26.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGlobalRibuan gambar dan bukti etnik Uyghur ditahan, didera di China terdedah melalui...

Ribuan gambar dan bukti etnik Uyghur ditahan, didera di China terdedah melalui “Xinjiang Police Files” yang bocor

Penggodam pangkalan data polis yang dilaporkan di Xinjiang, China telah mendedahkan bukti baru tentang tahap penahanan dan penyeksaan umat Islam Uyghur di sana.

Aktivis Amerika Syarikat juga Pengarah dan Felow Penyelidik Kanan dalam Kajian China di Yayasan Peringatan Korban Komunisme di Washington, Adrian Zenz mendedahkan beribu-ribu gambar dan dokumen dalaman lain telah dibocorkan kepadanya oleh penggodam komputer.

“Sebahagian besar fail yang diperoleh dengan menggodam komputer polis Xinjiang/kem pendidikan semula Xinjiang mengandungi bahan imej pertama kali dari dalam kem, mendedahkan Chen Quanguo mengeluarkan arahan tembak-untuk-bunuh, Xi Jinping mengarah dan menuntut kem baharu kerana kem sedia ada terlalu sesak, ” kata Adrian Zenz dalam satu siri ciapan di Twitter.

Gambar AP

“Pendedahan bahan itu tidak pernah berlaku sebelum ini dalam beberapa peringkat: 1. Ucapan peringkat tertinggi, melibatkan kepimpinan tertinggi dan mengandungi bahasa yang kasar 2. Arahan keselamatan kem, jauh lebih terperinci daripada ‘China Cables’, menerangkan unit mogok bersenjata lengkap dengan senjata serangan medan perang,” terangnya lagi.

Fail itu termasuk ucapan dalaman 2017 oleh Chen Quanguo, bekas setiausaha Parti Komunis di Xinjiang, di mana dia didakwa mengarahkan pengawal menembak untuk membunuh sesiapa sahaja yang cuba melarikan diri, dan menyeru pegawai di wilayah itu untuk “melakukan kawalan yang tegas terhadap penganut agama”.

Ucapan dalaman pada tahun 2018 oleh Menteri Keselamatan Awam Zhao Kezhi menyebut arahan langsung daripada Xi untuk meningkatkan kapasiti kemudahan tahanan.

Dokumen “Xinjiang Police Files” itu mengandungi arkib yang dilabel sebagai sulit dengan imej nyata beberapa ribu individu yang diambil pada separuh pertama 2018 di balai polis dan pusat tahanan di daerah Konasheher, wilayah Kashgar – wilayah di selatan Xinjiang yang kebanyakannya didiami oleh etnik Uyghur. Pada 2018, wilayah ini telah diarahkan untuk mengambil gambar sebahagian besar populasi sebagai sebahagian daripada pengumpulan data biometrik. Setiap nama fail dengan imej mengandungi cap masa dan nombor pengenalan kerajaan ke atas setiap individu.

“Fail itu juga mengandungi kira-kira 450 spreadsheets dari wilayah ini yang menyokong identiti individu yang digambarkan. Mereka mendedahkan  pada 2018, sekurang-kurangnya 12 peratus daripada semua etnik dewasa di negara ini berada dalam tahanan – termasuk 2,884 orang yang diambil gambar. Antaranya ialah 15 kanak-kanak bawah umur. Individu paling muda yang ditahan yang digambarkan dalam imej ini ialah seorang gadis berusia 15 tahun dan yang paling tua ialah wanita berusia 73 tahun,” kata pasukan yang diketuai oleh Adrian Zenz yang menganalisis dan mengesahkan bahan tersebut.

Sesetengah daripada 2884 orang ini mungkin telah dirakamkan gambar sebelum mereka ditahan dan yang lain mungkin semasa dalam tahanan. Memandangkan mereka adalah mangsa, set penuh 2,884 imej tersedia di laman web ini adalah dalam bentuk asal, dedah penyelidik itu.

Adrian Zenz berkata nama fail asal telah dipangkas atas sebab privasi supaya tidak mendedahkan nombor pengenalan penuh setiap individu. 

“Imej jelas latihan polis, dan lebih 5,000 imej individu yang diambil di pusat tahanan/balai polis, 2,884 daripada mereka telah dimasukkan ke dalam tahanan. Skala besar tahanan: lebih 12 peratus populasi dewasa daerah Uyghur pada 2018 ditunjukkan di kem atau penjara. Anda boleh melihat dan memuat turun banyak fail, dokumen dan hampir 2,900 imej individu yang ditahan dari laman web #XinjiangPoliceFiles,” kata Adrian Zenz di Twitter.

“Mereka bercakap secara langsung tentang sikap dan ancaman yang mereka lihat daripada Uyghur, dan bagaimana Uyghur perlu ditangkap, dan bagaimana kem itu perlu dipertahankan,” kata Adrian Zenz ketika memperkenalkan fail itu.

“Bukti baharu benar-benar menunjukkan pendidikan semula atau yang digelar mereka ‘latihan vokasional’ di Xinjiang tiada kaitan dengan peningkatan kemiskinan, tiada kaitan untuk membantu orang ramai mendapatkan pekerjaan,” tambahnya.

Ia hanya mengenai langkah  “pencucian otak” yang kejam, mengenai meletakkan mereka ke dalam tempat seperti penjara, dalam kem yang dikawal oleh polis bersenjata lengkap.

Gambar AP

“Kami mempunyai bukti, di menara pengawal mereka menggunakan mesingan gred tentera dan senapang penempak curi dan sangat jelas ini adalah kempen untuk mengubah pemikiran rakyat, bukannya seperti yang mereka katakan, ia transformasi melalui pendidikan,” tegas Adrian Zenz.

Walaupun penahanan dan penganiayaan etnik Uyghur oleh rejim China telah terbukti, dengan akaun saksi dan dokumen yang bocor, Beijing telah lama menafikannya.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI