26.8 C
Kuala Lumpur
Friday, February 23, 2024
UtamaBerita Utama8 Perkara penting yang perlu diberikan perhatian apabila sempadan negara mula dibuka...

8 Perkara penting yang perlu diberikan perhatian apabila sempadan negara mula dibuka semula

Pasti ramai yang teruja apabila kerajaan Malaysia mengumumkan untuk membuka semula sempadan negara yang telah ditutup sejak wabak Covid-19 melanda dunia. Jangan kata rakyat Malaysia, pelancong asing pastinya turut merasakan keterujaan yang sama kerana bermula 1 April ini mereka boleh melakukan pengambaraan di negara ini.

Memasuki Fasa Peralihan Endemik bermula 1 April ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, ia adalah fasa peralihan untuk negara kembali kepada kehidupan normal selepas rakyat bergelut dengan pandemik Covid-19 sejak dua tahun lalu.

Menurutnya, fasa ini merupakan fasa sementara sebelum negara masuk ke fasa endemik (sepenuhnya) yang mana ia tertakluk kepada pengumuman Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Ismail berkata keputusan itu dibuat berdasarkan fakta terkini wabak Covid-19, perbandingan keperluan pembukaan sempadan dengan negara lain serta memudahkan perjalanan pengunjung.

Oleh itu, rakyat Malaysia yang mempunyai dokumen perjalanan yang sah kini boleh keluar masuk negara seperti biasa serta dibenarkan untuk pergi ke mana-mana negara yang turut membuka pintu sempadannya kepada pengembara luar.

Ya, inilah berita yang ditunggu-tunggu oleh ramai tetapi sebelum itu kita perlu tahu 8 perkara penting yang perlu diambil perhatian.

  1. Pelancong yang divaksin sepenuhnya (antarabangsa) yang datang ke Malaysia tidak perlu dikuarantin.

Dengan pembukaan sempadan, pengembara yang lengkap vaksinasi COVID-19 tidak perlu menjalani kuarantin dan hanya perlu menjalani ujian saringan Covid-19 RT-PCR dua hari sebelum berlepas, serta ujian RTK-Ag dalam tempoh 24 jam selepas ketibaan.

Berkuatkuasa 1 April 2022, berikut adalah prosedur pengujian dan kuarantin kepada pengembara yang tiba di Malaysia. Perincian prosedur melalui pengembaraan jalan darat akan diumumkan dalam masa terdekat.

  1. Rakyat Malaysia bebas melancong ke negara lain yang telah membuka sempadannya.

Dalam kes ini, anda perlu membuat penyelidikan anda sendiri tentang garis panduan keselamatan Covid-19 destinasi anda, termasuk kemungkinan keperluan untuk ujian pra-berlepas, serta insurans kesihatan yang diperlukan (jika ada).

  1. Rakyat Malaysia yang pulang ke tanah air dan pengembara luar tidak perlu memohon permit MyTravelPass.

Rakyat Malaysia dengan dokumen perjalanan sah juga boleh melakukan pergerakan keluar masuk ke Malaysia tanpa perlu lagi memohon MyTravelPass yang akan dimansuhkan. Peraturan itu juga tertakluk kepada pengambara dari luar negara.

  1. Sempadan darat Malaysia-Singapura dibuka, tiada kuarantin dan ujian saringan.

Jika sebelum ini Malaysia dan Singapura berjaya melaksanakan program Laluan Perjalanan Lengkap Vaksin (VTL) udara dan darat berdasarkan mesyuarat yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri Malaysia pada 5th November 2021. Pelaksanaan ini tertakluk kepada syarat kemasukan lazim yang ditentukan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Jabatan Imigresen Malaysia.

Namun, minggu lalu Malaysia dan Singapura mengumumkan pembukaan semula sempadan darat kedua-dua negara berkuat kuasa 1 April ini dengan sebahagian besar prosedur operasi standard (SOP) dilonggarkan.

Jadi, pengembara dari kedua-dua negara yang lengkap vaksinasi dibenarkan untuk merentas sempadan darat tanpa perlu menjalani kuarantin atau melaksanakan ujian saringan COVID-19, termasuk ujian prapelepasan dan semasa ketibaan.

Perkara itu diumumkan dalam kenyataan media bersama Perdana Menteri, Datuk Ismail Sabri Yaakob dan rakan sejawatannya dari Singapura, Lee Hsien Loong, 24 Mac lalu.

  1. Rakyat Malaysia boleh melancong dalam negara.

Semua rakyat Malaysia boleh melancong dalam negara, tanpa mengira status vaksinasi mereka, ke mana sahaja!

  1. Kedai makan tidak lagi mempunyai sebarang had pada waktu operasinya.

Had waktu bagi premis perniagaan dimansuhkan. Premis boleh laksanakan waktu operasi masing-masing mengikut syarat lesen operasi premis tersebut. Hal ini bermaksud, orang ramai sudah boleh makan di kedai makan selepas jam 12 tengah malam. Ada kedai, ada restoran yang buka selama 24 jam, itu juga dibenarkan. Tambahan lagi, peraturan baharu itu juga terpakai kepada semua premis terutamanya dalam bulan Ramadan kelak.

  1. Rumah ibadat tidak lagi perlu menguatkuasakan langkah penjarakan sosial.

Sembahyang jemaah di masjid serta surau dan upacara sembahyang di rumah ibadat agama boleh dilaksanakan tanpa penjarakan fizikal.

Namun begitu, pelaksanaan SOP akhir untuk masjid/surau tertakluk kepada ketetapan pihak berkuasa agama negeri dan untuk rumah ibadat selain Islam tertakluk kepada Kementerian Perpaduan Malaysia/Unit Hal Ehwal Agama-Agama Lain (Unifor).

  1. Perniagaan lain (seperti kedai runcit dan perusahaan milik persendirian) boleh beroperasi mengikut untuk waktu operasi premis masing-masing.

Jika sebelum ini kedai-kedai runcit dan kedai serbaneka dihadkan waktu operasinya tetapi kini tidak lagi. Kedai serbaneka yang mempunyai lesen operasi 24 jam sudah boleh dibuka sepanjang hari tanpa had waktu.

Semua peraturan baru ini seolah-olah membawa kita kepada ‘zaman’ sebelum Covid-19. Pasti ramai yang seronok, teruja dan tidak sabar untuk ‘melepak’ di mamak tengah-tangah malam tetapi orang ramai masih perlu memakai pelitup muka di tempat awam dan jangan lupa membuat pendaftaran kemasukan di MySejahtera.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI