26.8 C
Kuala Lumpur
Friday, February 23, 2024
UtamaGlobalKeradangan jantung lebih berlaku di kalangan golongan lengkap vaksinasi berbanding yang tidak...

Keradangan jantung lebih berlaku di kalangan golongan lengkap vaksinasi berbanding yang tidak divaksinasi: Kajian

Keradangan jantung yang memerlukan penjagaan di hospital adalah lebih biasa berlaku dalam kalangan orang yang menerima vaksin COVID-19 berbanding mereka yang tidak, menurut satu kajian baharu terhadap puluhan juta individu di Eropah.

Kadar myocarditis atau pericarditis, dua jenis keradangan jantung, adalah melebihi paras dalam kohort yang tidak divaksinasi, dipasak pada 38 setiap 100,000 selepas menerima dos kedua vaksin yang dibina menggunakan teknologi messenger RNA (mRNA), ke atas lelaki berumur 16 hingga 24 tahun — kajian kumpulan yang telah menunjukkan golongan paling berisiko terhadap keadaan selepas vaksinasi, penyelidik dengan agensi kesihatan di Finland, Denmark, Sweden, dan Norway mendapati.

“Kes-kes tambahan di kalangan lelaki berumur 16-24 ini sepadan dengan peningkatan risiko 5 kali ganda selepas Comirnaty dan 15 kali peningkatan risiko selepas Spikevax berbanding dengan yang tidak divaksinasi,” Dr. Rickard Ljung, seorang profesor dan doktor di Agensi Produk Perubatan Sweden dan salah seorang daripada penyiasat utama kajian itu, memberitahu The Epoch Times dalam e-mel.

Seorang remaja lelaki sedang menerima vaksinasi COVID-19 di Espoo, Finland pada 24 September 2021. (Gambar oleh EMMI KORHONEN/Lehtikuva/AFP/Getty Images)

Comirnaty ialah nama jenama untuk vaksin Pfizer manakala Spikevax ialah nama jenama untuk suntikan Moderna.

Kadar itu juga lebih tinggi dalam kalangan kumpulan umur bagi mereka yang menerima sebarang dos vaksin Pfizer atau Moderna, yang kedua-duanya menggunakan teknologi mRNA. Dan kadar dinaikkan dalam kalangan lelaki yang menerima vaksin pada semua peringkat umur selepas dos pertama atau kedua, kecuali untuk dos pertama suntikan Moderna untuk mereka yang berumur 40 tahun atau lebih, dan perempuan berumur 12 hingga 15 tahun.

Penyelidik menggunakan data diambil daripada daftar kesihatan negara, menganalisis 23.1 juta orang berumur 12 tahun ke atas. Analisis adalah data dari 27 Disember 2020, hingga kejadian myocarditis atau pericarditis, atau penghujung tempoh masa kajian, iaitu 5 Oktober 2021.

“Risiko myocarditis dan pericarditis adalah yang paling tinggi dalam tempoh 7 hari pertama selepas divaksinasi, meningkat untuk semua kombinasi vaksin mRNA, dan lebih ketara selepas dos kedua,” tulis penyelidik dalam kajian itu, yang diterbitkan oleh Journal of the American Medical Association.

Moderna dan Pfizer tidak menjawab permintaan untuk memberi komen.

Beberapa kajian terdahulu telah menunjukkan risiko keradangan jantung adalah lebih tinggi daripada vaksin syarikat itu, atau dos vaksin tertentu, berbanding COVID-19 itu sendiri.

Yang lain telah membuat kesimpulan sebaliknya, termasuk kajian yang tidak disemak oleh rakan sejawat baru-baru ini dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat, walaupun itu adalah salah satu kertas yang telah menganggarkan kadar keradangan jantung pasca vaksinasi yang lebih tinggi.

Pihak berkuasa di Amerika Syarikat dan banyak negara Eropah terus mengesyorkan vaksinasi kepada hampir setiap orang yang layak, tanpa mengira umur, keadaan kesihatan atau jangkitan sebelumnya.

Negara-negara Nordik, bagaimanapun, menghentikan penggunaan vaksin Moderna pada tahun 2021 untuk golongan remaja dan dewasa muda kerana kebimbangan terhadap keradangan jantung selepas vaksinasi.

Dr. Ljung berkata beliau tidak dapat menjawab sama ada keputusan itu bermakna sesetengah orang harus mempertimbangkan hanya satu dos, atau tiada dos langsung, vaksin COVID-19 kerana Agensi Produk Perubatan Sweden tidak memberikan jenis perakuan tersebut.

Dalam siaran akhbar yang mempromosikan kajian itu, penyelidik berkata kejadian keradangan jantung adalah “sangat jarang” dan mendakwa “manfaat vaksin ini untuk mengurangkan risiko COVID-19 yang teruk dan kematian melebihi risiko kesan sampingan.”

Sekadar Gambar Hiasan / Unsplash

Dr. Peter McCullough, ketua penasihat perubatan untuk Truth for Health Foundation dan pakar kardiologi yang melihat pesakit dengan keradangan jantung selepas vaksinasi, tidak bersetuju.

“Dalam kardiologi, kami menghabiskan seluruh kerjaya kami untuk cuba menyelamatkan setiap otot jantung. Kami meletakkan stent, kami melakukan ‘catheterization’ jantung, kami melakukan ujian tekanan, kami melakukan CT angiogram. Keseluruhan permainan kardiologi adalah untuk memelihara otot jantung,” kata Dr. McCullough kepada The Epoch Times

“Dalam keadaan apa pun kami tidak akan menerima vaksin yang menyebabkan walaupun satu orang terus mengalami kerosakan jantung. Tiada seorang. Dan idea ini bahawa ‘oh, kami akan meminta sebilangan besar orang untuk mengekalkan kerosakan jantung untuk beberapa manfaat teori lain untuk jangkitan virus,’ yang kebanyakannya kurang daripada selesema biasa, tidak dapat dipertahankan. Manfaat vaksin adalah tidak sama sekali melebihi risikonya,” tambahnya.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI