26.7 C
Kuala Lumpur
Sunday, February 25, 2024
UtamaGaya HidupTips paling mudah hilangkan 'kutu beras' dengan guna satu bahan sahaja, memang...

Tips paling mudah hilangkan ‘kutu beras’ dengan guna satu bahan sahaja, memang berkesan!

Antara perkara yang paling memeningkan buat para suri rumah ialah kehadiran kutu beras. Apa yang lebih menyakitkan hati serangga ini sangat mudah untuk membiak. Sekejap sahaja dibiarkan jumlah mereka terus bertambah banyak.

Kehadiran serangga ini sebenarnya boleh membuatkan beras akan menjadi lebih mudah rosak dan nasi yang dimasak pula mudah menjadi basi. Jadi, pelbagai cara dilakukan oleh suri rumah untuk mengatasi masalah ini. Untuk membuang kesemua beras yang ‘diserang’ kutu adalah sebuah pembaziran lebih-lebih lagi jika beras masih baru dibuka.

Antara tips yang paling mudah untuk dilakukan ialah dengan menggunakan bawang putih. Mungkin ramai yang masih tidak tahu akan ‘taktik’ ini tetapi ianya dikatakan sangat berkesan untuk menghalau kutu beras. Percaya atau tidak, hanya dengan menggunakan satu bahan sahaja kutu beras boleh hilang!

Tips tersebut telah dikongsikan oleh seorang pengguna TikTok yang memuat naik video tentang cara melakukannya. Menerusi video berkenaan, wanita itu menunjukkan yang mana berasnya telah ‘diserang’ kutu.

Apa yang dilakukan seterusnya ialah dengan mengambil selabu bawang putih dan potongnya di bahagian tengah. Kemudian, letakkan bawang yang dipotong di dalam beras untuk beberapa hari. Kutu beras yang pada mulanya banyak telah hilang begitu sahaja!

Ini membuktikan bahawa selain menggunakan cili kering, kayu manis, daun limau nipis dan jemur beras di bawah panas, bawang putih juga adalah cara paling mudah dan berkesan untuk menghalau kutu beras.

Hal ini kerana kutu beras dikatakan tidak suka pada bau-bauan. Jadi bahan-bahan yang berbau seperti bawang putih boleh digunakan untuk menghalau serangga ini.

Video tular tersebut kini telah ditonton lebih daripada 3.5 juta kali, menerima 177 ribu ‘like’ dan ribuan komen di laman sosial tersebut. Rata-rata netizen berterima kasih kepada wanita itu kerana berkongsi tips tersebut. Tidak hanya itu, ramai juga yang telah mencubanya sendiri dan hasilnya sangat memuaskan hati.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI