29.7 C
Kuala Lumpur
Friday, July 12, 2024
UtamaNasionalRamai tuntut jawapan mengapa jeti kayu ringkas di Sarawak memakan kos pembinaan...

Ramai tuntut jawapan mengapa jeti kayu ringkas di Sarawak memakan kos pembinaan RM50,000

Rakyat Malaysia menuntut jawapan daripada Jabatan Kerja Raya Sarawak (JKR Sarawak) selepas pihak mereka menyerahkan jeti kayu RM50,000 kepada ketua kampung setempat di Miri, Sarawak.

Dalam catatan Facebook pada 8 April lalu, jabatan itu memuat naik gambar majlis penyerahan jeti berkenaan.

Wakil dari bahagian kejuruteraan, Fatin Fahsha Binti Adenan, kelihatan mendedahkan kos jeti bernilai RM50,000 itu kepada Ketua Kampung Mutap, Bekenu, Sediah Abdullah.

Facebook

“Projek itu bermula pada 7 Mac 2022 dan siap lebih awal daripada jadual pada 1 April 2022. Jeti ini dibina bagi menggantikan jeti lama yang rosak dan tidak boleh digunakan lagi,” katanya.

“Projek RTP DUN N71 Bekenu untuk membina jeti baharu di Kampung Mutap merupakan salah satu projek di bawah seliaan JKR Miri dengan kos projek bernilai RM50,000. Skop kerja projek itu melibatkan pembinaan jeti 1m lebar x 15m panjang.”

Facebook

Dengan siapnya jeti itu, JKR Sarawak menjelaskan penduduk di kawasan itu dapat menjalankan aktiviti harian dengan mudah terutama ketika banjir kerana ia boleh dijadikan laluan alternatif ke Pasar Bekenu.

Hantaran dengan muat naik beberapa gambar itu telah menjadi tular dengan lebih 8,100 suka dan 5,700 perkongsian.

Ia juga menarik lebih 10,000 komen, dengan ramai yang mempersoalkan kos tinggi struktur ringkas di tepi sungai itu.

Facebook

“Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), tolong siasat. Betul ke harga jambatan sampai RM50,000?” komen seorang netizen.

“Semoga orang dalam badan kerajaan yang tidak amanah digantikan dengan orang yang lebih cerdik dan berakhlak mulia, Amin,” tambah seorang lagi pengguna Facebook.

“Tahniah, bukan senang nak siapkan projek macam ni. Sepatutnya kos RM500,000. Syukurlah, kita dapat kontraktor yang bertanggungjawab, amanah dan jujur ​​yang berjaya menyiapkan projek ini dengan hanya RM50,000. Hormat,” salah seorang menulis dengan nada sinis.

Selepas isu itu menjadi tular dan kecoh, Jabatan Kerja Raya Sarawak mengeluarkan kenyataan bagi mempertahankan kos tinggi jeti tersebut.

Pihak mereka mendedahkan alasan kos bahan kayu belian yang tinggi sebagai punca projek itu bernilai RM50,000.

“Anggaran kos JKR Sarawak adalah berdasarkan Jadual Kadar JKR Sarawak bagi Tahun 2020 dengan kadar RM9,000 semeter kiub bagi kayu belian, yang nampaknya lebih rendah daripada kadar pasaran semasa,” katanya dalam satu kenyataan bertarikh 10 April.

Facebook

“Dalam menentukan kos RM50,000, pelbagai faktor telah diambil kira dengan teliti, antaranya, keadaan laluan jalan (Jalan Ladang) ke Kampung Mutap, logistik, serta langkah keselamatan memandangkan kawasan itu dipenuhi dengan buaya. Dengan bajet RM50,000, JKR Sarawak berjaya mereka bentuk jeti sehingga 15m panjang dengan dua anak tangga.”

Mereka menambah ketua kampung pada mulanya meminta jeti sepanjang 30 meter yang dilengkapi dengan bangsal kayu, tetapi diberitahu ia tidak dapat dilakukan kerana bajet “terhad”.

Facebook

“Akibatnya, ketua kampung bersetuju dengan reka bentuk yang berada dalam bajet yang diperuntukkan. Memandangkan kekangan bajet, ketua kampung akan meminta dana tambahan daripada ahli parlimen tempatan untuk melaksanakan jeti Fasa 2,” jelas JKR Sarawak.

Papan projek tertera Syarikat Bukit Balat adalah kontraktor projek itu, yang dipilih melalui pengundian semasa mesyuarat tender.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI