28.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaInspirasiWanita penjaga artifak baju besi berusia 300 tahun ingin memulangkannya kembali kepada...

Wanita penjaga artifak baju besi berusia 300 tahun ingin memulangkannya kembali kepada Sultan Brunei

Seorang wanita dari Subang Jaya, Selangor ingin memulangkan sut baju besi antik kepada pemilik yang sah iaitu Kesultanan Brunei, selepas menjaga khazanah itu selama lebih 18 tahun.

Pesara Raja Aini Rahman, 66 tahun, berkata baju besi itu dipercayai milik Sultan Brunei ke-16, Sultan Husin Kamaluddin Malik Al-Dzahir, yang memerintah pada abad ke-18 dari 1710 hingga 1730, dan sekali lagi pada 1737 hingga 1740, menurut New Strait Times.

Facebook

Enggan menjelaskan secara terperinci bagaimana baju besi itu berada dalam milikannya, Raja Aini berkata set baju besi itu secara misteri tiba di hadapan pintu rumahnya pada suatu hari di tahun 2004.

Satu-satunya perkara yang beliau tahu untuk lakukan ialah memastikan artifak itu selamat dan akhirnya dapat mengembalikannya semula kepada pemiliknya yang sah.

Gambar oleh New Straits Times

Malangnya, pesara itu berkata beliau telah berusaha mencuba dan gagal berkali-kali untuk mengembalikan baju besi berkenaan kepada Sultan Brunei ke-29, Hassanal Bolkiah.

Set baju besi itu terdiri daripada surat berantai, topi perisai, dan satu sarung tangan besi yang telah berada di bawah jagaannya selama hampir dua dekad dan tidak pernah dipamerkan kepada umum.

Facebook

Raja Aini berkata beliau sebelum ini telah melantik broker untuk memulangkan baju besi perisai itu kepada pemerintah Brunei, tetapi tiada apa-apa tindakan atau hasil daripada percubaan itu.

Sementara itu, pada tahun 2007, beliau berkata satu delegasi dari Brunei pernah datang untuk memeriksa set baju besi ini, yang diketuai oleh seorang ahli sejarah Brunei. Bagaimanapun, mereka hanya mengesahkan ketulenannya dan kemudian beredar.

Facebook

“Saya hanya mahu mengembalikan baju besi ini kepada Brunei kerana ia adalah warisan mereka, dan saya mesti memastikan ia kembali ke tempat asalnya,” kata Raja Aini.

“Sebagai pemegang amanah baju besi ini, saya dengan rendah hati memohon kebenaran untuk mempersembahkan perisai itu kepada pewaris takhta Negara Brunei Darussalam, dan menyempurnakan akad (kontrak) untuk mengembalikannya kepada pemiliknya yang sah, Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Hassanal Bolkiah,” katanya.

Facebook

Dalam usaha terbarunya untuk mengembalikan baju besi itu, Raja Aini telah menyeru rakan keluarganya untuk membantu meraih perhatian kerajaan Brunei di media sosial.

Rakan keluarga itu, Aina Nabila Mazlan dan Nurul Shafizi Mazlan, juga dikenali sebagai Aina Belle dan Nurul Belle, telah membuat beberapa hantaran mengenai baju besi ini di Facebook, Instagram, dan TikTok, untuk menyebarkan kisahnya.

Instagram

“Kami membantu rakan keluarga kerana ia adalah harapan kami untuk meringankan bebannya sebagai penjaga baju besi,” kata adik-beradik itu.

“Melihat Aunty (Raja Aini) telah mencuba pelbagai cara untuk mengembalikannya tetapi tidak berjaya, kami cuba berkongsi di media sosial dan berharap kerajaan Brunei akan mengambil perhatian dan mengambilnya semula.”

Video dan gambar set baju besi itu telah ditularkan dengan baik di seluruh platform, dengan TikTok baju besi oleh Aina Belle telah memperoleh lebih 400,000 tontonan sejak dimuat naik pada 10 April.

Facebook

Penjaga baju besi dan adik-beradik ini mengesahkannya dengan rakaman surat berantai, topi perisai, dan sarung tangan besi yang telah disahkan oleh Muzium Negara dan Pusat Pemuliharaan Jabatan Muzium Malaysia pada tahun 2014.

Menurut tangkap skrin laporan oleh Pusat Pemuliharaan Jabatan Muzium Malaysia yang diberikan ditunjukkan oleh Nurul Belle, baju besi itu yang beratnya melebihi 30 kilogram, diperbuat daripada pelbagai logam, termasuk perak, besi, dan nikel.

Ia juga dihiasi dengan emas asli, delima, dan pitis (syiling logam lama yang digunakan sebagai mata wang di Brunei pada tahun 1700-an).

Facebook

Di sepanjang baju besi itu juga terdapat simbol anak bulan dan payung bersayap yang dikatakan pusat pemuliharaan Muzium Negara digunakan sebagai mohor di bawah pemerintahan Sultan Husin Kamaluddin. Nama sultan itu juga terukir dalam tulisan Jawi pada berbilang syiling.

“Surat berantai, topi perisai dan sarung tangan besi adalah tulen kerana ia sepadan dengan pakaian seorang pemerintah kesultanan Melayu pada masa itu,” membaca surat Muzium Negara yang dikongsi oleh Aina Belle dan Nurul Belle di Facebook dan Instagram.

Instagram

“Motif dan simbol yang terdapat pada perisai itu jelas menunjukkan ciri dan lambang yang mewakili sebuah kerajaan Melayu khusus di Brunei.”

“Berdasarkan pemeriksaan fizikal dan laporan yang diterima (daripada pusat pemuliharaan), tidak syak lagi baju besi Sultan Brunei ke-16, Sultan Husin Kamaluddin Malik Al-Dzahir, berada dalam simpanan tuan,” isi surat Muzium Negara menjelaskan.

Hasil hebahan di media sosial, nampaknya usaha Raja Aini telah terbukti membuahkan hasil. 

Facebook

Dalam Instagram Story pada 14 April, Aina Belle menulis kemas kini yang mengatakan, “Kami telah dihubungi oleh pegawai dari Brunei. Terima kasih banyak semua.”

Aina Belle turut mengesahkan beliau telah berhubung dengan pegawai berkenaan tetapi belum ada sebarang urusan rasmi dibuat, dan mereka juga belum menerima surat rasmi mengenai perkara itu setakat ini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI