26.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGaya HidupRupa-rupanya gel silika boleh menghapuskan kulat yang terdapat pada perabot

Rupa-rupanya gel silika boleh menghapuskan kulat yang terdapat pada perabot

Selain daripada sistem pengudaraan, habuk kayu yang bersifat memerangkap kelembapan merupakan faktor membiaknya kulat yang kebiasaannya dapat dilihat pada perabot. Namun tidak semua perabot akan mengalami masalah seperti ini. Hanya perabot yang dibuat daripada habuk kayu sahaja. Cara terpantas untuk menyedut habuk-habuk ini sudah tentu dengan menggunakan vakum. Namun, sekerap mana anda hendak memvakum perabot? Selepas diperiksa, rupa-rupanya gel silika boleh menghapuskan kulat yang terdapat pada perabot.

Bijen Mohd melalui catatannya di Facebook mengatakan bahawa kulat memang biasa tumbuh lebih-lebih lagi pada musim hujan. Jika anda menyidai pakaian di ampaian di dalam rumah, kulat akan membiak pada permukaan perabot yang dibuat daripada habuk kayu dengan lebih cepat. Untuk mengatasi masalah tersebut, Bijen Mohd telah menggunakan gel silika sebagai alternatif kepada dehumifier yang bertindak menyerap kelembapan.

Galeri Hidayah

Gel silika dalam pek biasanya ditemui dalam kotak kasut, botol vitamin, beg yang baharu dibeli dan sebagainya. Siapa sangka pek gel silika ini berfungsi untuk menyerap kelembapan sekali gus menghalang kulat membiak.

Galeri Hidayah

Anda boleh dapatkan gel silika secara timbang kilo melalui belian atas talian seperti di Lazada, Shopee dan sebagainya. Jika anda hendak cepat, anda bolehlah membeli gel silika di kedai barangan kucing. Beritahu pembantu kedai itu bahawa anda mahu membeli ‘kristal najis kucing’. Kristal ini adalah alternatif kepada pasir kucing yang dibuat daripada gel silika yang mana berfungsi memerangkap air dari najis kucing. Jadi, najis kucing tidak berbau kerana ia kering dengan cepat.

Selepas anda membeli ‘kristal najis kucing’ itu, masukkan kristal tersebut ke dalam bekas ‘tupperware’ plastik. Anda juga boleh masukkan kristal-kristal tersebut ke dalam bekas-bekas lain mengikut jumlah yang diperlukan. Jangan lupa untuk tebuk lubang pada penutup bekas itu. Nanti tidak menyerap kelembapan pula.

Selepas itu, bolehlah anda meletakkan bekas tersebut di tempat yang sering dijangkiti kulat. Selain daripada memasukkan kristal ke dalam bekas, anda juga boleh menggunakan stoking yang sudah tidak digunakan. Masukkan kristal ke dalam stoking dan jerutkannya. Kemudian letakkanlah stoking yang berisi kristal itu di mana-mana pun seperti di dalam bagasi, di tempat letak kasut atau dalam kotak simpanan barang. Selain itu, anda juga boleh memasukkan kristal itu ke dalam beg plastik yang ditutup. Jangan lupa untuk tebuk lubang pada plastik tersebut bagi membolehkan proses penyerapan air berlaku.

Sebagai langkah pencegahan, gunakan semburan pembasmi kuman seperti gambar di bawah ini. Lap pada permukaan perabot atau tempat yang dijangkiti kulat dan bersihkan semua kulat itu.

Berapa kali perlu tukar kristal ini? Terpulang kepada anda, setahun sekali atau setahun dua kali anda kumpulkan semula kristal-kristal ini untuk menyahkan air yang berjaya diperangkap. Caranya ialah dengan memanaskan kristal-kristal ini kerana kristal-kristal ini boleh dikitar semula. Jimat belanja! Semoga dengan perkongsian ini, anda tidak lagi dihantui dengan masalah kulat pada perabot anda.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI