31.5 C
Kuala Lumpur
Monday, March 4, 2024
UtamaBerita UtamaPenyelam hilang di Mersing: Bapa sahkan anak meninggal dunia - Maritim Johor

Penyelam hilang di Mersing: Bapa sahkan anak meninggal dunia – Maritim Johor

MERSING: Penyelam warga Belanda, Nathen Renze Chesters, 14, yang dilaporkan hilang di perairan Pulau Tokong Sanggol, dekat sini, Rabu lepas disahkan telah meninggal dunia oleh bapanya warganegara Britain, Adrian Chesters, 46.

Pengarah Maritim Negeri Johor, Laksamana Pertama Maritim Nurul Hizam Zakaria berkata Adrian memaklumkan anaknya meninggal dunia kerana terlalu lemah dan tidak dapat bertahan.

Katanya Pihak Maritime Rescue Sub Centre (MRSC) Johor Bahru telah memaklumkan kepada pihak berkuasa Indonesia bagi membantu mencari mangsa.

“Penyelam warga Norway, Kristine Grodem, 35 tahun, penyelam warga Perancis, Alexia Molina, 18 tahun, dan penyelam warga Britain, Adrian Chesters, 46 tahun, selamat ditemukan.

Adrian Peter dan Alexia Molina ditemukan selamat oleh nelayan Indonesia kira-kira jam 1 pagi semalam, pada kedudukan kira-kira 70 batu nautika atau 100 kilometer dari lokasi terakhir mereka dilaporkan hilang.

Kedua-duanya kini berada di sebuah hospital swasta di Pasir Gudang untuk rawatan lanjut dan dilaporkan berada dalam keadaan stabil.

“Bagaimanapun, seorang remaja lelaki Nathen Renze, 14 tahun, yang masih belum ditemui telah disahkan meninggal dunia oleh bapanya, Adrian Chester, akibat terlalu lemah dan tidak dapat bertahan.

“Nathan Renze, yang dipercayai telah meninggal dunia dan hanyut ke perairan Indonesia,” katanya dalam satu kenyataan di sini, semalam.

Terdahulu pada Rabu, empat penyelam dilaporkan hilang ketika latihan menyelam di sekitar perairan Pulau Tokong Sanggol, Perairan Mersing.

Bagaimanapun pada Khamis, Kristine ditemukan selamat pada kedudukan 30 batu nautika dari lokasi mangsa dipercayai hilang kira-kira jam 8.15 pagi oleh sebuah bot tunda yang dalam perjalanan dari Indonesia ke Thailand.

Jelas Nurul Hizam, pihaknya mengucapkan jutaan terima kasih dan penghargaan kepada semua agensi dan pihak terlibat sepanjang Op Carilamat ini berlangsung.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI