26.1 C
Kuala Lumpur
Tuesday, December 5, 2023
UtamaGlobalSaintis temui mikroplastik dalam darah manusia buat kali pertama

Saintis temui mikroplastik dalam darah manusia buat kali pertama

Penyelidik Belanda baru-baru mendedahkan mereka menemui mikroplastik dalam darah manusia buat kali pertama, menerusi satu kajian yang diterbitkan dalam Environment International.

Penemuan yang mengejutkan itu menyebabkan pakar mempersoalkan kesan mikroplastik yang terdapat dalam darah kita, yang menimbulkan kebimbangan zarah-zarah kecil ini mungkin menuju ke organ kita, dan jika itu sudah berlaku, apa yang seterusnya?

Mikroplastik ialah zarah kecil plastik yang berukuran kurang dari 0.0007 milimeter – hasil daripada pecahan barangan yang lebih besar. Sebagai contoh, apabila membuka atau menutup botol plastik, kita sebenarnya melepaskan serpihan kecil plastik ke udara. Bahkan ketika berjalan-jalan dengan pakaian dengan sifat plastik di dalamnya akan menyebarkan mikroplastik berada di persekitaran.

Gambar Reuters

Kajian ke atas 22 sukarelawan dan penderma darah yang sihat, menunjukkan hampir 80 peratus peserta mempunyai mikroplastik dalam darah mereka. Separuh daripada sampel darah yang diambil menunjukkan kehadiran plastik PET, yang biasanya digunakan untuk membuat botol plastik, manakala lebih daripada satu pertiga dalam kalangan peserta mempunyai kesan polistirena yang biasa digunakan dalam pembungkusan makanan.

Menurut Profesor Dick Vethaak, pakar ekotoksikologi di Vrije Universiteit Amsterdam, ini adalah buat kali pertama saintis dapat mengesan dan mengukur mikroplastik dalam darah manusia.

“Ini adalah bukti kita mempunyai plastik dalam badan kita dan ia tidak sepatutnya berlaku,” kata Prof Vethaak kepada AFP, yang menimbulkan kebimbangan mengenai potensi kesan mikroplastik ke atas tubuh manusia.

Gambar Hiasan /Unsplash

“Ke mana ia pergi dalam badan anda? Bolehkah ia disingkirkan? Dikumuhkan? Atau adakah ia disimpan dalam organ tertentu, mungkin terkumpul, atau adakah ia mampu melepasi halangan darah-otak?” soalnya.

Para penyelidik berpendapat mikroplastik boleh mempunyai pelbagai laluan masuk ke dalam badan kita, termasuk tetapi tidak terhad kepada udara yang kita sedut, air atau makanan yang kita makan, serta produk harian lain yang mungkin kita gunakan, seperti ubat gigi, glos bibir, bahkan dakwat tatu.

Profesor Vethaak juga berpendapat mungkin terdapat jenis mikroplastik lain yang mungkin lebih besar, yang tidak dapat dikesan, kerana semuanya bergantung pada diameter jarum yang mereka gunakan. Jadi jika terdapat zarah yang lebih besar dalam darah, para penyelidik tidak akan dapat mengambilnya melalui picagari mereka.

Gambar Hiasan / Pixabay

Walaupun lebih banyak kajian lagi yang perlu dilakukan, para penyelidik berpendapat ia juga agak munasabah untuk zarah plastik kecil diangkut ke organ kita melalui aliran darah.

Menurut Alice Horton, saintis pencemaran antropogenik di Pusat Oseanografi Kebangsaan Britain, kajian itu memberikan lebih daripada cukup bukti bahawa terdapat mikroplastik yang mengalir di dalam darah kita.

“Kajian ini menyumbang kepada bukti bahawa zarah plastik bukan sahaja meresap ke seluruh alam sekitar, tetapi juga meresap ke dalam tubuh badan kita,” katanya.

Gambar Hiasan / Pixabay

Pakar lain, seperti Fay Couceiro di Universiti Portsmouth, percaya saiz sampel kecil kajian itu tidak seharusnya menghalang orang ramai daripada menerima fakta untuk menyatakan penemuan itu cukup teguh bagi menahan sebarang jenis penelitian lebih rapi.

Satu kajian baru-baru ini mendapati mikroplastik boleh melekat pada membran sel darah merah dan mungkin mengehadkan keupayaannya untuk mengangkut oksigen. Zarah plastik itu juga telah ditemui dalam placenta wanita hamil, dan pada tikus hamil melalui paru-paru dengan cepat ke dalam jantung, otak dan organ lain dalam janin.

Gambar Hiasan / Pixabay

Kertas kajian yang diterbitkan hasil penulisan bersama Profesor Vethaak itu turut menilai risiko kanser dan membuat kesimpulan, “Penyelidikan yang lebih terperinci tentang bagaimana plastik mikro dan nano mempengaruhi struktur dan proses tubuh manusia, dan bagaimana ia boleh mengubah sel serta mendorong karsinogenesis, amat diperlukan, terutamanya memandangkan peningkatan eksponen dalam pengeluaran plastik. Masalah ini semakin mendesak hari demi hari.”

Hakikat bahawa mikroplastik telah ditemui dalam darah kita tidak sepatutnya mengejutkan, memandangkan zarah plastik kecil ini telah ditemui di bahagian paling dalam Bumi – Jurang Mariana dan di titik tertinggi di Bumi – Gunung Everest.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI