 Jun.

Di Weibo, bermula petang 3 Jun, beberapa warga maya cuba memintas penapisan dengan siaran yang mengandungi “Tugas saya” atau “kewajipan”. Selain itu, siaran yang terdiri daripada emoji basikal turut disiarkan semula dalam jumlah yang besar.

Paparan Skrin Weibo

Pada masa ini, mesin penapisan PKC sedang berusaha sepenuhnya untuk memadamkan siaran Weibo yang mengandungi perkataan “Tugas saya” atau “kewajipan”. Beberapa siaran yang tular cepat telah muncul dari masa ke semasa juga tiba-tiba hilang dalam beberapa minit.

The Epoch Times juga mencuba memetik kata kunci “Ini tugas saya” di Weibo dan tidak dapat melihat sebarang hasil carian.

Malah, seawal petang 3 Jun, Weibo mengehadkan hasil carian untuk kata kunci seperti “pelajar”, “dataran”, “33 tahun lalu” dan “tukaran musim bunga dan musim panas” pada 1 Jun.

Menurut laporan pada 2 Jun oleh “China Digital Times” luar negara, pengawal selia Shenzhen dan Xiamen mengeluarkan notis mengenai “aturan penutupan rangkaian dari 20:00 pada 2 Jun hingga 8:00 pada 6 Jun”, yang memerlukan penapisan kandungan untuk “penguatkuasaan baharu tingkatkan nama panggilan pengguna, nama pendua dan profil peribadi untuk menyemak, mengukuhkan pemantauan pertuturan dan meningkatkan kekerapan pemeriksaan maklumat yang disiarkan oleh pengguna seperti dalam ruangan sembang dan siaran,” dan memastikan para petugas bertugas sepanjang masa semasa Festival Perahu Naga, dan mereka perlu bertindak balas kepada arahan penyeliaan atau perubahan mendadak dalam masa 5 hingga 10 minit.

Antaranya, dari jam 10 malam pada 3 Jun hingga 10 malam pada 5 Jun (tempoh penutupan rangkaian internet), pemeriksaan diri dan larangan kandungan sensitif termasuk: semua forum permainan, kawasan Du, pemeriksaan sendiri sama ada terdapat lilin, kereta kebal, 89, 64 atau gabungan emotikon dan kandungan lain berupa nombor, hadiah, grafik, audio dan video.

Beberapa berita melaporkan akaun Weibo “Kedutaan Jerman di China” menyiarkan gambar cahaya lilin pada 10:44 malam pada 3 Jun. Tetapi ciapan itu segera dipadam. Maklumat akaun, bersama bilangan pengikut dan bilangan siaran Weibo yang disiarkan dalam gambar ini adalah sama dengan akaun Weibo rasmi Kedutaan Jerman di China.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI