27.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 9, 2023
UtamaInspirasiKerana cinta, lelaki ini sanggup mendayung dari Thailand ke India untuk ...

Kerana cinta, lelaki ini sanggup mendayung dari Thailand ke India untuk berjumpa isteri

Pasti ramai yang masih ingat dengan insiden yang berlaku di anugerah Oscars baru-baru ini dimana aktor terkenal Hollywood, Will Smith menampar seorang pelakon komedi, Chris Rock kerana gurauannya yang agak keterlaluan. Insiden itu bermula apabila Rock mempersendakan imej isteri Smith, Jada Pinkett yang tiada rambut.

“Jada, saya sayangkan kamu. Tak sabar tunggu G.I. Jane 2,” kata Rock di atas pentas. Tindakan Rock yang dianggap keterlaluan dan tidak disenangi Smith.

“Jangan babitkan nama isteri saya!” jerit Smith dari tempat duduknya sebelum dia naik ke atas pentas dan menampar Rock. Tidak lama selepas itu, Smith menyampaikan ucapan selepas menang trofi Pelakon Terbaik dalam anugerah itu. Antara kata-katanya yang meninggalkan kesan kepada ramai ialah apabila dia memberitahu bahawa “cinta boleh membuatkan kamu melakukan hal-hal yang gila.”

Kata-kata ini memang ada benarnya, terutama buat mereka yang merasakan perasaan itu tidak kira kepada siapa- keluarga, pasangan, teman atau sesiapa sahaja. Misalnya apa yang dilakukan oleh seorang lelaki Vietnam ini yang boleh dikatakan agak ‘gila’ juga. Namun, demi isteri tercinta lautan sanggup diredahinya.

Seorang lelaki warga Vietnam ditemui mendayung di dalam bot getah di Lautan Andaman, 80 km di luar pesisir pantai. Lelaki bernama Ho Hoang Hung itu dikatakan mahu memulakan perjalanan sejauh hampir 2,000 km dari Thailand ke India untuk bertemu isterinya di Mumbai.

Dia dikatakan tidak memiliki sistem navigasi yang baik dan tidak juga memiliki bekalan air bersih dan makanan yang mencukupi. Walau bagaimanapun nasibnya masih baik apabila dia diselamatkan oleh Tentera Laut Thailand pada 23 Mac 2022, selepas menghabiskan 18 hari di laut.

Hung memberitahu Tentera Laut Thailand bahawa dia terpaksa melakukan perjalanan berbahaya kerana dia tidak dapat bertemu isterinya selama dua tahun kerana sekatan akibat wabak Covid-9.

Lelaki berusia 37 tahun itu tiba di lapangan terbang Suvarnabhumi di Thailand dari Vietnam pada 2 Mac, dengan harapan untuk menaiki penerbangan ke India. Bagaimanapun, dia tidak mendapatkan visa. Dia kemudian menaiki bas ke Phuket di mana dia mendapatkan bot getah dan pada 5 Mac lalu dia memutuskan untuk mendayung bot tersebut hingga ke pantai India.

Dengan hanya mendayung dia sebenarnya hanya mampu mendayung sekitar 80 km dari tanah besar Thailand sebelum dia dikesan oleh bot nelayan yang melaporkannya kepada pihak berkuasa akhirnya menyelamatkannya.

Tentera Laut Thailand menyiarkan insiden itu di laman Facebook mereka. Kisah tersebut kemudian telah menjadi tular di internet. Semasa berkongsi gambar Hung, Tentera Laut Thailand berkata, “Tidak kira betapa besar lautan ia tidak dapat menghalang cinta sejati lelaki ini.”

Tonton video di sini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI