31.7 C
Kuala Lumpur
Thursday, March 30, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGlobalKajian: Terdapat hubungan penyakit CJD yang tidak boleh diubati dengan vaksin COVID-19

Kajian: Terdapat hubungan penyakit CJD yang tidak boleh diubati dengan vaksin COVID-19

Satu kajian yang dijalankan mengenai vaksin COVID-19 telah mencadangkan hubungan antara vaksin dengan penyakit dikenali sebagai Creutzfeldt-Jakob (CJD), iaitu kondisi otak yang jarang berlaku dan boleh membawa maut.

Kajian pracetak dari Perancis berkenaan mencadangkan vaksin Pfizer, Moderna, dan AstraZeneca mungkin telah menyumbang kepada kemunculan jenis baharu sporadik CJD yang jauh lebih agresif dan berkembang pesat berbanding bentuk tradisional penyakit itu.

CJD disebabkan oleh keadaan tidak normal protein dalam otak yang dikenali prion. Protein yang wujud secara semula jadi biasanya tidak berbahaya, tetapi apabila ia menjadi berpenyakit atau tersalah lipatan, maka ia menyebabkan prion berdekatan juga menjadi salah bentuk, yang membawa kepada kemerosotan tisu otak dan akhirnya membawa maut.

Gambar Hiasan (Robert Avgustin/Shutterstock)

Penyakit ini tidak boleh diubati, kerana apabila satu prion dijangkiti, ia terus membiak ke prion lain, dan pada masa ini tiada sebarang rawatan yang mampu menghentikan perkembangannya.

Majoriti penghidap CJD mempunyai jenis sporadik, bermakna mereka dijangkiti tanpa sebab yang jelas. Hanya sebilangan kecil individu yang didiagnos kerana keturunan.

CJD yang sporadik, walaupun berlaku secara rawak, telah dikaitkan dengan penggunaan daging yang tercemar, seperti daging lembu daripada lembu yang telah dijangkiti prion berpenyakit.

Walaupun varian Omicron tidak membawa lingkungan prion dalam spike protein, varian Wuhan yang asal mempunyai satu. Oleh itu, apabila maklumat gen spike protein varian Wuhan dijadikan vaksin sebagai sebahagian daripada vaksin mRNA dan DNA adenoviral, lingkungan prion juga telah digabungkan. Kajian Amerika Syarikat yang diterbitkan dalam jurnal Microorganisms menunjukkan bahagian prion mampu berinteraksi dengan sel manusia.

Selepas pesakit mengambil vaksin mRNA daripada Pfizer atau Moderna, mRNA secara semula jadi dimasukkan ke dalam sel individu itu, yang kemudiannya menggunakan arahan mRNA untuk menghasilkan spike protein sintetik. Ini telah memperdaya sel untuk mempercayai bahawa mereka telah dijangkiti supaya mereka dapat mencipta memori imunologi menentang komponen coronavirus.

Untuk vaksin AstraZeneca, yang menggunakan platform vektor adenoviral, DNA spike protein dibawa ke dalam sel melalui vektor adenoviral dan kemudian ke dalam nukleus, di mana semua DNA manusia disimpan. Dari situ, DNA ditranskripsikan ke dalam mRNA dan dijadikan spike protein.

Walaupun organisasi kesihatan yang utama menyatakan bahan genetik daripada vaksin tidak digabungkan ke dalam DNA manusia, kajian mRNA yang dijalankan ke atas sel manusia di makmal mendapati mRNA boleh ditranskripsikan ke dalam DNA dan kemudiannya dimasukkan ke dalam genom manusia.

Malangnya, proses biologi menterjemah maklumat mRNA kepada protein tidak sempurna dan tidak imun terhadap kesilapan, dan salah lipatan protein boleh berlaku.

Satu lagi kajian Amerika Syarikat yang diterbitkan dalam International Journal of Vaccine Theory, Practice, and Research, membuat spekulasi bahawa spike protein yang salah lipatan boleh, dan seterusnya mewujudkan bahagian prion yang salah lipatan yang mungkin boleh berinteraksi dengan prion yang sihat untuk menyebabkan kerosakan, yang membawa kepada penyakit CJD.

Kajian terdahulu mengenai CJD dalam kumpulan kanibalistik menunjukkan CJD boleh kekal terpendam selepas jangkitan selama kira-kira 10 tahun atau lebih. Walau bagaimanapun, pengarang kajian Perancis itu mendapati kes CJD yang diperhatikan ke atas individu yang telah menerima vaksin COVID-19 adalah lebih cepat dalam permulaan, dengan gejala muncul dalam masa 11.38 hari selepas menerima vaksinasi.

Gambar Hiasan / Pixabay

Kajian semakan rakan penyelidik di Turki (pdf) mengenal pasti kes tiba-tiba CJD ke atas wanita berusia 82 tahun yang gejalanya muncul sehari selepas menerima dos pertama vaksin Sinovac juga dikenali CoronaVac. Tidak seperti vaksin berasaskan mRNA dan vektor, Sinovac ialah vaksin yang tidak diaktifkan, yang bermaksud ia mengandungi versi coronavirus asal yang tidak diaktifkan.

Kajian di Perancis mengenal pasti 26 kes di seluruh Eropah dan Amerika Syarikat. Dua puluh individu telah meninggal dunia pada masa kajian itu ditulis, dengan kematian berlaku secara purata adalah 4.76 bulan selepas menerima vaksin.

“Ini mengesahkan sifat yang sangat berbeza daripada bentuk baru CJD, sedangkan bentuk klasik memerlukan beberapa dekad,” tulis para penyelidik.

Pengarang utama kajian itu, Dr Jean-Claude Perez, memaklumkan The Epoch Times pada 6 Jun melalui e-mel bahawa kesemua 26 pesakit telah meninggal dunia.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI