26.8 C
Kuala Lumpur
Friday, February 23, 2024
UtamaInspirasiMonyet resah anak kucing terperangkap di dalam perigi, selepas anak kucing diselamatkan...

Monyet resah anak kucing terperangkap di dalam perigi, selepas anak kucing diselamatkan monyet tidak mahu melepaskannya

Pentingnya kasih sayang sesama makhluk tidak dapat disangkal lagi biarpun berlainan spesies. Dengan wujudnya kasih sayang, pasti hidup akan lebih ceria dan bermakna. Kadangkala, daripada kasih sayang yang ditunjukkan itulah kita dapat mempelajari sesuatu nilai murni yang mana ia perlu diterapkan dalam diri kita. Video mengenai kasih sayang sesama makhluk ini memaparkan kisah monyet yang resah yang cuba menyelamatkan anak kucing yang terperangkap di dalam perigi. Menariknya, selepas anak kucing itu diselamatkan, si monyet tidak mahu melepaskannya!

Seekor monyet bertindak memanjat perigi tatkala terdengar bunyi anak kucing mengiau. Apabila melihat anak kucing yang begitu kasihan kerana terperangkap di dalam perigi itu membuatkan si monyet turun ke dalam perigi dan mendekati anak kucing itu. Anak kucing itu tidak berganjak ketika monyet memegangnya kerana ia telah terperangkap di dalam lumpur.

Monyet itu cuba mengangkat anak kucing itu tetapi tidak tahu harus bagaimana ia boleh mengeluarkan anak kucing itu dari dalam perigi. Perigi tersebut tidaklah begitu dalam tetapi masih sukar untuk si monyet mengeluarkan anak kucing tersebut. Monyet itu memanjat perigi seperti mahu mencari idea bagaimana ia dapat membantu anak kucing tersebut.

Selepas beberapa kali cubaan mengeluarkan anak kucing itu tidak berjaya, seorang kanak-kanak perempuan turun ke dalam perigi untuk membantu mengeluarkan anak kucing tersebut. Pada mulanya monyet itu kelihatan enggan menerima bantuan kanak-kanak tersebut, mungkin kerana beranggapan kanak-kanak itu akan membawa lari anak kucing tersebut. Nampaknya monyet itu telah jatuh sayang pada anak kucing itu.

Selepas mengambil anak kucing itu, kanak-kanak itu meletakkan anak kucing tersebut dipinggir perigi yang disambut oleh monyet. Seakan doktor yang memeriksa pesakit, monyet itu memeriksa badan anak kucing itu. Mungkin monyet itu mahu memastikan anak kucing itu tidak mengalami apa-apa kecederaan. Monyet itu memeriksa anak kucing itu dengan berhati-hati dan penuh kasih sayang.

Selepas turun dari pergi, beberapa kanak-kanak cuba mengambil anak kucing itu daripada pelukan si monyet. Namun, monyet tersebut enggan bekerjasama, malah marah kepada mereka yang cuba mendekati anak kucing itu. Kanak-kanak itu mahu membersihkan anak kucing itu tetapi telah disalah tafsirkan oleh si monyet. Monyet tersebut tidak berdiam diri dan bertindak melarikan anak kucing itu menjauhi kumpulan kanak-kanak itu.

Akhirnya selepas beberapa kali dipujuk, monyet tersebut akur dan menyerahkan anak kucing itu kepada seorang wanita. Wanita berkenaan telah menyediakan susu, mungkin untuk anak kucing dan monyet tersebut. Wanita itu mengelap badan anak kucing yang dikotori lumpur.

Monyet yang telah menyelamatkan anak kucing itu tidak mahu berenggang langsung dengan anak kucing itu. Monyet itu memeluk anak kucing itu untuk menenangkannya. Ternyata monyet itu benar-benar sayangkan anak kucing itu, seolah-olah ia tidak mahu melepaskannya.

Pengajaran daripada kisah ini ialah biarpun berlainan spesies, kasih sayang harus dipupuk tanpa syarat.

Tonton video di sini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI