27.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 9, 2023
UtamaBerita UtamaPameran Numismatik Antarabangsa KL menampilkan wang terawal Malaya dan negara lain yang...

Pameran Numismatik Antarabangsa KL menampilkan wang terawal Malaya dan negara lain yang jarang ditemui!

Jika anda suka mengumpul, berdagang wang kertas lama atau pemerhati wang terawal Malaya, anda masih sempat untuk mengunjungi pameran Numismatik Antarabangsa Kuala Lumpur ke-8 yang diadakan di Hilton Kuala Lumpur bermula dari 01 April hingga 03 April 2022.

Hann Boom, Pengarah di Lelong Trigometrik memberitahu Malay Mail bahawa dijangkakan dua ribu tetamu akan mengunjungi seminar itu sepanjang hujung minggu ini.

Katanya, “Tahun ini istimewa kerana ulang tahun ke-20 Lelongan Trigometrik dan kami melihat kira-kira 60 peniaga tempatan mempamerkan koleksi mata wang kertas dan mata wang tempatan mereka dari seluruh dunia”.

Hann Boom juga mengatakan pengunjung galeri Numismatik akan berpeluang untuk melihat sejarah wang kertas dan mata wang negara yang bermula sejak zaman Perang Dunia Kedua di mana negara ketika itu berada di bawah pemerintahan British.

Selain itu, di galeri juga, peminat sejarah yang berminat untuk belajar tentang mata wang purba boleh melakukannya dengan mempelajari wang kertas China yang dipelihara dari Dinasti Ming.

Hann Boom juga turut mengingatkan orang ramai beberapa seminar yang perlu diperhatikan termasuklah ceramah mengenai ‘World War 2 Currency’ yang akan disampaikan oleh seorang pengumpul dan ceramah tentang ‘The Revelation of NFT’.

Pengunjung juga berpeluang menghadiri beberapa sesi seminar yang akan disampaikan oleh penceramah Persatuan Numismatik Malaysia yang berpengalaman dalam bidang penyelidikan, wang kertas dan dokumentasi syiling.

“Ia adalah satu sesi yang bagus bagi sesiapa sahaja yang mahu mempelajari selok-belok mengumpul syiling dan wang kertas dan menyertainya sebagai usaha sampingan juga,” kata Hoon Boom.

Katanya lagi, “Ini kerana setiap wang kertas mempunyai nombor sirinya sendiri dan boleh bertindak sebagai NFT (Token Yang Tidak Dapat Ditukarkan) fizikal kerana ia mempunyai nilai tersendiri dan tiada dua mata wang yang sama”.

Hann juga mengatakan bahawa wang kertas ujian terhad khas juga akan dikeluarkan sempena ulang tahun ke-20 Lelongan Trigometri dan Tahun Harimau.

Wang kertas ujian tidak mempunyai denominasi (rujukan PRPM: alatan untuk mengenal pasti atau mengenal jenis dan denominasi syiling) yang boleh dikenal pasti atau mempunyai mata wang rekaan dan digunakan oleh pencetak bebas.

Sesiapa yang berminat untuk mengunjungi pameran Numismatik bolehlah menuju ke Grand Ballroom Hilton Kuala Lumpur dari jam 10 pagi hingga 6 petang. Jangan lepaskan peluang untuk mengisi masa hujung minggu anda dengan mempelajari hal-hal berkaitan wang yang pastinya akan meninggalkan kenangan manis dalam sejarah hidup anda!

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI