26.5 C
Kuala Lumpur
Friday, April 19, 2024
UtamaBerita UtamaBayaran Fasa 1 BKM 2022 bermula 28 Mac

Bayaran Fasa 1 BKM 2022 bermula 28 Mac

Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) akan dibayar secara berperingkat dengan bayaran Fasa 1 dikreditkan mulai 28 Mac, melibatkan peruntukan berjumlah hampir RM2 bilion.

Perdana Menteri Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob dalam kenyataan pada 20 Mac berkata 8.6 juta penerima akan mendapat bayaran RM100 hingga RM300 berdasarkan kelayakan setiap penerima, merangkumi empat juta isi rumah, 1.2 juta warga emas (bujang atau tiada pasangan) dan 3.4 juta individu bujang.

BANTUAN KELUARGA MALAYSIA

“Bagi penerima isi rumah, warga emas dan individu bujang, tarikh pembayaran akan bermula 28 Mac sehingga 8 April dan akan terus dikreditkan ke akaun bank.

“Bagi penerima yang tidak mempunyai akaun bank (termasuk di Sabah dan Sarawak), pembayaran akan dibuat bermula 30 Mac melalui cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN),” kata Perdana Menteri.

Untuk pembayaran secara tunai, penerima wajib membawa kad pengenalan dan hadir ke cawangan BSN. Hanya wakil yang didaftarkan sahaja yang dibenarkan untuk mewakilkan penerima bagi BKM tunai.

BANTUAN KELUARGA MALAYSIA

Pihak BSN akan mengeluarkan panduan SOP (prosedur operasi standard) dari semasa ke semasa.

BKM adalah sebuah inisiatif bantuan tunai langsung yang diumumkan dalam Belanjawan 2022 bagi memanfaatkan golongan B40.

Pembayaran Fasa 1 bagi meringankan beban kewangan rakyat terutamanya dalam menyambut Ramadan.

Kelayakan penerima BKM 2022

Permohonan BKM yang layak menerima bayaran BKM 2022 Fasa 1 adalah merujuk kepada Permohonan BKM 2022 yang berstatus Lulus dan melepasi semakan verifikasi kelayakan.

Pastikan anda semak terlebih dahulu status anda. Semakan status kelulusan BKM boleh dibuat mulai 28 Mac 2022 (Isnin) melalui pautan: 

https://bkm.hasil.gov.my.

Sekiranya anda berstatus LULUS, ia akan memaparkan jumlah keseluruhan bayaran BKM 2022.

BANTUAN KELUARGA MALAYSIA

Dan jika berstatus TIDAK LULUS, ia akan memaparkan status “TIDAK LULUS PERMOHONAN” berserta alasan tidak lulus permohonan (dengan kod dan keterangan)

Bagi memastikan program BKM disasarkan kepada mereka yang layak, Perdana Menteri berkata tempoh permohonan rayuan akan dibuka selama sebulan mulai 2 Mei ini.

Proses ini bagi mempertimbangkan semula permohonan yang tidak diluluskan, dengan memberi ruang untuk mereka mengemukakan rayuan berserta dokumen yang berkaitan untuk disemak semula oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Jumlah dan kadar bayaran Fasa 1 BKM 2022: 

  • Isi rumah B40: RM300
  • Isi rumah M40: RM200 (1-2 anak), dan RM300 (3 anak dan ke atas)
  • Bujang dan Ibu Bapa Tunggal tiada anak: RM200
  • Bujang dan Ibu Bapa Tunggal tiada anak 60 Tahun ke atas: RM150

Jadual pembayaran di bawah menerangkan dengan lebih jelas kadar pembayaran Fasa 1 hingga Fasa 4 berserta amaun tambahan bagi mereka yang layak.

BANTUAN KELUARGA MALAYSIA

“Kerajaan sentiasa peka dengan keperluan semasa dan akan terus komited memastikan kesejahteraan Keluarga Malaysia terutamanya kumpulan sasar,” kata Perdana Menteri.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI