25.7 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 3, 2023
UtamaGlobalMakmal Wuhan dibenarkan untuk memusnahkan 'fail rahsia' berkaitan Covid-19

Makmal Wuhan dibenarkan untuk memusnahkan ‘fail rahsia’ berkaitan Covid-19

Institut Virologi Wuhan (WIV) mempunyai hak untuk menyuruh rakan kongsi makmalnya di A.S. untuk menghapuskan semua data yang dikumpul hasil daripada kerjasama mereka, dedah satu dokumen undang-undang.

Memorandum persefahaman (MOU) yang ditandatangani antara makmal Wuhan dan Makmal Kebangsaan Galveston di Universiti Perubatan Cawangan Texas, mewajibkan setiap satu daripada dua makmal untuk memadam “fail rahsia” atau bahan yang dibuat atas permintaan pihak lain.

“Pihak tersebut berhak meminta pihak lain untuk memusnahkan dan/atau memulangkan fail rahsia, bahan dan peralatan tanpa sebarang dokumen sokongan,” kata MOU yang diperoleh oleh ‘A.S. Right to Know’, sebuah kumpulan penyelidik penyiasatan NGO yang memberi tumpuan kepada kesihatan awam.

MOU itu memberi tumpuan kepada galakkan kerjasama penyelidikan dan latihan antara kedua-dua makmal. Ia telah ditandatangani pada 2017 dan kekal berkuat kuasa sehingga Oktober ini. Walau bagaimanapun, terma kerahsiaan akan kekal mengikat walaupun selepas tempoh lima tahun perjanjian itu tamat.

Dokumen itu seterusnya mentakrifkan secara meluas tentang bahan yang akan dianggap sebagai “rahsia”, membuka kepada kemungkinan semua dokumen dan data daripada sebarang kerjasama tertakluk kepada permintaan untuk dipadam.

“Semua kerjasama dan pertukaran dokumen, butiran dan bahan hendaklah dianggap sebagai maklumat sulit oleh semua pihak,” kata MOU itu.

WIV telah menjadi pusat kontroversi ekoran spekulasi yang semakin meningkat tentang virus yang menyebabkan COVID-19, yang kini telah membunuh jutaan manusia di seluruh dunia, mungkin telah bocor dari makmal tersebut.

Makmal itu walau bagaimanapun telah menafikan dakwaan berkenaan tetapi Beijing telah menyekat penyiasat antarabangsa untuk mendapatkan data dan rekod daripada kemudahan itu sekali gus menghalang sebarang siasatan lebih terperinci untuk dilakukan.

WIV dan Makmal Kebangsaan Galveston secara rasmi mengisytiharkan perkongsian mereka pada tahun berikutnya untuk “memperkemaskan kerjasama saintifik dan operasi masa depan mengenai patogen berbahaya.”

Christopher Smith, jurucakap Universiti Perubatan Cawangan Texas (UTMB), memberitahu bahawa makmal itu “dibina oleh Institut Kesihatan Nasional untuk membantu memerangi ancaman kesihatan global.”

“Sebagai entiti yang dibiayai kerajaan, UTMB dikehendaki untuk mematuhi kewajipan undang-undang maklumat awam yang terpakai, termasuk pemeliharaan semua dokumentasi penyelidikan dan penemuannya.”

Epoch Times kemudian telah menghubungi UTMB dan makmal tersebut.

Di bawah Penelitian

Makmal Kebangsaan Galveston merupakan salah satu daripada dua makmal biosekuriti peringkat tertinggi berasaskan universiti yang dibiayai oleh persekutuan di Amerika Syarikat. Ia mula bekerjasama dengan WIV pada 2013, kerjasama yang memerlukan latihan saintis WIV dan menjalankan program penyelidikan bersama.

Pengarah makmal Galveston ketika itu James Le Duc, yang bersara tahun lepas dikatakan telah melakukan beberapa kali perjalanan selama bertahun-tahun ke WIV.

Makmal Galveston juga merupakan antara fasiliti pertama di dunia yang menerima sampel SARS-CoV-2 (virus yang menyebabkan COVID-19) daripada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit A.S., hampir tiga minggu selepas Le Duc menggesa rakan sejawatannya dari China untuk berkongsi bahan.

Pendedahan yang terkandung dalam MOU 2017 nampaknya bercanggah dengan dakwaan saintis WIV bahawa mereka tidak akan sesekali memadam maklumat penyelidikan yang penting.

Pakar virologi China, Shi Zhengli, yang mengetuai Pusat Penyakit Berjangkit Muncul di WIV, memberitahu bahawa makmalnya akan memadam data sedemikian atas alasan ianya “tidak berasas dan mengerikan.”

“Walaupun kami memberi mereka semua rekod, mereka masih akan mengatakan kami telah menyembunyikan sesuatu atau kami telah memusnahkan bukti,” katanya dalam temu bual Februari dengan MIT Technology Review.

Pada September 2019, beberapa bulan sebelum beberapa penyelidiknya didakwa jatuh sakit akibat simptom seperti COVID, fasiliti tersebut telah mengambil alih pangkalan data utama yang mengandungi sampel virus secara luar talian.

Piawaian keselamatan makmal Wuhan juga telah menarik perhatian sejak wabak itu meletus dari bandar itu. Rakaman pada tahun 2017 menunjukkan bahawa beberapa penyelidik dari fasiliti itu telah memberi makan kelawar dengan hanya memakai sarung tangan pembedahan. Seorang lagi penyelidik hanya memakai sepasang cermin mata biasa dan pelitup muka ketika keluar mengumpul sampel kelawar.

Pada April 2020, Jabatan Pendidikan melancarkan siasatan ke atas hubungan Makmal Kebangsaan Galveston dengan makmal Wuhan. The Epoch Times telah menghubungi jabatan itu untuk mendapatkan komen.

Pada bulan yang sama, Le Duc telah meminta Shi untuk menyemak draf taklimat yang disediakannya untuk universiti dan kakitangan Kongres yang menyiasat isu itu.

Smith, pengarah perhubungan media UTMB, telah memberitahu kumpulan penyiasat bahawa “maklumat yang Dr. Le Duc mahu Dr. Shi semak adalah penerangan tentang penyelidikannya mengenai Koronavirus seperti yang dia fahami.”

Le Duc walau bagaimanapun mengakui bahawa dia menganggap kemalangan makmal adalah punca sebenar kepada wabak itu.

“Adalah sebuah kemungkinan yang kemalangan makmal adalah punca wabak itu dan saya juga bersetuju bahawa kita tidak boleh mempercayai kerajaan China,” tulisnya pada 10 April 2020, menurut satu lagi e-mel yang diperoleh oleh kumpulan itu.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI