25.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, March 26, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita Utama21 mayat ditemui dalam nahas pesawat Nepal, seorang lagi masih hilang

21 mayat ditemui dalam nahas pesawat Nepal, seorang lagi masih hilang

Pihak berkuasa Nepal telah menjumpai 21 mayat daripada 22 penumpang pesawat yang terhempas di Pergunungan Himalaya pada 30 Mei. Usaha mencari seorang lagi mangsa yang masih hilang giat dijalankan. Walau bagaimanapun, menurut pihak berkuasa peluang untuk hidup adalah rendah kerana pesawat tersebut terhempas di atas batu besar. Sejumlah 60 orang dikerahkan ke lokasi nahas termasuk askar, pemandu gunung dan penduduk tempatan.

BBC

Pesawat yang dikendalikan oleh Tara Air itu membawa 22 penumpang yang terdiri daripada 4 warga India, 2 warga Jerman dan 16 warga Nepal yang mana 3 daripadanya ialah anak kapal. Pesawat berkenaan berlepas dari bandar pelancongan Pokhara pada jam 9.55 pagi waktu tempatan menuju ke Jomsom sebuah lokasi pelancongan terkenal di Nepal. Pada awalnya penerbangan itu baik sahaja namun, mereka terputus hubungan dengan menara kawalan 5 minit sebelum dijangkakan mendarat.

Wartawan Pooja Pant menjelaskan bahawa terdapat banyak laluan pergunungan yang berbahaya dan laluan tersebut mungkin salah satu laluan paling berbahaya di Nepal. Menurut beliau, terdapat dua buah gaung dan pesawat terbang melalui gaung itu tetapi masalah yang melibatkan penerbangan tersebut ialah cuaca buruk kerana ketika kejadian berlaku, cuaca sangat mendung. Cuaca di kawasan pergunungan boleh berubah secara mendadak dalam masa yang singkat.

Kata Pooja lagi, beliau mendapat tahu daripada pihak berkuasa penerbangan awam bahawa pesawat berkenaan mempunyai visual flight rules, VFR (peraturan penerbangan visual) yang bermaksud mereka tidak dibenarkan terbang jika tidak dapat melihat ketika cuaca mendung. Difahamkan, pesawat tersebut telah pun berhubung dengan menara kawalan dan bersedia untuk mendarat tetapi cuaca telah pun mendung ketika mereka memasuki Jomson. Daripada membelok ke kanan, mungkin juruterbang terfikir untuk mengelakkan cuaca buruk lalu dia pun membelok ke kiri atau mungkin untuk berpatah balik atau mengelilingi lapangan terbang dan ketika itulah mereka terhempas ke gunung.

Kerajaan Nepal telah membentuk panel untuk menyiasat nahas maut itu. Nepal mempunyai rekod penerbangan yang teruk yang selalunya disebabkan perubahan cuaca yang mendadak dan landasan udara yang terletak di kawasan berbatu amat sukar untuk diakses.

Pada awal tahun 2018, penerbangan AS-Bangla yang membawa 71 penumpang dari Dhaka, Bangladesh terbakar ketika mendarat di Kathmandu di mana 51 orang terkorban. Baru-baru ini, 3 orang maut dalam nahas kapal terbang pada April 2019 apabila pesawat itu tergelincir dari landasan dan melanggar sebuah helikopter pegun di Lapangan Terbang Lukla yang dianggap salah satu landasan paling sukar untuk diakses.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI