30 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 3, 2023
UtamaGaya HidupPelancong Singapura temui ‘warung’ menjamu selera, makan-makan baru perasan mereka ‘main redah’...

Pelancong Singapura temui ‘warung’ menjamu selera, makan-makan baru perasan mereka ‘main redah’ kenduri kahwin di Thailand

Sekumpulan pelancong dari Singapura baru-baru ini secara realiti merasai dan memuji keramahan orang Thailand yang terkenal apabila mereka secara tidak sengaja masuk mencelah resepsi perkahwinan orang kampung di sana. Mereka pada mulanya menyangka telah melawat ‘warung penjual jalanan’.

Kumpulan warga Singapura itu sedang dalam perjalanan dengan bermotosikal sejauh 612 kilometer apabila pada waktu makan tengah hari pada 30 Mac, mereka mendapati dan menganggap kelihatan kedai makan meriah tepi jalan di Chiang Mai dan singgah.

TikTok

Geng itu kemudian turun dari motosikal dan berjalan dengan gembira ke arah suasana meriah di luar bangunan kecil dengan meja dan kerusi. Dalam video, penduduk tempatan dilihat melakukan isyarat ” jemput makan” dengan tangan mereka.

“Oleh kerana sukar untuk berkomunikasi dengan penduduk tempatan kerana terdapat halangan bahasa jadi kami menggunakan isyarat tangan untuk mengatakan kami sedang mencari restoran,” petik Asia One apabila salah seorang warga Singapura itu menceritakan bagaimana detik melucukan bermula.

TikTok

Apabila melihat meja dan kerusi, seorang lelaki menjawab dalam Bahasa Singlish, “Ohh! ohhh! sudah ada makanan”.

Dalam video siaran di TikTok, penduduk tempatan di majlis perkahwinan itu dilihat menyambut geng motosikal warga Singapura dengan hati dan tangan terbuka.

TikTok

Mothership melaporkan kumpulan itu terus tidak sedar sehingga mereka meminta menu, dan apabila mendapati tiada menu, mereka menyangka telah memecah masuk pesta orang lain.

Pada masa itu mereka masih tidak menyedari majlis itu adalah resepsi perkahwinan.

Hanya selepas salah seorang daripada mereka menyiarkan salah satu video dalam talian, seorang rakan memberitahu mereka bahawa majlis meriah itu sebenarnya adalah resepsi perkahwinan, menurut laporan Asia One.

TikTok

Dan apabila mereka akhirnya menyedari kesilapan main redah majlis orang, kumpulan itu mahu beredar. 

Bagaimanapun, penduduk tempatan dan tuan rumah berkeras meminta kumpulan pelancong Singapura itu terus kekal duduk dan mengisi perut kenyang-kenyang terlebih dahulu sebelum beredar.

Dalam video TikTok kedua, kumpulan itu dilihat duduk di meja sambil memakan mi.

TikTok

“Kami terkejut tetapi dalam cara positif dan makanannya pula sedap,” kata salah seorang daripada mereka sambil menambah kumpulan itu dijamu dengan hidangan mi, aiskrim, dan minuman.

TikTok

Pelancong bermotosikal Singapura itu kemudiannya bergambar dengan beberapa penduduk kampung tempatan.

Gambar Asia One

Dalam gambar, salah seorang pelancong Singapura itu dilihat memegang beg keropok yang diserahkan orang kampung pada majlis perkahwinan untuk dimakan semasa dalam perjalanan bermotosikal.

Baik hati sungguh orang kampung Thai dan tidak kisah langsung mereka ni..

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI