27.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 9, 2023
UtamaGlobalCara kompos yang mungkin menyelamatkan alam sekitar, dengan jangan terus membuang sisa...

Cara kompos yang mungkin menyelamatkan alam sekitar, dengan jangan terus membuang sisa makanan begitu sahaja

Kira-kira satu pertiga daripada makanan yang dihasilkan di seluruh dunia dibazirkan dan kebanyakannya berakhir di tapak pelupusan sampah.

Di Malaysia, sekurang-kurangnya 10,000 tan makanan dibuang setiap hari sepanjang bulan Ramadan pada tahun lalu.

Kajian turut melaporkan pembaziran makanan dijangka meningkat antara 15 hingga 20 peratus semasa Ramadan berbanding purata pada bulan lain.

Apakah ada jalan penyelesaian kepada masalah lebihan makanan atau sisa makanan khususnya di bulan Ramadan selain dibuang begitu sahaja?

Gambar Hiasan / Pixabay

National Geographic melaporkan, sisa makanan tersebut boleh dikomposkan untuk menjadi baja berbanding dengan hanya dilupuskan.

Pakar berpandangan tindakan mengompos sisa makanan sama ada ia dilakukan di kawasan sekitar rumah atau di kemudahan komuniti mampu mengurangkan sampah dan mampu menangani perubahan iklim.

Apa yang berlaku dalam longgokan kompos?

Pada skala kecil di halaman belakang rumah atau kawasan kejiranan anda, longgokan kompos harus terdiri daripada tiga perkara iaitu sisa makanan, air dan bahan kering berkayu.

Sebagai contoh, sisa hiasan halaman seperti daun, rumput atau pokok yang dikategorikan mengandungi karbon yang tinggi.

Sementara itu, sisa makanan yang dipanggil sebagai ‘hijau’ pula mengandungi nitrogen yang tinggi.

Gambar Hiasan / Pixabay

Bagaimana longgokan sisa menjadi kompos?

Jika sisa sampah tersebut berada di kawasan rumah, anda harus mengacau atau mencampurkan longgokan sisa tersebut secara berkala dan pastikan ia lembap.

Kedua-dua langkah tersebut akan mempercepatkan proses penguraian.

Pengadukan membolehkan oksigen mencapai kepada semua sudut dan celah, dan kelembapan menjamin kemandirian mikroorganisma yang memerlukan kelembapan untuk hidup.

Sebab yang paling biasa mengapa timbunan kompos di kawasan belakang rumah tidak berjaya adalah kerana ia terlalu kering.

Semburan air untuk memastikan kelembapan timbunan sisa terbuang mampu membantu penghasilan kompos yang baik.

Bagaimanapun, tidak semua sisa makanan disyorkan untuk dilonggokkan di belakang rumah.

Sisa-sisa buah-buahan dan sayur-sayuran biasanya selamat untuk dibuang ke dalam longgokan, tetapi daging atau tenusu yang tidak dimakan lebih cenderung berbau dan menarik perhatian binatang perosak.

Lebihan makanan tersebut juga mengandungi tahap lemak yang lebih tinggi, menyebabkan ia mengambil masa yang lebih lama untuk diuraikan.

Gambar Hiasan / Pixabay

Bagaimana pengkomposan membantu alam sekitar?

Pada 2018, Amerika Syarikat menghasilkan hampir 300 juta tan sampah atau kira-kira 4.9 paun (2.22 kilogram) setiap orang.

Selepas kertas, makanan adalah kategori sisa kedua tertinggi yang terdiri daripada kira-kira 21 peratus daripada sisa buangan.

Sebagai contoh, San Francisco, yang mewajibkan pengkomposan di seluruh bandar pada 2009 telah dapat mengalihkan 80 peratus atau 2.5 juta tan sisanya dari tapak pelupusan setiap tahun.

Majlis Pertahanan Sumber Asli mendapati undang-undang pengkomposan San Francisco telah mengurangkan 90,000 tan metrik karbon dioksida setiap tahun, di mana jumlah pelepasan itu bersamaan kira-kira 20,000 kenderaan penumpang.

Gambar Hiasan / Pexels

Selain mengurangkan kadar pelepasan gas atau sinaran di tapak pelupusan, kompos menjadikan tanah lebih sihat.

Ia juga membantu mengikat zarah tanah bersama-sama dan menampung lebih banyak air.

Tanah yang lebih baik membantu menyokong pembesaran tumbuhan yang sihat, yang boleh membantu mengasingkan karbon daripada atmosfera.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI