28.8 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaInspirasiElon Musk jual rumah terakhir demi mengumpul dana untuk ke Marikh

Elon Musk jual rumah terakhir demi mengumpul dana untuk ke Marikh

Tahukah anda, wujud orang yang kaya, malah terkenal di dunia tetapi tidak miliki rumah sendiri. Kedengaran agak pelik bukan? Tetapi itulah Elon Musk, Ketua Pegawai Eksekutif Tesla dan SpaceX yang kini hidup tanpa rumah sendiri selepas dia menjual rumah terakhirnya di Amerika Syarikat. Hasrat untuk menjual sebahagian besar hartanya termasuklah rumah adalah demi mengumpul dana untuk menjayakan misi ke Marikh.

DailyMail

Menurut laporan Business Insider, hartanah milik Elon Musk yang seluas 47 ekar di Hillsborough di San Francisco Bay Area itu dijual pada 2 Disember 2021 dengan harga $30 juta seperti yang dimaklumkan oleh MLSListings.com. Mansion Global pertama kali melaporkan penjualan itu. Walau bagaimanapun, identiti pelanggan tersebut tidak didedahkan atas permintaan pelanggan itu sendiri. Dengan terjualnya rumah itu, Elon Musk kini tidak memiliki rumah sendiri dan menjalani kehidupan ‘mengembara’ di rumah kawannya.

Kata Elon Musk, jika dia pergi ke Bay Area di mana terletaknya kebanyakan projek Testla, dia akan bermalam di bilik tidur rakannya yang tidak digunakan. “Jika saya pergi ke Bay Area pada dasarnya secara bergilir-gilir saya akan tidur di bilik tidur kawan yang tidak digunakan,” kata Elon Musk.

DailyMail

Terdahulu, Senator Amerika Syarikat, Warren mengkritik bilionair seperti Elon Musk kerana mengelak cukai dan membayar cukai yang sangat sedikit. Dalam satu temu bual, Elon Musk berkata penggunaannya sebenarnya tidak tinggi, “jika saya menghabiskan berbilion dolar setahun untuk penggunaan peribadi, ia sangat bermasalah, tetapi ia tidak berlaku.”

Tambah Elon Musk lagi, selain jet peribadi, dia tidak memiliki kapal layar yang didaftarkan atas namanya sendiri malah dia tidak pergi bercuti pun. Menurutnya, jet peribadi yang dimilikinya itu bukanlah lambang kekayaan tetapi keperluan untuknya ke mana-mana, kerana jika tidak menggunakan jet peribadi, banyak masanya akan terbuang.

Elon Musk adalah bilionair yang hidup secara sederhana. Pernah suatu ketika dahulu bekas kekasihnya mengatakan Elon Musk hidup di bawah paras kemiskinan kerana dia berpengalaman menyaksikan sendiri Elon Musk tidak mahu membeli tilam baharu walaupun terdapat lubang pada tilam itu.

Sebelum ini, Elon Musk memberitahu bahawa dia tinggal di rumah modular berkeluasan 375 kaki persegi yang dibina oleh syarikat Boxabl. Katanya, sewa rumah tersebut lebih kurang $50,000. Walaupun Elon Musk belum mengesahkan nama syarikat yang membina rumahnya itu, sebuah unit Boxabl boleh dilihat di tapak di Google Earth.

DailyMail

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI