30.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, February 24, 2024
UtamaBisnes & EkonomiElon Musk peroleh pembiayaan AS$46.5 bilion untuk beli Twitter, bersedia mulakan tawaran...

Elon Musk peroleh pembiayaan AS$46.5 bilion untuk beli Twitter, bersedia mulakan tawaran tender

Jutawan Tesla CEO Elon Musk telah berjaya memperolehi pembiayaan yang diperlukan untuk membeli Twitter dan mengambil alih syarikat itu, menurut peraturan baharu yang difailkan. Musk juga sedang meneroka tawaran tender untuk membeli semua saham secara terus daripada pemegang saham.

Dokumen itu menunjukkan Musk telah menerima komitmen AS$46.5 bilion untuk membantu membiayai perjanjian yang dicadangkan. Jika Musk memutuskan untuk meneruskan tawaran tender, beliau akan mendekati pemegang saham Twitter dan menawarkan untuk membeli saham mereka dalam jangka masa tertentu. Musk masih mempertimbangkan sama ada untuk melancarkan tawaran tender buat Twitter, menurut pemfailan itu.

Elon Musk, orang terkaya di dunia, telah memperolehi AS$25.5 bilion dalam pembiayaan hutang dari Morgan Stanley dan institusi kewangan lain, termasuk Bank of America, Barclays, dan Mizuho. Beliau juga komited untuk menyediakan pembiayaan ekuiti sebanyak AS$21 bilion, menurut dokumen itu.

CEO Tesla, jutawan Elon Musk (Gambar oleh Christian Marquardt/Pool/Getty Images)

Musk sedang berusaha dalam rundingan “perjanjian muktamad” dengan lembaga pemegang saham untuk pemerolehan Twitter.

“Twitter tidak menjawab akan cadangan itu,” kata Musk, menurut pemfailan itu. “Memandangkan kekurangan respons oleh Twitter,” beliau “meneroka sama ada untuk memulakan tawaran tender bagi memperolehi semua saham tertunggak” pada harga AS$54.20 sesaham.

Jutawan itu, bagaimanapun, “belum menentukan sama ada untuk melakukan sedemikian buat masa ini.”

Ada yang membuat spekulasi sebelum ini bahawa Elon Musk kekurangan wang tunai yang mencukupi untuk pemerolehan itu. Maklumat pendanaan terkini, bagaimanapun, mungkin menyukarkan lembaga pemegang saham untuk mendakwa beliau bukan seorang pembida yang serius.

Musk membuat bidaan pada 14 April untuk mengambil alih syarikat media sosial itu secara peribadi dengan harga AS$54.20 sesaham, yang menilai syarikat itu sekitar AS$43 bilion. Lembaga pengarah firma itu pada hari berikutnya sebulat suara menerima pakai pembelaan “poison pill” bagi mengelak dan menghalang pengambilalihan pihak musuh.

Istilah “poison pill” dalam syarikat itu, juga dikenali sebagai pelan hak pemegang saham, digunakan sebagai strategi pertahanan untuk menjadikan pengambilalihan Elon Musk lebih mahal dan sukar.

Jika Musk mencapai 15 peratus pemilikan saham, “poison pill” akan dicetuskan. Ini akan membolehkan pemegang saham lain membeli saham tambahan pada harga diskaun, sekali gus mencairkan pegangan pemilikan Musk.

Pada 4 April, Musk mengumumkan yang beliau telah membeli 73.5 juta saham Twitter, atau 9.2 peratus dari firma itu. Musk kemudiannya mengurangkan pegangannya kepada 73.1 juta saham, atau 9.1 peratus dari syarikat itu, menurut pemfailan sekuriti. Pemegang saham terbesar Twitter yang lain termasuk The Vanguard Group (10.3 peratus), Morgan Stanley (8.4 peratus), dan BlackRock (6.5 peratus).

Permainan catur

Persaingan pemilikan Twitter telah bertukar menjadi permainan catur selepas lembaga pengarah syarikat minggu lalu menggunakan “poison pill” untuk menghalang dan menggagalkan percubaan pengambilalihan Elon Musk yang tidak diingini.

Seluruh dunia, termasuk pemegang saham syarikat, telah memerhatikan dengan penuh semangat untuk melihat apakah langkah yang akan dilakukan oleh jutawan itu dan lembaga pengarah Twitter yang seterusnya.

Musk pada mulanya membayangkan tawaran tender pada 16 April dengan ciapan rahsia di Twitter yang mengatakan “Love Me Tender.” Beliau kemudian menghantar ciapan yang mempunyai ruang kosong untuk perkataan diikuti dengan frasa “is the Night.” Mesej itu dianggap sebagai rujukan terselindung kepada novel F. Scott Fitzgerald “Tender Is the Night.”

Mesej ini mencetuskan spekulasi bahawa Musk mungkin hampir mengumumkan tawaran tender untuk memperolehi firma itu.

Minggu ini, pelbagai outlet media juga melaporkan Apollo Global Management sedang mempertimbangkan untuk membiayai Musk atau pembida lain untuk pembelian Twitter. Apollo atau firma ekuiti swasta lain boleh mengambil bahagian dalam bidaan pengambilalihan Musk sebagai rakan kongsi hutang atau ekuiti.

Kemungkinan besar Musk akan memperkenalkan pertandingan proksi, menurut seorang eksekutif kanan firma pengurusan pelaburan di New York yang tidak mahu namanya disiarkan.

Dan beliau akan cuba meyakinkan pemegang saham utama, katanya, untuk membawa mereka ke pihaknya sama ada dengan menerima  tawaran tendernya atau dengan memecat lembaga pengarah semasa.

“Apa yang kami saksikan ialah sedikit permainan catur di khalayak ramai,” kata Dale Saran, seorang peguam yang membantu syarikat kecergasan CrossFit bagi mengelak pengambilalihan korporat sebagai penasihat am syarikat pada tahun 2012.

Keupayaan dan penonjolan awam Elon Musk untuk mempengaruhi pemegang saham, kata Saran, sepatutnya memberi banyak tekanan kepada Twitter dan penasihat undang-undangnya.

Sebelum menyerahkan bidaannya pada 14 April, Musk menghantar mel suara kepada lembaga pemegang saham, menurut pemfailan sekuriti sebelumnya, menyatakan bahawa beliau “tidak bermain permainan bolak-balik.”

“Ia adalah harga yang tinggi dan pemegang saham anda akan menyukainya,” kata Musk, sambil menambah jika perjanjian itu gagal, beliau akan mempertimbangkan semula kedudukannya sebagai pemegang saham.

Masih tidak dapat dipastikan sama ada Musk akan berjaya memperoleh sokongan pemegang saham yang mencukupi untuk memujuk lembaga pengarah untuk mengeluarkan “poison pill” dan para penentang terhadap tawaran itu.

Penggunaan “poison pill” tidak selalu bermakna syarikat itu tidak mahu dibeli. Lembaga pemegang saham Twitter mungkin menggunakannya sebagai taktik untuk meningkatkan harga tawaran.

Dalam satu kenyataan pada 15 April, Twitter berkata lembaga itu akan menerima tawaran jika “ia adalah demi kepentingan terbaik buat Twitter dan para pemegang sahamnya.”

Lembaga pengarah dalam tekanan

Lembaga pengarah Twitter telah mengalami tekanan kerana beberapa penganalisis mengatakan potensi kenaikan saham pada masa ini adalah terhad. Goldman Sachs, sebagai contoh, mempunyai penarafan “jual” pada saham dengan sasaran harga AS$30 sesaham. Ironinya, bank pelaburan itu menasihati lembaga pengarah Twitter mengenai tawaran pengambilalihan Musk.

Tidak mungkin lembaga itu akan menemui mana-mana pembeli yang sanggup membayar lebih tinggi daripada harga tawaran Musk, menurut pendapat beberapa pengulas perniagaan.

Bill Alpert, penulis kanan di Barron’s, berkata di bawah pengurusan dan model perniagaannya sekarang, saham Twitter tidak mungkin untuk melihat semula harga puncak AS$80 seperti pada tahun lepas.

Saham syarikat itu kini didagangkan pada harga AS$46. Saham meningkat hampir 20 peratus sejak 4 April apabila Twitter mengesahkan Elon Musk telah mengambil alih pegangan penting dalam syarikat itu.

“Melainkan anda seperti Musk dan ingin memiliki Twitter atas alasan idealistik, anda perlu membiarkan beliau memilikinya. Beliau tidak akan merosakkannya, jadi anda boleh melakukannya dengan kata hati yang bersih,” tulis Alpert dalam satu artikel baru-baru ini.

Steve Forbes, pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Forbes Media, berkata jika Elon Musk menarik balik tawarannya, saham Twitter “akan runtuh.”

Gambar Hiasan/ Unsplash

“Saham telah tersekat sejak ia disenarai awam lapan tahun lalu, dan ia tidak menunjukkan prestasi yang baik,” katanya kepada Fox Business pada 15 April.

“Jadi, orang ramai bergantung pada [Musk],” katanya. “Apa yang memberikan nilai kepada saham adalah prospek yang ia akan memberikan nilainya dengan membuat perubahan yang diperlukan, bermula dengan kebebasan bersuara,” katanya.

Pada 19 April, Gabenor Florida Ron DeSantis turut menimbangkan episod pembelian Twitter oleh Elon Musk, dengan menyatakan negerinya akan memerhatikan dalam memastikan lembaga pengarah Twitter bertanggungjawab kerana melanggar kewajipan fidusiari dengan menggunakan “poison pill”.

Gabenor DeSantis berkata, semasa sidang akhbar, negeri dan dana pencennya memiliki beberapa saham Twitter dan dana itu berkemungkinan dicederakan.

Dalam ‘Kertas 2011’, Lucian Bebchuk, seorang profesor Undang-Undang Universiti Harvard berkata “bukti empirikal menunjukkan apabila pengarah menggunakan kuasa mereka untuk menyekat tawaran, ia sering terbukti memudaratkan kepentingan pemegang saham.”

Berdasarkan penemuan Bebchuk dan rakan-rakan sejawatnya, lembaga pengarah yang menolak tawaran premium gagal menjana pulangan jangka panjang yang optimum untuk para pemegang saham mereka.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI