28.9 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaInspirasiGuru dedikasi tetap gigih mengajar walaupun alami masalah kesihatan, sentuh hati semua

Guru dedikasi tetap gigih mengajar walaupun alami masalah kesihatan, sentuh hati semua

Tugas guru dipandang mulia kerana ia bukan profesion yang mudah kerana golongan ini mempunyai tanggungjawab yang amat besar dalam mendidik anak bangsa menjadi insan yang berguna.

Pengorbanan dan jasa guru amat besar ertinya yang sememangnya tidak ternilai harganya.

Baru-baru ini tular sebuah video TikTok yang memaparkan seorang guru dari Kota Tinggi, Johor sedang mengendalikan kelas dan mengajar para pelajarnya dalam keadaannya yang kurang sihat dengan memakai alat bantuan pernafasan.

TikTok

Walaupun klip asal 13 saat video itu telah dipadamkan, video itu telah dimuat naik semula oleh seorang pengguna Twitter dikenali rulduff, sebelum ia juga turut dipadamkan.

Mengenal pasti guru terbabit sebagai ibu saudaranya, Syaria’h Abdullah, rulduff berkongsi guru ini menghidap asma kronik dan baru sembuh daripada COVID-19.

“Video ini asalnya diambil oleh salah seorang anak muridnya dan mak cik saya minta anak muridnya itu padamkan, sebab maklumlah kerja kerajaan, takut kena tindakan tata tertib atau hal yang berbangkit. Tetapi sebelum ia dipadam, video dah viral,” ciap rulduff.

“Mak cik saya terus mengajar walaupun terpaksa menggunakan alat bantuan pernafasan, kerana bimbang pelajar Tingkatan Enam Atas yang diajarnya akan ketinggalan. Saya sangat tabik dengan dedikasi mak cik saya,” tambah rulduff di Twitter.

Rulduff berkata video itu dirakam oleh seorang pelajar sejurus selepas Cikgu Syaria’h keluar dari hospital, di mana beliau jatuh sakit kerana COVID-19, lapor Malay Mail.

Tambahnya lagi, Cikgu Syaria’h telah lama menjadi sumber sokongan yang besar kepada anak-anak saudaranya, menawarkan mereka dengan sesi tutor dan mengajar percuma.

“Malahan mak cik saya juga telah memberi kami semua sokongan mental dan kewangan, terutama ketika kami pelajar universiti yang tidak banyak wang.”

“Setahu saya, beliau turut menjalankan sesi kelas tambahan dan tutor percuma di sekolahnya untuk pelajar yang memerlukan bantuan,” katanya.

“Beliau adalah inspirasi buat kita semua,” kata rulduff.

Tambahnya, pengorbanan setiap guru adalah berbeza-beza tetapi masih mempunyai matlamat yang sama iaitu memberi ilmu kepada para pelajar di sekolah.

TikTok

Bekas pelajar dan para pelajarnya turut berkongsi di Twitter dengan menceritakan jasa baik guru ini dan mendoakan kesihatannya supaya kembali sihat dan pulih seperti sedia kala.

“Sekolah saya, guru dengan berkerusi roda, tetapi masih usaha untuk mengajar dan datang ke kelas. Semoga diberikan kesembuhan dengan cepat.”

“Besar perjuangan cikgu yang ingin mendidik anak bangsa. Semoga Allah sentiasa merahmati kehidupan cikgu dan memberi kesembuhan buat cikgu.”

“Hargai guru yang mengajar kita, semua guru hendak tengok kita berjaya di dunia dan akhirat. Doakan kesembuhannya.”

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI