30.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024
UtamaKesihatanJangan guna bekas makanan 'styrofoam' di rumah, boleh datangkan bahaya kepada kesihatan

Jangan guna bekas makanan ‘styrofoam’ di rumah, boleh datangkan bahaya kepada kesihatan

Amalan membungkus makanan menggunakan styrofoam adalah sesuatu yang sangat biasa dilakukan di negara kita. Jangan kata bekas makanan sahaja, ada juga yang turut menggunakan pinggan, piring, mangkuk mahupun cawan yang diperbuat daripada bahan ini.

Jika di luar para peniaga sering menggunakan bahan ini kerana harganya yang murah dan mudah untuk didapati. Jika di rumah pula, semasa kenduri atau apa sahaja majlis bekas makanan dan cawan styrofoam banyak digunakan kerana ianya mudah untuk diuruskan. Tuan rumah atau penganjur hanya perlu membuang bekas styrofoam yang sudah digunakan dan tidak perlu susah-susah untuk membasuhnya.

Ya, menggunakan styrofoam memang lebih murah dan mudah tetapi sebenarnya di sebalik itu terdapat bahaya yang tersembunyi. Hal ini kerana bahan styrofoam boleh memberi kesan negatof kepada tahap kesihatan seseorang.

Perkara ini telah diulas dan dikongsikan oleh seorang doktor, Dr Mazliana Mazlan di laman Facebooknya. Berikut adalah penerangan lanjut tentang bagaimana styrofoam boleh mendatangkan bahaya kepada kesihatan kita.

JANGAN GUNA BEKAS MAKANAN STRYOFOAM INI DI RUMAH

Jelas Dr Mazliana, bekas Styrofoam yang sering digunakan ketika ada sambutan hari lahir, kenduri atau jamuan di rumah kerana ianya senang untuk digunakan memandangkan tidak perlu dibasuh terlebih dan hanya boleh terus dibuang.

Bekas makanan styrofoam macam ni, tak boleh ada kat rumah kita.

Kadang ada jamuan harijadi anak, kita guna. Kadang buat kenduri, kita beli untuk tetamu guna. Karang pergi berkelah, kita guna makan tepi pantai. Kadang kita tapau dari kedai, makanan letak dalam ni.

Dalam styrofoam, ada styrene. Tak kisah makanan dan minuman panas, sejuk, atau suhu bilik sekalipun, tetap akan berlaku tindak balas dengan permukaan styrofoam bila ia digunakan.

BOLEH MENGANGGU HORMON DAN KITARAN HAID WANITA

Walaubagaimanapun, styrene yang ada di dalam stryofoam akan menyebabkan ketidakseimbangan hormon terutamanya oleh kaum wanita.

Ia akan menyebabkan masalah kitaran haid tidak teratur dan seawal usia 10 tahun akan mengalami masalah tersebut. Jadi, adalah lebih baik jika semua ornag lebih berhati-hati dan perka dalam pemilihan bekas makanan meskipun ia nampak mudah.

Badan kita ni main banyak sangat dengan hormon sebenarnya, terutama yang wanita.

Masalah paling utama buat kanak-kanak perempuan yang beri kesan seumur hidup, haid yang tak teratur.

Terlalu ramai. Tak kira umur. Dari seawal usia 10 tahun pun dah ada masalah haid tak regular.

Perhatikan, bukan setakat makanan yang anak-anak makan. Tapi bekas makanan yang kita guna untuk letak makanan anak pun, sangat penting untuk diambil kira.

Kita cuba sama-sama ya, cari ilmu baru setiap hari, untuk sediakan yang terbaik buat anak-anak dan keluarga.

Sumber: Facebook

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI