27.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 9, 2023
UtamaGlobalPropaganda perintah berkurung PKC timbulkan kemarahan kalangan warga China yang terkesan

Propaganda perintah berkurung PKC timbulkan kemarahan kalangan warga China yang terkesan

Memandangkan ramai penduduk tempatan bergelut untuk mendapatkan makanan seterusnya di bawah sekatan ketat COVID-19 di China, para pegawai menggesa agar semuanya bertenang dengan melancarkan kempen di media sosial yang bertujuan untuk menunjukkan betapa lengkapnya bekalan stok buat penduduk yang dikurung. Dan ia tidak berakhir dengan baik.

Ia bermula dengan kebocoran memo rasmi yang mengarahkan pegawai Parti Komunis China di bandar timur laut China untuk membanjiri media sosial China dengan kandungan optimis dalam usaha untuk mengatasi sentimen negatif yang berlaku dan memaparkan “situasi sebenar” yang didakwa mengenai bekalan makanan.

“Tugas kawalan wabak di bandar kami telah bergerak ke peringkat kritikal,” nyata memo yang bocor daripada pihak berkuasa bandar Changchun.

(Gambar STR/AFP/Getty Images)

Dalam kempen yang digelar “mempamerkan pek sayur-sayuran anda”, para pegawai terus menugaskan “semua kader Parti di setiap agensi bandar ” untuk mula menyiarkan “video pendek dan gambar yang jelas” mengenai bekalan makanan yang diterima melalui akaun peribadi mereka di platform seperti Douyin, TikTok versi China, aplikasi serupa Facebook, Moments dan aplikasi video pendek kedua terbesar di negara ini, Kuaishou.

Matlamat mereka dikatakan adalah untuk mempromosikan “pandangan positif terhadap kehidupan” dan untuk menunjukkan bahawa “rakyat menikmati bekalan makanan yang mencukupi tanpa kebimbangan”, supaya orang ramai berpuas hati tinggal di dalam rumah masing-masing.

“Sila kumpulkan keluarga dan rakan anda untuk mengambil bahagian secara aktif dan membuat sumbangan mereka kepada kerja-kerja pembendungan wabak,” tambahnya.

(Gambar oleh Kevin Frayer/Getty Images)

Pegawai itu tergesa-gesa menambah mana-mana gambar yang disiarkan mestilah sahih, dan memberi amaran bahawa memo itu tidak boleh didedahkan kepada umum.

Memo itu, tidak bertarikh tetapi dikeluarkan selepas bandar itu mengenakan perintah berkurung ke atas 9 juta penduduknya pada 20 Mac, tersebar dengan marak seperti api di media sosial China sebaik sahaja ia disiarkan dalam talian.

“Media terus mengatakan bekalan makanan banyak dan mencukupi. Kami rakyat biasa menuntut untuk mengetahui: Di manakah bekalan ini?” tulis seorang pengguna di laman web mikroblog popular China Weibo.

“Kami tahu mereka berbohong. Mereka tahu diri mereka berbohong. Mereka juga tahu kita tahu mereka berbohong … tetapi mereka tetap masih berbohong,” tulis seorang lagi.

Ia amat memeranjatkan apabila berpuluh juta orang di seluruh negara di perintah berkurung di dalam rumah mereka, dengan ramai yang mengadu tentang kesukaran mendapatkan bekalan makanan yang mencukupi.

Baru-baru ini, video seorang lelaki berusia 70-an dari Changchun timur laut China yang merayu untuk dibenarkan membeli makanan di sebuah pasar raya di kawasan kejiranannya telah mencetuskan kemarahan seluruh negara.

(Gambar oleh HECTOR RETAMAL/AFP /Getty Images)

Lelaki itu, yang terpaksa tinggal sendiri jauh dari anak-anaknya akibat wabak, telah kehabisan bekalan. Dia memberitahu dirinya diarahkan untuk membuat pesanan melalui aplikasi mudah alih walaupun dia tidak tahu menggunakan teknologi itu.

Tetapi bagi mereka yang tahu cara membuat pembelian dalam talian, masih tiada jaminan untuk mendapatkannya.

“Ia bukan soal harga. Anda tidak boleh mendapatkan apa-apa walaupun anda berjuang untuk mereka,” kata seorang pekerja asing di Changchun, yang baru-baru ini membantu membina hospital sementara terbesar di bandar itu, memberitahu The Epoch Times. “Secara terang-terangan, tiada siapa yang peduli walaupun anda mati kelaparan.”

Ramai yang berkongsi kekecewaan lelaki itu.

Di bahagian tengah China, beribu-ribu dari daerah Taikang di Wilayah Henan telah dibawa ke kawasan sekitar untuk kuarantin. Beberapa penduduk tempatan yang sihat dan terkurung di rumah mereka berkata mereka mengalami catuan makanan.

“Kami kekurangan segala-galanya,” kata seorang wanita bernama Liang kepada The Epoch Times. Tiada bekalan dihantar ke daerah itu kerana perkhidmatan penghantaran telah dihentikan, tambahnya. “Kami perlu makan secara berjimat.”

Apabila perintah berkurung tiba-tiba diumumkan di pusat perniagaan antarabangsa Shanghai, penduduk yang panik di daerah Pudong hanya mempunyai beberapa jam untuk menyimpan stok makanan, menyebabkan pergaduhan di pasar raya apabila para pembeli berebut-rebut di rak makanan.

(Gambar oleh HECTOR RETAMAL/AFP /Getty Images)

Wang Wanying, seorang aktivis di Shanghai, berkata dia telah menghubungi pegawai jawatankuasa kejiranan untuk mendapatkan bantuan selepas kehabisan sayur terakhirnya di rumah. Mereka menyuruhnya membuat pesanan bawa pulang. “Saya tidak mempunyai wang untuk membelinya,” katanya kepada The Epoch Times. “Mereka pada dasarnya memberitahu saya untuk hidup atau binasa dengan sendiri.”

Menjelang Khamis, kebanyakan komen marah sebagai tindak balas terhadap kempen propaganda nampaknya telah dipadamkan daripada kebanyakan saluran internet di China.

Di Weibo, tempat memo pertama kali muncul, tiada lagi ‘hashtag’ yang berkaitan dengan kempen itu ditemui walaupun istilah itu telah menjana 1.4 juta tontonan sejak empat hari lalu. Dipaparkan dengan ketara pada platform sebaliknya adalah siaran dari media negara China, yang memaklumkan kepada rakyat bahawa bandar itu telah menahan dua pegawai yang bertanggungjawab menyebabkan “impak negatif”.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI