28.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaInspirasiTerperangkap dalam kesesakan, graduan USM tumpang motosikal untuk hadir konvokesyen

Terperangkap dalam kesesakan, graduan USM tumpang motosikal untuk hadir konvokesyen

Masih ingat dengan kemeriahan majlis konvokesyen suatu ketika dahulu semasa virus Covid-19 masih belum wujud? Kemeriahan dan kegembiraan yang dirasakan bukan hanya sehari dua tetapi kekal di dalam ingatan buat selama-lamanya terutama buat graduan yang diraikan.

Hari konvokesyen pastinya sangat istimewa buat semua graduan. Kalau boleh semuanya harus sempurna pada hari itu. Namun, tiada yang dapat mengelak jika ada hal-hal yang tidak diingini berlaku. Misalnya seperti yang berlaku kepada seorang graduan apabila dia terperangkap dalam kesesakan jalan raya ketika dalam perjalanan untuk menghadiri majlis konvokesyennya.

Kevin Rayappan, 28, yang merupakan graduan Universiti Sains Malaysia (USM) itu dikatakan terpaksa menumpang motosikal orang awam untuk ke majlis konvokesyennya ekoran kesesakan luar biasa yang berlaku di Jambatan Pulau Pinang. Bimbang dia akan terlepas majlis tersebut dia akhirnya memutuskan untuk turun bersama jubah konvokesyen dan menahan penunggang motosikal yang sudi menumpangkannya.

Kisah Kevin dikongsi oleh USM dalam catatan Facebook rasmi universiti itu pada 24 Mei lalu.

Dalam catatan itu, USM berkata graduan itu berasa sangat cemas apabila dia dan ibu bapanya masih berada di jambatan Pulau Pinang pada pukul 9 pagi Isnin.

“Saya memang sudah panik sebab jam sudah menunjukkan pukul 9.00 pagi, namun saya bersama kedua ibu bapa masih tersekat dalam kesesakan luar biasa di Jambatan Pulau Pinang.

“Saya nekad turun bersama jubah konvokesyen dan cuba nasib tahan penunggang motosikal yang sudi tumpangkan saya untuk ke Upacara Konvokesyen USM,” kata Kevin, yang gambarnya memegang pakaian akademik di jambatan itu tular di media sosial.

Menurut Kevin dia teruja dan bersyukur kerana ada insan yang sudi menumpangkannya sehingga ke USM dengan selamat untuk dia meraikan kejayaan bergraduasi dalam jurusan Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan (MBA) bersama rakan-rakannya yang lain.

Mengulas kembali detik cemas itu, Kevin berkata, beliau bersama kedua ibu bapanya keluar dari kediaman mereka di Seberang Jaya pada jam 6.30 pagi namun tidak menyangka kesesakan teruk ekoran kemalangan maut yang berlaku di Jambatan Pulau Pinang.

“Mula-mula saya harapkan kesesakan tidak berpanjangan tetapi setelah melepasi jam 9.00 pagi kenderaan masih tidak bergerak, saya nekad turun dan mencari alternatif kerana impian saya cuma ingin naik ke pentas terima skrol hari ini,” katanya.

Katanya, dia terharu kerana seorang penunggang motosikal sanggup menghantarnya ke kampus.

“Saya tidak sempat berbual panjang dengan insan mulia tersebut yang sanggup tumpangkan saya kerana dalam keadaan tergesa-gesa namun saya ambil kesempatan ini untuk ucapkan terima kasih kepada beliau.

“Tanpa bantuan beliau, saya mungkin tak sempat merasa naik ke pentas pada hari ini,” ujar Kevin yang turut gembira kerana kedua ibu bapanya iaitu Rayappan, 62 dan Mary, 48 yang meneruskan pemanduan juga sempat tiba di USM untuk menyaksikannya menerima ijazah.

Pada akhir catatan Facebook, USM berkata mereka menyedari kesesakan lalu lintas yang dihadapi graduan dan telah menangguhkan sesi majlis tersebut selama 30 minit.

Selepas kisah Kevin tular, netizen cuba mencari ‘penunggang motosikal misteri’ itu kerana ingin memberi ganjaran atas pertolongannya.

“Adakah sesiapa melihat nombor plat penunggang motosikal itu? Tolong viral kan perkara ini. Kita patut memberi ganjaran kepada orang ramai atas jasa mereka,” komen seorang pengguna Facebook.

“Semoga penunggang motosikal itu dapat ditemui! Dia benar-benar membantu orang yang sedang berada dalam kesusahan,” tambah seorang lagi netizen.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI