28.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, June 18, 2024
UtamaInspirasiPelajar SPM bawa adik kecil ke sekolah tidak boleh fokus, cikgunya tawarkan...

Pelajar SPM bawa adik kecil ke sekolah tidak boleh fokus, cikgunya tawarkan diri jadi pengasuh

Profesion guru bukan sekadar mendidik para pelajar supaya menjadi manusia berjaya dan berguna kepada masyarakat di masa hadapan, malahan lebih daripada itu. 

Menjadi seorang guru yang sanggup berkorban apa sahaja demi memastikan anak murid berjaya dalam pelajaran, sudah pasti ia menjadi teladan yang baik dan jasa itu bakal dikenang sampai bila-bila.

Salah seorang guru baru-baru ini menjadi tular di TikTok apabila beliau merakam dirinya sedang menjadi pengasuh kepada adik salah seorang pelajarnya yang bakal menduduki SPM, yang mana telah menarik perhatian dan menyentuh hati para netizen.

TikTok

Kapsyen video itu menunjukkan guru ini sedang memegang bayi comel, “Pelajar minta izin bawa adik sebab tiada siapa yang boleh jaga dekat rumah. Lepas itu dalam kelas kakak tak dapat fokus..”

“Akhirnya cikgu ambil dia mengasuh sambil mengajar.. Senyap dan baik saja bayi ni.. Doakan pelajar saya cemerlang SPM.”

TikTok

Video TikTok berdurasi 8 saat itu telah dikongsikan oleh cikgu @shukranalmasyhur yang merupakan guru yang mengajar subjek Bahasa Inggeris dan Geografi.

Guru ini ingin memberitahu walaupun si kakak bakal menghadapi peperiksaan SPM tidak lama lagi, dia sanggup berkorban untuk mengambil berat tentang kebajikan dan keselamatan adiknya demi kasih sayang.

TikTok

Atas sebab itu, beliau mengambil sikap toleransi selepas anak muridnya telah meminta izin membawa adiknya ke sekolah, dan beliau tidak teragak-agak untuk menjadi pengasuh buat sementara waktu, bagi membolehkan si kakak menjadi lebih fokus menelaah pelajaran.

Selepas menonton video comel di TikTok, rata-rata netizen berasa kagum dengan sikap terpuji guru ini sambil mengucapkan tahniah, terima kasih dan mendoakannya.

TikTok

“Besar pahala cikgu.. Kita mudahkan urusan orang lain nescaya Allah mudahkan urusan kita kelak.”

“Terbaik cikgu.. Tak mustahil nanti besar dan berjaya pelajar ni akan sebut nama cikgu sebab antara punca dia berjaya suatu hari nanti..”

“Baiknya cikgu ni. Semoga cikgu diberikan kesihatan yang baik, dimurahkan rezeki cikgu dan sentiasa di dalam rahmat Allah.”

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI