25.7 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 3, 2023
UtamaInspirasiMemang nampak 'real', lukisan artis Korea Selatan ini sangat realistik hingga menipu...

Memang nampak ‘real’, lukisan artis Korea Selatan ini sangat realistik hingga menipu mata kita!

‘Hyperrealisme’ merupakan genre lukisan dan arca yang agak baru yang kelihatan sangat realistik sehingga mampu menipu mata kita yang melihatnya. Apa yang menariknya lukisan ‘hyperrealisme’ sangat hidup sehinggakan ia hampir menyerupai gambar sebenar yang memiliki resolusi tinggi. Hanya mereka yang memiliki mata yang sangat tajam dan peka sahaja yang boleh membezakan lukisan ini.

Bisanya artis akan mengambil atau menggunakan seseorang individu untuk menjadi bahan rujukan mereka untuk menghasilkan potret. Namun, artis dari Korea Selatan ini menjadikan alam semula jadisebagai subjek kepada lukisannya.

Artis berbakat besar, An Jung-hwan lebih gemar mencipta lukisan yang menggambarkan hutan yang subur, padang rumput yang tenang dan gunung yang indah. Hasil lukisannya sangat menakjubkan dan kelihatan begitu ‘real’ sehingga memaksa orang ramai untuk melihatnya dengan jarak lebih dekat.

Instagram

Beliau mendapat inspirasi daripada landskap semula jadi di negaranya. Tambahan lagi, dia dapat menterjemahkan ketenangan alam semula jadi dalam siri lukisan minyak berskala besar yang dihasilkannya. Dengan perhatian yang tinggi terhadap perincian dan penggunaan cat yang teliti, beliau dengan sempurna berjaya ‘menghidupkan’ setiap elemen secara semula jadi.

Melihat lukisannya, kita yang melihatnya seolah-olah dapat merasakan sendiri udara yang segar dan cahaya matahari yang hangat terus dari kanvas. Beliau juga memilih untuk tidak memasukkan sebarang elemen manusia dalam karya seninya. Ketiadaan figura manusia membolehkannya untuk menekankan aspek keagungan alam semula jadi yang mendamaikan.

Foto ini menunjukkan An Jung-hwan sedang menghasilkan sebuah lukisan.

Instagram

Lihatlah hasilnya yang cukup luar biasa!

Artis yang menghasilkan lukisan genre ‘hyperrealisme’ biasanya akan mengambil masa beberapa minggu untuk menyiapkan satu lukisan. Setiap butiran kecil, dari kulit pokok dan daun hingga pancaran matahari serta pantulan di atas air, dilukis dengan teliti dan sempurna. Kini, hasil lukisan beliau telah dipamerkan di seluruh Korea dan negara lain di Asia.

Instagram

Bagi anda yang mahu melihat lebih banyak hasil tangan artis berbakat ini boleh berkunjung ke Instahram milik beliau. Anda pasti akan takjub melihat sendiri hasil lukisan tangannya yang sangat ‘real’ seolah-olah gambar tersebut ditangkap menggunakan kamera.

Saksikan sendiri beberapa karya seninya yang menakjubkan.

Terasa seperti kita sedang berjalan-jalan di dalam hutan ini…

An Jung-hwan di tempat kerjanya.

Lukisan ini benar-benar menunjukkan kemahirannya kerana perincian di atas air kelihatan sangat nyata dan ‘real’!

Selain itu, dia juga menggunakan elemen bunga dalam lukisannya dan pemandangan ungu ini kelihatan sungguh menakjubkan.

Kulit pokok yang snagat terperinci lukisannya dan pasti untuk menghasilkannya bukan tugas yang mudah.

Instagram

Walaupun banyak lukisannya memaparkan cuaca yang lebih cerah, lukisan bersalji ini kelihatan cantik kerana ia benar-benar mirip salji putih sebenar yang turun semasa musim sejuk.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI